Герасим’юк охарактеризувала стан зі свободою слова в Україні на сесії ПАРЄ

26 Січня 2007
2063
26 Січня 2007
14:21

Герасим’юк охарактеризувала стан зі свободою слова в Україні на сесії ПАРЄ

2063
Герасим’юк охарактеризувала стан зі свободою слова в Україні на сесії ПАРЄ

25 січня 2007 року на порядок денний сесії ПАРЄ було винесено питання про безпеку життя та свободи висловлювання журналістів. Доповідь робив пан Макінтош з Великобританії. Під час свого виступу він декілька разів згадував Україну. Детальніше ситуацію зі свободою слова в Україні описала народний депутат, член фракції “Наша Україна” Ольга Герасим’юк, яка також виступила з доповіддю на сесії ПАРЄ.

В інтерв’ю сайту RAZOM Ольга Герасим’юк розповіла, що у своїй доповіді згадала декілька випадків, які характеризують стан свободи преси в Україні. Зокрема, про становище регіональних журналістів, які є найменш захищеними, та про напади на них, що правоохоронні органи зазвичай розглядають як факти хуліганства.

“Хоча загалом, свобода слова у нас є, і Президент, який на собі відчув дію темників та грифу “уникати згадки у новинах”, гарантуватиме, що повернення цензури не буде”, - наголосила Ольга Герасим’юк. – Хоча з приходом до виконавчої влади старої еліти з’явилися певні ризики повторення цих рецидивів. У доповіді я згадала резонансний випадок, коли народний депутат Олег Калашников напав на знімальну групу телеканалу СТБ. 19 грудня український парламент ухвалив резолюцію щодо дій пана Калашникова. Однак реальних результатів ні для тієї групи журналістів, не для Калашникова ми поки що не бачимо”.

Народний депутат зауважила, що не може не засмучувати те, що дуже довго розглядаються резонансні справи про вбивства українських журналістів. Це стосується не тільки справи Гонгадзе. „Наприклад, 7 липня в Луганську Апеляційний суд ухвалив рішення засудити п’ять осіб, які брали участь у вбивстві Ігоря Александрова, строком від 2,5 до 15 років ув’язнення. Але Генеральна прокуратура поки що відхилила це рішення”, - зазначила Герасим’юк. – Але, незважаючи на це, ми переживаємо яскравий час у розвитку сучасної української журналістики. Ми продовжуємо виробляти механізми протидії тиску на журналістів, ефективної роботи редакційної політики. І є сподівання, що вороття назад до цензури в Україні не буде.”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2063
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду