Телефестиваль «Відкрий Україну-2006» перенесено на невизначений термін

13 Жовтня 2006
9023
13 Жовтня 2006
14:55

Телефестиваль «Відкрий Україну-2006» перенесено на невизначений термін

9023
Телефестиваль  «Відкрий Україну-2006»  перенесено на невизначений термін

У рамках Другого Київського Міжнародного Медіа Форуму відбулася партнерська зустріч „Українська Медіа Спілка – проекти для ЗМІ!”. Йшлося про реалізацію трьох проектів, а саме: Другого Всеукраїнського телефестивалю „Відкрий Україну!”, „Схід і Захід – разом!” (демо-відео каталог робіт Телефестивалю „Відкрий Україну!”-2005) та Всеукраїнський медіапроект „Українські ЗМІ – за книгу!”.

 

«Українські ЗМІ – за книгу!»- це проект, який тільки розпочинає реалізовуватись. Проект започатковано ГО «Українська Медіа Спілка» та журналом для фахівців медіаіндустрії «Телерадіокур’єр» з метою формування загальнонаціональної партнерської мережі ЗМІ (телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет-ресурси тощо), які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання і розвитку вітчизняної книгоіндустрії. Про нагальну потребу у такому проекті засвідчили підсумки вже двох проведених Медіа Клубів на тему «Українські ЗМІ – за книгу!». Ось загальні висновки дискусій, що вже відбулися:

 

1. В Україні не існує системної співпраці між суб’єктами медіаринку і книговидавничої галузі. (Як не існує і реальної національної програми підтримки книговидавничої галузі.)

2. В Україні не існує систематизованого і відкритого банку даних про ЗМІ (телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет-ресурси тощо), які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання.

3. Переважна більшість вітчизняних видавців поки що не готова до активної співпраці із ЗМІ, а чимало видавців переконані, що така співпраця для них неможлива через фінансові причини.

4. Для більшості ЗМІ, особливо для телебачення, книжкова тематика не є пріоритетною, оскільки не забезпечує високих рейтингів, тому на виробництво продукції з цієї тематики не виділяються достатні творчі, технічні та фінансові ресурси.

5. За умов недостатнього фінансування, більшість телевізійної продукції з книжкової тематики вироблена на недостатньому художньому і технічному рівні, тому ця телепродукція не здатна зацікавити широку аудиторію і реально вплинути на формування громадської думки на користь книгочитання.

 

У зв’язку з цим, у рамках Всеукраїнського медіапроекту «Українські ЗМІ – за книгу!» заплановано проведення цільових заходів, що допоможуть сформувати всеукраїнську партнерську мережу ЗМІ, які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання і розвитку вітчизняної книгоіндустрії.

Під час зустрічі на медіа форумі також було повідомлено, що телефестиваль  «Відкрий Україну-2006»  перенесено на невизначений термін. До такого рішення організаторів спонукали підсумки опитування керівників понад 30 регіональних телеканалів з числа активних учасників першого Телефестивалю (2005). Під час опитувань були виявлені три прямо не пов’язані між собою критичні обставини, кожна з яких, у разі проведення фестивалю до кінця поточного року, може суттєво погіршити кількісні та якісні показники другого Телефестивалю «Відкрий Україну!» на фоні успішного старту Телефестивалю-2005. «Головна причина перенесення термінів проведення 2-го Телефестивалю «Відкрий Україну!» – слабка підготовка більшості регіональних телевиробників до чергового професійного змагання, - розповідає  голова оргкомітету Всеукраїнського телефестивалю «Відкрий Україну!» Андрій Дашко (ГО «Української Медіа Спілка»). -  За інформацією керівників багатьох регіональних телекомпаній, напружена робота телеканалів під час виборчої кампанії-2006 серйозно загальмувала виробництво якісної телепродукції з будь-якої іншої, а саме - неполітичної  тематики, тому зараз багатьом телевиробникам просто нічим змагатися у численних тематичних конкурсах: «Ділова інформація», «Культура України», «Вітчизняний виробник», «Наша історія», «Незвичайний сучасник», «Славетні імена України», «Україна аграрна», «Україна індустріальна», «Україна туристична», «Українська книга»...Друга критична проблема полягає у правовій площині. З’ясувалося, що частина телевиробників (потенційних учасників Телефестивалю) наразі виявились не готовими укладати з організатором Телефестивалю типовий ліцензійний договір, оскільки між цими телеорганізаціями та їхніми творчими працівниками не врегульовані правовідносини у сфері інтелектуальної власності. (Саме ця правова проблема у багатьох випадках блокує спроби дистриб’юторів домовитись з правовласниками про можливість використання іншими телемовниками якісної телепродукції, виявленої на Телефестивалі-2005.) Третьою причиною названо брак спонсорських коштів для фінансування підготовки і проведення всіх запланованих заходів другого Телефестивалю на належному рівні. Але не зважаючи на перешкоди, головні завдання некомерційного Телефестивалю «Відкрий Україну!» були, є і будуть суто професійними: виявлення і заохочення телевиробників, що працюють за тематикою Телефестивалю; удосконалення професійної майстерності телевізійних фахівців; налагодження партнерства між телевиробниками, мовниками та іншими зацікавленими організаціями. За цих умов єдиним генеральним замовником та спонсором професійного телефестивалю може бути тільки вітчизняний телеринок, а не будь-яка окрема політична сила чи торгова марка, тим більше – не держава і не державний бюджет. 

До речі, за сприяння Координатора проектів ОБСЄ (Організація з безпеки та співробітництва в Європі) в Україні  стала можливою реалізація проекту «Схід і Захід – разом!». Цей проект був реалізований у квітні 2006 року - шістдесят  українських телекомпаній (національних і регіональних) отримали демонстраційний відеокаталог робіт Першого Всеукраїнського телефестивалю «Відкрий Україну» (167 телеробіт 50 виробників, загальний обсяг - 15 годин) і друкований довідник з вичерпною інформацію про телероботи і про компанії, які їх виробили.

 

Довідка «ТК»

Громадська організація „Українська Медіа Спілка” створена у 2002 р. з метою реалізації некомерційних проектів, що сприяють розвитку медіаринку України та підвищенню кваліфікації фахівців мас-медіа.

Людмила Рябоконь, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду