detector.media
13.10.2006 14:55
Телефестиваль «Відкрий Україну-2006» перенесено на невизначений термін

У рамках Другого Київського Міжнародного Медіа Форуму відбулася партнерська зустріч „Українська Медіа Спілка – проекти для ЗМІ!”. Йшлося про реалізацію трьох проектів, а саме: Другого Всеукраїнського телефестивалю „Відкрий Україну!”, „Схід і Захід – разом!” (демо-відео каталог робіт Телефестивалю „Відкрий Україну!”-2005) та Всеукраїнський медіапроект „Українські ЗМІ – за книгу!”.

 

«Українські ЗМІ – за книгу!»- це проект, який тільки розпочинає реалізовуватись. Проект започатковано ГО «Українська Медіа Спілка» та журналом для фахівців медіаіндустрії «Телерадіокур’єр» з метою формування загальнонаціональної партнерської мережі ЗМІ (телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет-ресурси тощо), які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання і розвитку вітчизняної книгоіндустрії. Про нагальну потребу у такому проекті засвідчили підсумки вже двох проведених Медіа Клубів на тему «Українські ЗМІ – за книгу!». Ось загальні висновки дискусій, що вже відбулися:

 

1. В Україні не існує системної співпраці між суб’єктами медіаринку і книговидавничої галузі. (Як не існує і реальної національної програми підтримки книговидавничої галузі.)

2. В Україні не існує систематизованого і відкритого банку даних про ЗМІ (телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет-ресурси тощо), які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання.

3. Переважна більшість вітчизняних видавців поки що не готова до активної співпраці із ЗМІ, а чимало видавців переконані, що така співпраця для них неможлива через фінансові причини.

4. Для більшості ЗМІ, особливо для телебачення, книжкова тематика не є пріоритетною, оскільки не забезпечує високих рейтингів, тому на виробництво продукції з цієї тематики не виділяються достатні творчі, технічні та фінансові ресурси.

5. За умов недостатнього фінансування, більшість телевізійної продукції з книжкової тематики вироблена на недостатньому художньому і технічному рівні, тому ця телепродукція не здатна зацікавити широку аудиторію і реально вплинути на формування громадської думки на користь книгочитання.

 

У зв’язку з цим, у рамках Всеукраїнського медіапроекту «Українські ЗМІ – за книгу!» заплановано проведення цільових заходів, що допоможуть сформувати всеукраїнську партнерську мережу ЗМІ, які висвітлюють книжкову тематику та сприяють формуванню широкої громадської думки на користь книгочитання і розвитку вітчизняної книгоіндустрії.

Під час зустрічі на медіа форумі також було повідомлено, що телефестиваль  «Відкрий Україну-2006»  перенесено на невизначений термін. До такого рішення організаторів спонукали підсумки опитування керівників понад 30 регіональних телеканалів з числа активних учасників першого Телефестивалю (2005). Під час опитувань були виявлені три прямо не пов’язані між собою критичні обставини, кожна з яких, у разі проведення фестивалю до кінця поточного року, може суттєво погіршити кількісні та якісні показники другого Телефестивалю «Відкрий Україну!» на фоні успішного старту Телефестивалю-2005. «Головна причина перенесення термінів проведення 2-го Телефестивалю «Відкрий Україну!» – слабка підготовка більшості регіональних телевиробників до чергового професійного змагання, - розповідає  голова оргкомітету Всеукраїнського телефестивалю «Відкрий Україну!» Андрій Дашко (ГО «Української Медіа Спілка»). -  За інформацією керівників багатьох регіональних телекомпаній, напружена робота телеканалів під час виборчої кампанії-2006 серйозно загальмувала виробництво якісної телепродукції з будь-якої іншої, а саме - неполітичної  тематики, тому зараз багатьом телевиробникам просто нічим змагатися у численних тематичних конкурсах: «Ділова інформація», «Культура України», «Вітчизняний виробник», «Наша історія», «Незвичайний сучасник», «Славетні імена України», «Україна аграрна», «Україна індустріальна», «Україна туристична», «Українська книга»...Друга критична проблема полягає у правовій площині. З’ясувалося, що частина телевиробників (потенційних учасників Телефестивалю) наразі виявились не готовими укладати з організатором Телефестивалю типовий ліцензійний договір, оскільки між цими телеорганізаціями та їхніми творчими працівниками не врегульовані правовідносини у сфері інтелектуальної власності. (Саме ця правова проблема у багатьох випадках блокує спроби дистриб’юторів домовитись з правовласниками про можливість використання іншими телемовниками якісної телепродукції, виявленої на Телефестивалі-2005.) Третьою причиною названо брак спонсорських коштів для фінансування підготовки і проведення всіх запланованих заходів другого Телефестивалю на належному рівні. Але не зважаючи на перешкоди, головні завдання некомерційного Телефестивалю «Відкрий Україну!» були, є і будуть суто професійними: виявлення і заохочення телевиробників, що працюють за тематикою Телефестивалю; удосконалення професійної майстерності телевізійних фахівців; налагодження партнерства між телевиробниками, мовниками та іншими зацікавленими організаціями. За цих умов єдиним генеральним замовником та спонсором професійного телефестивалю може бути тільки вітчизняний телеринок, а не будь-яка окрема політична сила чи торгова марка, тим більше – не держава і не державний бюджет. 

До речі, за сприяння Координатора проектів ОБСЄ (Організація з безпеки та співробітництва в Європі) в Україні  стала можливою реалізація проекту «Схід і Захід – разом!». Цей проект був реалізований у квітні 2006 року - шістдесят  українських телекомпаній (національних і регіональних) отримали демонстраційний відеокаталог робіт Першого Всеукраїнського телефестивалю «Відкрий Україну» (167 телеробіт 50 виробників, загальний обсяг - 15 годин) і друкований довідник з вичерпною інформацію про телероботи і про компанії, які їх виробили.

 

Довідка «ТК»

Громадська організація „Українська Медіа Спілка” створена у 2002 р. з метою реалізації некомерційних проектів, що сприяють розвитку медіаринку України та підвищенню кваліфікації фахівців мас-медіа.

Людмила Рябоконь, «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY