Парламент сформує громадські ради НТКУ та НРКУ

18 Грудня 2006
24724
18 Грудня 2006
13:52

Парламент сформує громадські ради НТКУ та НРКУ

24724
Парламент сформує громадські ради НТКУ та НРКУ

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації зареєстрував проект Постанови про персональний склад Громадських рад Національних теле- та радіокомпанії України. Про це голова Комітету Андрій Шевченко повідомив журналістів під час погоджувальної ради фракцій. До постанови включені кандидати, висунуті Президентом України та фракціями Верховної Ради.
 Зокрема, до Громадської ради НТКУ пропонується включити: В'ячеслава Кириленка, Тараса Петріва, Олександра Семирядченка, Олександра Пономарьова (всі – за квотою Президента); Ганну Герман, Олену Бондаренко, Володимира Ландіка (Партія регіонів); Андрія Шевченка, Миколу Баграєва (БЮТ); Ольгу Герасим'юк («Наша Україна»); Євгена Філіндаша (СПУ); Олександр Голуба (КПУ). За спільною квотою БЮТ і НУ висунуто Костянтина Квурта, голову правління Міжнародної громадської організації «Інтерньюз-Україна».
 До Громадської ради НРКУ висунуті Олександр Семирядченко, Іван Малкович, Марія Бурмака, Оксана Забужко (за квотою Президента); Володимир Зубанов (Партія регіонів); Микола Томенко, Віталій Чепинога (БЮТ); Юрій Артеменко (НУ); Леонід Мордовець (СПУ); Ігор Алексєєв (КПУ) та інші.
Проект Постанови та повний список кандидатів додається нижче.
Водночас Комітет не визначився з кандидатами від громадських організацій. Ухвалено рішення провести додатковий конкурс, який триватиме до 19 грудня (включно).
За Законом «Про телебачення і радіомовлення України» кожна з громадських рад складається з 17 осіб: 4 кандидатури вносяться Президентом, 4 – громадськими організаціями, 9 – депутатськими фракціями.
Громадська рада – єдиний орган, що, згідно з законом, може вносити подання про призначення та звільнення президентів НТКУ та НРКУ.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко розраховує, що постанова буде затверджена Верховною Радою у четвер, разом з іншими кадровими питаннями. «Це крок до суспільного мовлення, - стверджує він. – Державне телебачення та радіо нарешті отримають хоча б мінімальний контроль з боку громадськості. Це також зробить НТКУ та НРКУ самостійнішими».
Водночас Шевченко занепокоєний тим, що його колеги по Комітету блокують розгляд кандидатів від громадських організацій. Голова Комітету нагадує, що конкурс на висунення кандидатів до громадських рад завершився ще 25 вересня. Зокрема, внесені кандидати від Національної спілки журналістів, Незалежної медіа-профспілки, Незалежної асоціації мовників. Однак окремі члени Комітету, за словами Шевченка, знаходять щоразу нові причини, щоб не підводити підсумки конкурсу.
«Я дивлюся на це як на блокування змін на державному телебаченні та радіо, - каже Шевченко. – Політики поводяться егоїстично: через особисті симпатії та антипатії вони фактично не дають недержавним організаціям скористатися своїм правом впливу на національне радіо й телебачення.»
На запитання, які саме політичні сили затримують формування громадських рад НТКУ та НРКУ, Шевченко відповів, що на останніх двох засіданнях Комітету завершення конкурсу блокували Олена Бондаренко (Партія регіонів) та Ольга Герасим'юк («Наша Україна»). «Це не політична позиція, - припускає Шевченко. – Просто депутатам можуть не подобатися висунуті кандидати, і вони можуть керуватися особистими антипатіями».
Комітет зі свободи слова та інформації планує завершити формування громадських рад на своєму засіданні 20 грудня.


Текст постанови додаємо повністю

П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про затвердження персонального складу
громадських рад Національної телекомпанії України
та Національної радіокомпанії України

Відповідно до статті 14 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” та на підставі подань Президента України, депутатських фракцій Верховної Ради України та об'єднань громадян Верховна Рада України  п о с т а н о в л я є:

Затвердити персональний склад Громадської ради Національної телекомпанії України (додаток N 1) та Громадської ради Національної радіокомпанії України (додаток N 2).

Голова Верховної Ради України    О.МОРОЗ

Додаток N 1

Склад Громадської ради Національної телекомпанії України

1. Баграєв Микола Георгійович, народний депутат України, від фракції “Блок Юлії Тимошенко”
2. Бондаренко Олена Анатоліївна, народний депутат України, від фракції Партії регіонів
3. Герасим’юк Ольга Володимирівна, народний депутат України, від фракції Блоку “Наша Україна”
4. Герман Ганна Миколаївна, народний депутат України, від фракції Партії регіонів
5. Голуб Олександр Володимирович, народний депутат України, від фракції Комуністичної партії України
6. Квурт Костянтин Семенович, голова правління міжнародної громадської організації “Інтерньюз-Україна”, від фракції “Блок Юлії Тимошенко” та Фракції Блоку “Наша Україна”
7. Кириленко В’ячеслав Анатолійович, народний депутат України, від Президента України
8. Ландік Володимир Іванович, народний депутат України, від фракції Партії регіонів
9. Петрів Тарас Іванович, голова Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі, від Президента України
10. Пономарьов Олександр Валерійович, співак, народний артист України, від Президента України
11. Семирядченко Олександр Віталійович, керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента України, від Президента України
12. Філіндаш Євген Васильович, народний депутат України, від фракції Соціалістичної партії України
13. Шевченко Андрій Віталійович, народний депутат України, від фракції “Блок Юлії Тимошенко”

Додаток N 2
                                              
Склад Громадської ради Національної радіокомпанії України

1. Алексєєв Ігор Вікторович, народний депутат України, від фракції Комуністичної партії України
2. Артеменко Юрій Анатолійович, народний депутат України, від фракції Блоку “Наша Україна”
3. Бурмака Марія Вікторівна, співачка, заслужена артистка України, від Президента України
4. Забужко Оксана Степанівна, письменник, від Президента України
5. Зубанов Володимир Олександрович, народний депутат України, від фракції Партії регіонів
6. Карпій Андрій Станіславович, генеральний директор ООВ ТРК “Клас”, керівник всеукраїнської мережі радіостанцій, від фракції Партії регіонів
7. Лисенко Петро Васильович, завідуючий сектором з питань інформаційної політики секретаріату Кабінету Міністрів України, від фракції Партії регіонів
8. Малкович Іван Антонович, директор Дитячого видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, від Президента України
9. Мордовець Леонід Михайлович, народний депутат України, від фракції Соціалістичної партії України
10. Семирядченко Олександр Віталійович, керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента України, від Президента України
11. Томенко Микола Володимирович, народний депутат України, від фракції “Блок Юлії Тимошенко”
12. Чепинога Віталій Михайлович, народний депутат України, від фракції “Блок Юлії Тимошенко”

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду