Асоціація медіа-юристів Львівщини заявляє про поширення наклепницької інформації редактором газети "Ратуша"

19 Червня 2006
23740
19 Червня 2006
12:36

Асоціація медіа-юристів Львівщини заявляє про поширення наклепницької інформації редактором газети "Ратуша"

23740
Асоціація медіа-юристів Львівщини заявляє про поширення наклепницької інформації редактором газети "Ратуша"

Асоціація медіа-юристів Львівщини опублікувала заяву, в якій говориться про те, що головний редактор газети «Ратуша» Микола Савельєв послідовно та методично поширює наклепницьку інформацію щодо Асоціації.

Приводимо текст заяви повністю.


Роздержавленню львівської комунальної газети «Ратуша» бути! Саме так можна підсумувати проведені 10 червня 2006 року Інститутом іміджмейкерства та реклами спільно з Асоціацією медіа-юристів Львівщини громадські слухання, присвячені питанню реформування комунальної газети “Ратуша”.

Млява дискусія щодо долі газети, яка точилася на другорядних шпальтах львівських видань, на громадських слуханнях переросла у гострі і динамічні дебати, в яких взяли участь представники міської влади, трудового колективу газети, а також незалежні експерти. Практично усі учасники слухань зійшлися на необхідності приватизації львівської комунальної газети «Ратуша», причому приватизації трудовим колективом. Здавалося би - конфлікт вичерпано (а саме таку мету ставили перед собою організатори), і залишилося лише узгодити часові рамки та механізми роздержавлення.

Яким же було наше здивування, коли наступного дня пан Савельєв назвав слухання «заангажованими», а ще через день поширив відкритого листа до виконавчого директора міжнародного фонду «Відродження», у якому поставив собі за мету дискредитувати Асоціацію відвертими наклепами. Називаючи громадські слухання «тенденційними і упередженими» головний редактор «Ратуші» Микола Савельєв вводить громадськість в оману і відверто лукавить, адже особисто брав участь у слуханнях і виступив із доповіддю. Крім того, у громадських слуханнях взяли участь не лише представники міської влади та депутати, але й такі відомі фахівці в медіасфері, як: народний депутат України Степан КУРПІЛЬ, директор Інституту медіа-права Тарас ШЕВЧЕНКО (м.Київ), Голова Незалежної медіа-профспілки України Сергій ГУЗЬ (м.Київ), адвокат та викладач ЛНУ ім.Ів.Франка Андрій ШКОЛИК, голова координаційної ради Громадського форуму Львова Олег МАЦЕХ, представник Львівського осередку Незалежної медіа-профспілки Оксана ФОРОСТИНА та ін.

Особливе здивування викликає також бурхлива реакція пана редактора щодо роздаткових матеріалів громадських слухань, у яких була викладена інформація про статутну та фінансову діяльність газети, її підрозділів, оборотні кошти, наявне майно і техніку і т.п. Готуючись до громадських слухань, організаторам дійсно вдалося зібрати максимально повну інформацію стосовно дільності комунального підприємства «Редакція газети «Ратуша». Ця інформація була оприлюднена на цілком легальних засадах з огляду на принцип публічності та відкритості в діяльності місцевого самоврядування. Ба більше, з усіма з оприлюдненими на громадських слуханнях копіями офіційних документів кожен громадянин має право ознайомитися в порядку, передбаченому статтею 32 Закону України «Про інформацію». Якщо прослідувати логіці пана Савельєва, виходить газеті інформацію поширювати можна, а комусь про газету – зась! Зрештою, коли мова іде про комунальну газету, розумій власність громади міста Львова, а не про чиюсь удільну вотчину, громада тим більше має право бути широко поінформована про те, що ж відбуватиметься з її майном. Крім того, ми були абсолютно переконані в тому, що керівництву комунальному підприємства немає що приховувати від громади міста Львова. Тепер же негативна оцінка факту оприлюдення цих матеріалів відверто насторожує, і ми обов’зково адресуємо цю інформацію компетентним органам, а також кожному депутату Львівської міської ради зокрема.

Вважаємо, ціль таких дій одна – торпедувати процес реформування комунальної газети. Складається враження, що керівництво газети «Ратуша» свідомо провокує ситуацію і зацікавлене у розпалюванні безпредметного конфлікту. Чим інакше можна пояснити подібного роду «листи» після того, як було досягнуто консенсусу і усі сторони погодилися на роздержавлення? На жаль, маємо шалений опір до змін, коли на словах роздержавлення підтримується, а на ділі відбувається відверта дискредитація цієї ідеї! Слід зазначити, що роздержавлення державних та комунальних ЗМІ є вимогою Європейської спільноти до України, і саме тому ця тематика підтримується міжнародними організаціями. Прикро лише, що штучне нагнітання ситуації довкола громадських слухань та реформування газети послужили підставою для нападок і докорів в сторону Міжнародного фонду «Відродження». Хочемо нагадати шановному головному редактору газети «Ратуша», що свобода слова – це не свобода писати про владу добре, але це і не свобода обливати когось брудом, і це навіть не свобода отримувати з міського бюджету щорічні півмільйонні дотації. З іншого боку, не хочемо коментувати лексикон головного редактора, який назвав громадські слухання «медіа-кілерством», йому, очевидно, краще знати, що це означає.

Асоціація медіа-юристів закликає учасників процесу реформування комунальної газети відкласти в сторону зайві емоції та непотрібні амбіції, натомість докласти усіх зусиль для конструктивної і плідної роботи, адже сьогодні наше місто стає на цей шлях одним з перших, на нас дивиться уся країна, саме тому ми не маємо права на помилку і зрештою ми, львів’яни, здатні продемонструвати достойний для наслідування приклад реформування державних і комунальних засобів масової інформації.


"Детектор медіа" за інформацією прес-служби Асоціації медіа-юристів Львівщини.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду