Правозахисники вимагають від Президента та депутатів винести ряд державних посад за межі коаліційної угоди

30 Червня 2006
3679
30 Червня 2006
14:37

Правозахисники вимагають від Президента та депутатів винести ряд державних посад за межі коаліційної угоди

3679
Правозахисники вимагають від Президента та депутатів винести ряд державних посад за межі коаліційної угоди

Сьогодні 33 громадські правозахисні організації України надіслали Президенту та народним депутатам відкрите звернення з вимогою терміново вжити всіх необхідних заходів, щоби перешкодити обранню нового Уповноваженого з прав людини в порушення духу і букви Конституції України і відмовитись від самої ідеї розглядати посаду Омбудсмана як політичну.

Також, як сказано у зверненні, всі аргументи його авторів стосуються також 
посад Голови Рахункової палати, Голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Голови Антимонопольного комітету.

Правозахисники відзначають, що Інститут Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини покликаний здійснювати парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та захист прав кожного на території України і в межах її юрисдикції, тобто захищати права кожної людини (українських та іноземних громадян, осіб без громадянства, біженців тощо) за будь-якої конфігурації політичних сил у владі, за будь-якого їх політичного представництва в органах державної виконавчої влади. На їх думку, політизація інституту парламентського контролю за дотриманням конституційних прав громадян і свобод людини є небезпечною, як для справи захисту прав людини, так і недопустимою практикою для будь-якої правової демократичної держави.

Громадськість вважає, що віднесення посади Уповноваженого до політичної та її наступний розподіл за квотами між учасниками коаліції є не просто незаконним; це велемовний приклад зловживання правом взагалі. Адже коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до статті 83 Конституції України правомочна внести на розгляд Президенту України лише кандидатури Прем'єр-міністра та складу Кабінету Міністрів. Очевидно, що посада Омбудсмана за жодних обставин не може розглядатись як урядова, оскільки головною функцією Омбудсмана залишається контроль саме за діяльністю виконавчих та інших органів державної влади в сфері дотримання прав та свобод людини і громадянина.

Правозахисники вимагають:

від Президента України, як від гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина:

– терміново вжити всіх необхідних заходів щоби перешкодити обранню нового Уповноваженого з прав людини в порушення духу і букви Конституції України, норм інших правових актів та й просто елементарного здорового глузду, змусивши коаліціантів відмовитись від самої ідеї розглядати посаду Омбудсмана як політичної;

від всіх народних депутатів України, і в першу чергу від членів фракцій, що є суб’єктами новоствореної коаліції :

– внести зміни до коаліційної угоди таким чином, щоби посада Омбудсмана була виведена за межи коаліційних домовленостей і не ставали предметом політичних торгів;

– забезпечити в наступному необхідні консультації із правозахисним співтовариством при визначенні кандидатів на посаду Уповноваженого.

Заяву підписали: Інститут «Республіка», Жіночий правозахисний центр "Ла Страда - Україна", Українська Гельсінська спілка з прав людини, Українська Асоціація Міжнародної Амністії, Київське юридичне товариство Харківська правозахисна група, Вінницька правозахисна група та інші відомі правозахисні організації.

Повний текст заяви та список підписантів можна переглянути на сайті Української Гельсінської спілки з прав людини

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3679
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду