detector.media
22.06.2006 16:17
На Прикарпатті пропонують надати гуцульському діалекту статус регіональної мови

Громадсько-патріотичні молодіжні організації Івано-Франківської області провели вуличну акцію під гаслом "Гуцульському діалекту - статус регіональної мови!".

На Вічевому майдані в Івано-Франківську учасники дійства співали і танцювали в гуцульських костюмах під народні мелодії. Їм акомпанувала місцева група "Петровичі".

Цим заходом молодь спробувала привернути увагу до мовної проблеми. Зокрема, до ситуації з наданням російській мові статусу регіональної на Півдні і Сході України. За словами учасників акції, "саме в тих регіонах, де російська мова проголошена регіональною, українська має потребу в найбільшому розвитку і захисті". Вони вважають, що якщо в Україні буде дві державні мови, український народ втратить свою ідентичність.

Молодь також відправила в обласні ради, що надали російській мові регіональний статус, посилки з Конституцією України і російсько-українським словником. Словники поклали для того, щоб депутати, що "не володіють державною мовою, змогли все-таки прочитати Основний Закон, у якому чітко написано, що в Україні одна державна мова".

Раніше позицію молоді­ підтримала і влада Прикарпаття. Івано-Франківські депутати звернулися до вищих органів влади з проханням вжити заходів для захисту державної мови.

Як відомо, місцеві ради Донецкої області, Харкова, Харківської області, Миколаївської області, Луганської області, Севастополя, Дніпропетровська, Донецька і Луганська прийняли рішення про надання на своїх територіях російській мові регіонального статусу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY