Журналісти звинувачують Кремль в інсценуванні прямої лінії з Путіним

30 Жовтня 2006
11854
30 Жовтня 2006
14:38

Журналісти звинувачують Кремль в інсценуванні прямої лінії з Путіним

11854
Журналісти звинувачують Кремль в інсценуванні прямої лінії з Путіним

Спілкування президента Путіна з росіянами, яке проводиться по телемості вже п’ятий раз за шість років, 25 жовтня 2006 року пройшло фактично ідеально.

ЗМІ пояснюють цю легкість злагодженою роботою команди тележурналістів "Першого каналу", що розіграли правдоподібне інсценування спілкування народу з владою. У дагестанському місті Каспійськ, яке потрапило у число десяти місць спілкування з президентом, "спілкування" було заздалегідь відрепетировано. Питання від громадян були їм роздані журналістами з Москви, а тих, хто намагався задати своє питання, просто не пустили до телекамер.

 

Підготовка Каспійська до "прямої лінії" зайняла майже три тижні і проводилася в найсуворішій таємниці. За даними журналу "Власть", список з 15 питань від місцевих жителів був відправлений на затвердження в Москву. Але там список схвалено не було, і зверху спустили тільки чотири питання.

 

Окремо місцеві силовики затвердили список допущених до спілкування з президентом.В якості народу виступило 380 осіб. З них 300 - робітники підприємства "Дагдизель", інших 80 місць поділили між собою члени ради старійшин, ветерани, військовослужбовці і школярі.

 

Учасникам роздали шпаргалки, щоб вони не забули, у яких місцях треба "бурхливо вітати" президента Путіна. Визначили порядок питань, проінструктували, щоб прийшли без мобільних телефонів і з паспортами. За присутніми, котрих на репетицію зібрали за три години до ефіру, жорстко стежили люди в міліцейській формі та у цивільному. У декількох з них кореспондент журналу "Власть" пізнав співробітників місцевого ФСБ.

 

Ірина Яшина - робітниця "Дагдизеля" у числі інших, одержала від організаторів заходу надрукований текст питання з інструкцією з його проголошення. Однак задати справді важливий для каспійців питання про завантаження місцевого оборонного підприємства замовленнями в Яшиної не вийшло - телевізійники під керівництвом журналістки Ольги Кірій пояснили Яшиній, що на "прямій лінії" з Дагестану повинні виступати "особи кавказької національності". Незважаючи на вимогу директора заводу "Дагдизель", щоб питання було включено в ефір, Яшиній просто не дали мікрофон.

 

Ще менше шансів задати своє питання президентові було в тих, хто не потрапив за міліцейське оточення. Безуспішно намагалися потрапити на телеприйом до Путіна кілька людей, серед яких, наприклад, була Патімат Магомаєва, яка приїхала з Махачкали з хворою дитиною, щоб довідатися, як одержати житло круглим сиротам. Вона стоїть в черзі на одержання квартири з 1992 року. Два спортсмени хотіли попросити допомоги в будівництві штучного поля для дитячо-юнацької школи.

 

Не пустили навіть депутата міських зборів Каспійська Магомеда Гусейнова. Не зміг взяти участь у народному спілкуванні і підполковник міліції заступник командира 2-го полку ППСМ Махачкали Абдурашид Бібулатов. За спробу пройти за оточення, для того щоб виступити зі скаргою на міністра внутрішніх справ Дагестану, який, за словами Бібулатова, невиправдано його переслідує, щодо  підполковника було розпочато перевірку, і він написав рапорт про звільнення.

 

З чотирьох питань, спущених зверху, каспійчани задали два: про відносини з Грузією і про повернення співвітчизників в умовах безробіття. Один з запитуючих зізнався, що задати він хотів зовсім інше питання, але його "попросили" сказати саме це.

 

Не допущені за оточення представники ЗМІ організували альтернативну "криву лінію" і запитували в нечисленних перехожих і зівак, що б вони справді хотіли запитати в президента. Найчастіше звучало: "Як можна прожити на зарплату  1000 карбованців?" "Чому такий маленький дитячий посібник - 70 карбованців?" "Коли припиниться свавілля приватних підприємців? Вони приймають на роботу, офіційно не оформляють, а потім виганяють нас, не заплативши". "Чому в Каспійську половина людей числяться інвалідами, хоча повні сил, а справжні інваліди не можуть одержати належні їм пенсії без хабара?". Коли покінчать з корупцією в Каспійську?" "Чому нас не пускають на "пряму лінію?"

 

Кореспондент. НЕТ за матеріалами  КоммерсантЪ, NEWSru.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
NET
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду