На Прикарпатті пропонують надати гуцульському діалекту статус регіональної мови

22 Червня 2006
7488
22 Червня 2006
16:17

На Прикарпатті пропонують надати гуцульському діалекту статус регіональної мови

7488
На Прикарпатті пропонують надати гуцульському діалекту статус регіональної мови

Громадсько-патріотичні молодіжні організації Івано-Франківської області провели вуличну акцію під гаслом "Гуцульському діалекту - статус регіональної мови!".

На Вічевому майдані в Івано-Франківську учасники дійства співали і танцювали в гуцульських костюмах під народні мелодії. Їм акомпанувала місцева група "Петровичі".

Цим заходом молодь спробувала привернути увагу до мовної проблеми. Зокрема, до ситуації з наданням російській мові статусу регіональної на Півдні і Сході України. За словами учасників акції, "саме в тих регіонах, де російська мова проголошена регіональною, українська має потребу в найбільшому розвитку і захисті". Вони вважають, що якщо в Україні буде дві державні мови, український народ втратить свою ідентичність.

Молодь також відправила в обласні ради, що надали російській мові регіональний статус, посилки з Конституцією України і російсько-українським словником. Словники поклали для того, щоб депутати, що "не володіють державною мовою, змогли все-таки прочитати Основний Закон, у якому чітко написано, що в Україні одна державна мова".

Раніше позицію молоді­ підтримала і влада Прикарпаття. Івано-Франківські депутати звернулися до вищих органів влади з проханням вжити заходів для захисту державної мови.

Як відомо, місцеві ради Донецкої області, Харкова, Харківської області, Миколаївської області, Луганської області, Севастополя, Дніпропетровська, Донецька і Луганська прийняли рішення про надання на своїх територіях російській мові регіонального статусу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7488
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду