Держспоживстандарт має намір усунути термінологічні вади у законі "Про рекламу"

12 Грудня 2006
11673
12 Грудня 2006
13:27

Держспоживстандарт має намір усунути термінологічні вади у законі "Про рекламу"

11673
Держспоживстандарт має намір усунути термінологічні вади у законі "Про рекламу"

"Законопроект „Про внесення змін до Закону України „Про рекламу” має на меті урегулювання питань здійснення маркетингових комунікацій, програм та заходів рекламного характеру та забезпечення прав споживачів на одержання достовірної, об’єктивної та повної інформації про продукцію та її виробників", - зауважив т.в.о. Голови Держспоживстандарту Іван Саєвич, Виступаючи на засіданні.

Іван Саєвич визначив основні проблеми вітчизняного ринку реклами, які було виявлено у процесі практики контролю реклами органами Держспоживстандарту,  аналізу міжнародного досвіду країн з розвиненим ринком реклами, а також положень відповідних директив Європейського Союзу,  та підкреслив, що всі ці суперечливі питання мають бути вирішені з ухваленням цього законопроекту.     

По-перше, стаття 22 чинного Закону України „Про рекламу” містить заборону реклами тютюнових виробів та алкогольних напоїв „за допомогою заходів рекламного характеру (крім спеціальних виставкових заходів)”. Водночас, за відсутності визначення термінів „заходи рекламного характеру” та „спеціальні виставкові заходи” ця норма практично не діє. Законопроект усуває цю прогалину.

По-друге, вітчизняне законодавство про рекламу не розділяє саме рекламу та стимулюючі маркетингові заходи (методи просування), проте це, по суті, різні речі, бо реклама по визначенню є інформація, а заходи – це дія.  На сьогодні ця норма відображена в законодавстві Великобританії, Російської Федерації, директивах ЄС. Наш проект Закону визначає термін „стимулюючі маркетингові заходи” (лотереї, конкурси (змагання), видовищні заходи, надання знижки для придбання товарів), регламентує рекламування цих заходів та вводить обмеження щодо такого способу просування алкогольних напоїв, тютюнових виробів, лікарських засобів, цінних паперів, зброї.

„Наразі склалася парадоксальна ситуація – у місцях реалізації інформація, яка  за всіма ознаками є рекламою, чинним законодавством не визнається рекламою, -  зазначив Іван Саєвич. - Як приклад, внутрішня реклама тютюну та алкоголю заборонена, але кожен з нас у супермаркеті бачить таку рекламу під виглядом інформації про товар”.

Крім того, проектом пропонується доповнити та уточнити перелік публічних заходів, спонсорування яких з використанням тютюнових виробів забороняється.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11673
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду