Помер президент Туркменистану Сапармурат Ніязов

21 Грудня 2006
7822
21 Грудня 2006
09:47

Помер президент Туркменистану Сапармурат Ніязов

7822
Помер президент Туркменистану Сапармурат Ніязов

Державне телебачення Туркменії офіційно повідомило про смерть довічного президента країни Сапармурата Ніязова, передає (C)Reuters. Смерть С.Ніязова настала внаслідок зупинки серця.

Як повідомило джерело в уряді країни, це сталося сьогодні рано вранці. Сапармурату Ніязову було 66 років. Республікою він правив 21 рік.

Уряд країни почав роботу з організації поховання довічного президента. Створено спеціальну комісію з підготовки поховання С.Ніязова. Її очолив віце-прем'єр Туркменії Курбангули Бердимухамедов.

Сапармурат Ніязов народився 19 лютого 1940 р. в Ашгабаді. 1967 р. закінчив Ленінградський політехнічний інститут і отримав диплом інженера-енергетика. Від 1970 р. - інструктор, заст. зав. відділом ЦК КПТ (Комуністичній партії Туркменії). 1976 р. закінчив заочну вищу партшколу при ЦК КПРС. Член КПРС від 1962 р. Від 1980 р. посідав пост першого секретаря Ашгабадського міськкому Компартії. 1985 р. став головою Радміну ТССР. Від грудня 1985 р. - перший секретар ЦК КПТ, одночасно від січня 1990 р. - голова ВС ТССР. Член ЦК КПРС від 1986 р.

13 січня 1990 р. С.Ніязова було вибрано головою Верховної Ради Туркменської РСР. Через півроку ВС прийняв Декларацію "Про державну самостійність Туркменської Радянської Соціалістичної Республіки".

Пост президента було запроваджено в Туркменії ще до офіційного його закріплення в новій конституції - 1990 р. Перший секретар ЦК Компартії, Голова ВС С.Ніязова було обрано на цей пост шляхом всенародного голосування. Згідно з офіційними даними, за нього проголосувало 98,3% виборців.

Після ухвалення конституції президент запропонував провести нові вибори, щоб привести свої повноваження у відповідність новому Основному закону. 21 червня 1992 р. єдиного кандидата С.Ніязова знову було обрано президентом республіки переважною більшістю виборців - за нього віддало голоси 99,5%.

У другій половині 1993 р. Демократична партія Туркменістану (колишня Комуністична партія Туркменії) запропонувала продовжити повноваження С.Ніязова на другий 5-річний термін без проведення перевиборів 1997 р. У січні 1994 р. на всенародному референдумі переважна більшість виборців підтримала цю ідею.

У серпні 2002 р. Народна Рада знов схвалила рішення про потребу зробити президентський термін С.Ніязова довічним, проте Туркменбаши офіційно заявив, що вибори лідера країни все ж відбудуться після 2008 р.

У листопаді 2002 р. в Ашгабаді на життя С.Ніязова було здійснено замах: кортеж президента було обстріляно з вантажівки. Внаслідок інциденту ніхто не постраждав. Туркменбаши назвав організаторами замаху колишніх високопоставлених туркменських чиновників: міністра закордонних справ Бориса Шихмурадова і міністра сільського господарства Імамберди Иклимова.

Ім'я Туркменбаши (голова туркмен) привласнено Сапармуратові Ніязову офіційно ухвалою Меджлісу.

У серпні 2002 р. Туркменбаши схвалив рішення про перейменування місяців року і днів тижня. З цієї миті, наприклад, січень у Туркменії називатиметься "туркменбаши".

РБК-Україна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду