Журналісти вінницької студії «Пілот» не підтримують колегу та екс-шеф-редактора, які заявили про тиск

27 Березня 2006
1199
27 Березня 2006
14:54

Журналісти вінницької студії «Пілот» не підтримують колегу та екс-шеф-редактора, які заявили про тиск

1199
Журналісти вінницької студії «Пілот» не підтримують колегу та екс-шеф-редактора, які заявили про тиск

«ТК» вже писала про ситуацію на вінницькій студії «Пілот», яка виробляє місцеві новини на замовлення 5 каналу (>"Журналісти Вінницького кореспондентського пункту "5 каналу" повідомляють про тиск , "Режим економії" по-вінницьки?"). Сьогодні в редакцію надійшов лист від заступника директора ТРК «Пілот» Юрія Старжинського, в якому заяви екс-редактора новин студії "Пілот" та журналіста Володимира Завадюка коментують їхні колеги. Нижче розміщений повний текст заяви, підписаний 32 журналістами.

"Журналісти Вінницького кореспондентського пункту "5 каналу" повідомляють про тиск", "Режим економії" по-вінницьки?" - під такими гучними заголовками на минулому тижні лунали звернення "творчої групи" журналістів ТРК "Пілот", що виготовляє вінницькі новини на замовлення "5 каналу".

Проте, згадуючи і про "Пілот", і про "Медіа Корпорацію RIA", забули, що, крiм екс-редактора новин "Пілота" Тетяни Гречанівської та студента-практиканта Володимира Завадюка, у корпорації працює ще понад двісті журналістів у восьми регіонах України, у яких чомусь ніхто ні про що не запитував.

Для читачів "Детектор медіа" одразу скажемо: нижче підписи всіх тридцяти двох журналістів, які працюють у вінницьких ЗМІ Медіа Корпорації "RIA" та ТРК "Пiлот". І це наш спільний лист.

Почнемо з "темників". В Медіа Корпорації "RIA" дiйсно iснує єдиний "темник": про що і як писати. Цитуємо: "Ми висвітлюємо цікаві і одночасно перевірені факти. Всі журналістські матеріали мають бути 1) цікавими; 2) достовірними; 3) при підготовці матеріалів треба використовувати збалансованість та різноманітність джерел інформації; 4) корисність; 5) легкість сприйняття". Саме це вимагає з нас менеджмент, і ні про які інші "темники" ми жодного разу не чули.

Про "мультимедійність". Видаючи тільки у Вінниці чотири газети: щотижневик "RIA", щоденку "20 хвилин", телегайд "Телесенсацiя" та "звалку політичної реклами" - тимчасове видання "Політична арена", поповнюючи інтернет-ресурс www.ria.ua, розміщуючи інформаційні блоки на 5 FM-станцiях та у новинах "5 каналу", підприємства, які входять до Медіа Корпорації "RIA", пiдписали угоду про створення мультимедійної редакції за погодженням з нами, журналістами. Були запрошені консультанти та експерти, які і зараз продовжують працювати над процесами поєднання зусиль. Проте це не подобалось пані Гречанівській, і вона цілком логічно поклала заяву про звільнення за власним бажанням.

На це ж її, очевидно, підштовхнуло, і особисте небажання співпрацювати з нами, журналістами нової мультимедійної редакції, про що вона відкрито висловлювалась.

А вже після цього стала розповідати про "політичну цензуру". Кожний бажаючий може відкрити будь-яку газету або продивитись записи будь-якого ефірного часу та переконатись у тому, що у виборний період не рекламувався лише ледар. Крім "Політичної арени", куди "скидалась" вся політична реклама, менеджмент виділив, наприклад, у газеті "RIA" чотири окремi полоси під колонтитулом "Політична агітація", де були представлені всі полярності виборчих процесів, але вони були чітко відокремлені від контенту наших видань.

Тепер про "журналістів".
"Нижче наводимо повний текст заяви, надісланий журналістами до редакції", - повідомляє "Детектор медіа". Шкода, що таке поважне видання чомусь лист непрацюючого на "Пілоті" (і де-юре, і де-факто), а студента Володимира Завадюка, який проходить практику під керівництвом екс-редактора новин Тетяни Гречанівської, назвала заявою "журналістів" та "творчої групи". Володимир Завадюк - це одна людина.
Безперечно, він має право не виходити до людей і не брати участь у проведенні екзіт-пулу, який ми вирішили провести, щоб надати людям правдиву інформацію про вибори мера Вінниці, партій до міської ради та отримати дані про ставлення вінничан до місцевих медіа. Тим більше що після звільнення його керівника практики Тетяни Гречанівської Володимир взагалі нікому не підпорядковується та не працює у нашій команді.

Народна мудрість вчить: "Ложка дьогтю бочку меду псує".
Просто цікаво було спостерігати, як одна людина, не згодна з новою системою менеджменту, та її помічник - студент-практикант можуть зробити таку от "сенсацію".

А ще відомо, що "собака гавкає - караван іде".
Нам приємно працювати у Медіа Корпорації "RIA". Ми пишаємось тим, що працюємо у медіа, яким найбільше довіряють вінничани за всіма соціологічними дослідженнями. Тим, що ми створили мультимедійну редакцію, яка працює набагато ефективніше, ніж окремі групки працівників. Тим, що ми впевнено увійшли у XXI строріччя. А ще тим, що 13 років відстоюємо свободу слова не на словах, а на ділі, на своїх робочих місцях. 

З повагою,
журналісти ТРК «ПІЛОТ» та вінницьких ЗМІ Корпорації «RIA»
 

 

Галина Ширшик, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1199
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду