Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.

10 Жовтня 2006
3331
10 Жовтня 2006
11:17

Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.

3331
Відома російська журналістка Анна Політковська на час її вбивства готувала статтю про тортури в Чечні.
Відому російську журналістку Анну Політковську, пристрасного критика війни в Чечні, знайшли вбитою в ліфті московського будинку, де вона жила. Пістолет, із якого її розстріляли, лежав поруч. Оглядачі пригадують, що це типові ознаки професійного вбивства на замовлення. Убивство сталося в суботу — якраз на день народження президента Росії Владіміра Путіна.
Слідство в цій справі каже, що вважає за одну з головних версію, пов’язану з фаховою діяльністю журналістки. А тим часом про цю діяльність, яка нерідко була дуже критичною щодо Путіна та його прихильників, з’явилися нові дані.

Анна Політковська якраз готувала чергове журналістське розслідування, присвячене зловживанням у Чечні. Про це повідомив заступник редактора російської «Нової газети», з якою співпрацювала журналістка, Віталій Ярошевський: «Ми чекали на матеріал до числа на понеділок — вона заявила, (що готує його). Наскільки нам відомо, вона мала написати — може, вже й написала — про тортури в Чечні».

Деякі подробиці теми, яка цікавила Політковську останнім часом, минулого тижня повідомила вона сама. Як розповіла журналістка в своєму останньому виступі на Радіо Свобода, йшлося про діяльність сил, пов’язаних із прем’єр-міністром російської влади Чечні Рамзаном Кадировим: «Зараз у мене на робочому столі дві фотографії, — я веду розслідування про тортури в Кадировських катівнях сьогодні і вчора, — це люди, яких викрали кадирівці, і з цілком незрозумілих причин їх не стало…»

Журналістка пригадала, як свого часу Кадиров виступав на телебаченні на тлі тіл, як він заявляв, антиросійських повстанців, яких перемогли в бою його прихильники. Політковська ж стверджувала, що то були тіла просто викрадених людей, які не мали до повстанців жодного стосунку, а вбили їх, оголосивши «повстанцями», лише для того, щоб розрекламувати нібито «успіхи» Кадирова.

Натомість «Нова газета» вийде в понеділок спецвипуском, що його присвячено загиблій журналістці.

А в неділю її пам’ять вшанували тисячі людей на мітингах у кількох містах Росії.

Убивство Анни Політковської засудили міжнародні журналістські й правозахисні організації — Міжнародна федерація журналістів у Брюсселі, Комітет на захист журналістів у Нью-Йорку, «Репортери без кордонів» у Парижі, а також Організація з безпеки і співпраці в Європі, Рада Європи й «Міжнародна амністія». «Глибокий сум» висловив Держдепартамент США. Усі вони закликають належно розслідувати цю справу.

За даними Комітету на захист журналістів, Анна Політковська стала сорок другим журналістом, убитим у Росії від розпаду Радянського Союзу, і дванадцятим за час перебування при владі президента Владіміра Путіна.

А генеральний секретар Союзу журналістів Росії Іґор Яковенко наводить іще гірші дані: «У нас у журналістиці вбивали за останні 15 років 246 разів — 246 убивств фахових журналістів було, — і жодного разу влада не змогла розслідувати ці вбивства нормально».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3331
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду