«Росукренерго» визнає залежність ціни на газ від політичної ситуації

3 Грудня 2006
11650
3 Грудня 2006
09:18

«Росукренерго» визнає залежність ціни на газ від політичної ситуації

11650
 «Росукренерго» визнає залежність ціни на газ від політичної ситуації

Компанія "Росукренерго" заявляє, що формування ціни на природний газ для України з 2008 року буде залежати від політичної стабільності у відносинах Росії й України.

 

Про це повідомив виконавчий директор "Росукренерго" Костянтин Чуйченко в ефірі телекомпанії "Україна".

 

"Політична стабільність для нормальної роботи, для одержання найбільш приємних умов", - сказав Чуйченко.

 

Крім політичної стабільності у відносинах двох країн, ще одним фактором, що може вплинути на формування ціни на газ, може бути, з його слів, зміна політичної ситуації в самій Україні.

 

"Якщо буде стабільність як у самій Україні, так й у відносинах Росії й України, ми тоді уникнемо конкуренції при закупівлі середньоазіатського газу", - сказав Чуйченко.

Крім того, він пояснив, із чого складається формула ціни газу для України 130 доларів в 2007 році.

 

Зі слів Чуйченка, дочірня компанія російського газового монополіста компанії "Газпром" "Газекспорт" закуповує туркменський газ по 100 доларів за тис. куб. м. У свою чергу, "Росукренерго" закуповує в "Газекспорту" цей газ за ціною 100,75 доларів за тис. куб. м. Послуги із транзиту, зі слів Чуйченка, територією Середньої Азії й Росії обходяться "Росукренерго" близько 24-25 доларів/тис. куб. м.

 

"Ну а далі, у районі 4-5 доларів - це вже наша маржа, наш інтерес, за рахунок якого живе компанія, з якого ми платимо податки", - сказав Чуйченко.

 

За його словами, ця формула свідчить про відсутність політичної складової в ціні газу для України.

 

Чуйченко також заперечує всі звинувачення на адресу "Росукренерго" щодо непрозорої діяльності компанії. Зокрема, він повідомив, що бухгалтерський облік компанії веде аудиторська фірма Ernst&Young, аудит здійснює PricewaterhouseCopers.

 

"Все це підтверджує, що ми фінансово прозорі, і наша діяльність відповідає вимогам швейцарського законодавства ("Росукренерго" зареєстрована у швейцарському кантоні Цуг)", сказав Чуйченко.

 

Він також назвав появу Дмитра Фірташа (власника 45% акцій "Росукренерго") у газовому бізнесі, зокрема, у поставках газу до України, не випадковою. "Зі свого боку хочу сказати, що Дмитро Фірташ - людина, дуже відома в газовому бізнесі... і тому поява його в цій темі, на мій погляд, не випадкова", - зазначив він.

 

«Українська Правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11650
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду