Відбулись громадські слухання щодо реформування львівської комунальної газети "Ратуша"

13 Червня 2006
24187
13 Червня 2006
13:34

Відбулись громадські слухання щодо реформування львівської комунальної газети "Ратуша"

24187
Відбулись громадські слухання щодо реформування львівської комунальної газети "Ратуша"

10 червня у Львові відбулись громадські слухання «Реформування комунальної газети «Ратуша»: передумови, шляхи, механізми».

Організатором слухань виступила Асоціація медіа-юристів Львівщини спільно з Інститутом іміджмейкерства та реклами за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту „Розробка «зразкового пакету» нормативно-правових актів з реформування державного та комунального медіа-сектору на місцевому рівні”.

Слухання проводились у форматі широкого та всебічного залучення усіх зацікавлених сторін, обговорення форм та шляхів роздержавлення та реформування львівського комунального підприємства „Редакція газети „РАТУША”.

У слуханнях взяли участь: Народний депутат України – Степан КУРПІЛЬ; Секретар Львівської міської ради – Володимир КВУРТ; депутати Львівської міської ради – Маркіян ІВАЩИШИН, Володимир ГІРНЯК, Руша ПОЛЯКОВА, Василь ТРАЧ, Петро СОБОЛЬ; радники Львівського міського голови Остап ПРОЦИК, член постійної комісії з питань культури,  духовного відродження, засобів  масової інформації та туризму  Львівської обласної ради - Олег НЕМЧІНОВ; Директор Інституту медіа-права – Тарас ШЕВЧЕНКО; Голова Незалежної медіа-профспілки України – Сергій ГУЗЬ; редактор Львівської міської газети „РАТУША” – Микола САВЕЛЬЄВ, адвокат – Андрій ШКОЛИК; Голова координаційної ради Громадського форуму Львова – Олег МАЦЕХ; власники, редактори та журналісти львівських ЗМІ, представники громадських організацій.

Учасники слухань у своїх виступах погоджувалися із необхідністю роздержавлення комунальних ЗМІ, дискутували щодо шляхів та форм такого роздержавлення. Так, на думку Степана КУРПІЛЯ, проти роздержавлення ЗМІ, виступають ті редактори, яким уже залишилось кілька років до пенсії. Молодші редактори ставляться до цього більш оптимістично, більш впевнено і вони підтримують роздержавлення. Багато редакцій газет уже готові до того, щоб хоч завтра вийти з під опіки того чи іншого державного органу чи органу місцевого самоврядування, - зауважив пан Степан. Щодо "Ратуші", у Степана Курпіля,  є двояке почуття. Адже, якби він був редактором, він би подякував засновникам, за те що в них виникла така ідея. Щодо тематики газети, - то на його думку, - досить частово вона публікувала багато політично заангажовних статей, невиважених, і це особливо спостерігалось під час останньої передвиборної кампанії. На його переконання, - хто-хто, а громадська газета не може собі цього дозволити. Звичайно, кожна газета має свої симпатії, але саме громадська газета повинна дотримуватись певного балансу.

На думку Секретаря міської ради Володимира КВУРТА, - для багатьох журналістів, редакторів і власників газет завжди залишається незрозумілим позиція: чому одні за місцем під сонцем повинні битися, готувати цікаві матеріали, шукати рекламодавців, для щоб економічно оправдати своє видання, а інші - це отримують за просто так, за вміння підійти до того чи іншого керівника, і вибити кошти достатні для видання. Щоб вирівняти цю позицію, він на сто відсотків підтримує процес роздержавлення друковних видань всіх рівнів. Міські чільники, на думку секретаря ради, - ніякої небезпеки не бачили у тому, щоб переформативути газету у вісник, де інформувати, зауважте, а не впливати. Не створювати інформаційні приводи, не пропагандувати , а інформувати громаду про подій і документи, що приймаються радою. Секретар Ради переконаний у тому, що мусить бути  межа критики і вишуканого знущання.

Микола СЕВЕЛЬЄВ, заявив, що всі їхні пропозиції в юридичному плані обговорення, якісь економічні викладки, завтра після прийняття Закону „Про роздержавлення” можуть привести газету до програшного становища.  Позиція газети щодо роздержавлення однозначна: „Ратушу” потрібно роздержавити шляхом приватизації трудовим колективом. Єдине, що лишилось узгодити при хорошому розлучені, - як зазначив М.Савельєв, - майно, якісь юридичні основи цього розлучення. Редактор також звинуватив організаторів слухань та експертів у заангажованості щодо експертних напрацювань та оприлюдненні матеріалів фінансово-господарської діяльності комунального підприємства „Ратуша”.

Практичним аспектам юридичних механізмів роздержавлення свій виступ присвятив директор Інституту медіа-права Тарас ШЕВЧЕНКО. На його переконання, не може взагалі в країні бути державних журналістів, бо інакше це спотворення демократичних засадничих функцій журналістики і свободи слова. Преса повинна бути відокремлена від держави і не може йти мови про будь-які змішування, так само як наприклад, чітке вираження свобода релігії, коли церква відокремлена від держави.

Доцент юридичного факультету ЛНУ ім.Франка Андрій ШКОЛИК піддав критиці необхідність існування комунальної газети, засновником якої є орган місцевого самоврядування,  звернув увагу на неефективність управління та адміністрування коштами місцевого бюджету та необхідність створення офіційного друкованого видання.

За результатами слухань організатори планують видати стенограму слухань та узагальнені пропозиції щодо роздержавлення комунальної газети.


"Детектор медіа" за інформацією прес-служби Асоціації медіа-юристів Львівщини.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду