Журналісти Вінницького кореспондентського пункту 5 каналу повідомляють про тиск

24 Березня 2006
8360
24 Березня 2006
15:32

Журналісти Вінницького кореспондентського пункту 5 каналу повідомляють про тиск

8360
Журналісти Вінницького кореспондентського пункту  5 каналу повідомляють про тиск

Журналісти Вінницького кореспондентського пункту  5 каналу (ТРК «Пілот») повідомляють про тиск і прохають про інформаційну та правову допомогу.

Нижче наводимо повний текст заяви, надісланий журналістами до редакції «Детектор медіа»

«Вже не перший тиждень на творчу групу вінницької студії „5 каналу” чинять тиск. Натомість, учорашня заява нашого безпосереднього керівництва (корпорація „РІА” – Олександр Човган, Ігор Довбня, Мирослава Соколова) стала останньою краплею у „чаші” нищення принципів чесної журналістики у вінницькій студії „5 каналі”. Учора нам(журналістам, операторам) повідомили те, що у День голосування, 26 березня, окрім виробництва новин ми повинні проводити своєрідний екзіт-пул. Ми переконані, що це суперечить етичному кодексу українського журналіста та чинному законодавству. Також стало відомо, що висвітлення процесу виборів буде чітко контролюватися. Отож, новини втратять будь – яку об’єктивність. Директор Ігор Довбня, у свою чергу, зазначив, що той хто відмовляється проводити екзіт-пул та „жити” за так званими корпоративними правилами може готувати заяву на звільнення. Чи не суперечить це Закону України „Про телебачення та радіомовлення” та етичному кодексу українського журналіста, в якому йдеться: „Журналіста не можна зобов’язати робити чи виконувати будь-що, якщо це суперечить його позиціям та переконанням”.

Нагадаємо, декілька тижнів тому з незаконних підстав з каналу брутально звільнили шеф-редактора Тетяну Гречанівську. А все, тому що її непорушна журналістська позиція суперечила правилам корпорації та відвертій необ’єктивності. Сьогодні новини втратили чесність, нас змушують не подавати правдиві факти та, натомість, давати у ефір „замовники”, які є нічим іншим, як технологією темників корпорації „РІА”.

Нам також й досі не зрозуміло, чому саме корпорація „РІА” керує нами. Оскільки, у 2004 корпункт „НБМ-Вінниця” був заснований Владом Лясовським. Натомість, Іван Адамчук, генеральний директор „5 каналу” зазначив, що наша студія не має жодного відношення до „5 каналу”. Тоді чому ми й досі іменуємо себе „п’ятим”.

Отож, Вінниці загрожує відверта необ”єктивність виборчих подій. Просимо інформаційної допомоги, журналістської солідарності!!! Це питання варте уваги вже сьогодні!!!»

Для отримання додаткової інформації та надання допомоги творча група пропонує в заяві звертатися до журналіста студії «Пілот» Володимир Завадюка за телефоном 8-097-95-15-943.

Про загальну ситуацію щодо ТРК «Пілот», що у Вінниці, «Детектор медіа» вже писала в статті «Режим економії» по-вінницьки?» http://detector.media/articles/136/0/6859/

Режим економії» по-вінницьки?

Сьогодні екс-шеф-ректор ТРК «Пілот» Тетяна Гречанівська (не працює на телеканалі з 1 березня цього року) повідомила «ТК», що Володимир Завадюк, єдиний журналіст каналу зі старої команди (нагадаємо, що нова команда була сформована з журналістів газети «20 хвилин»), розповідав їй про ситуацію. «Володя зателефонував мені вчора, і розповів, що в день виборів журналістів намагаються зобов’язати стояти під дільницями, і робити опитування, схоже на екзіт-пул. На мою думку, це суперечить законодавству. Тим, хто не погоджуються з цим, пропонують написати заяву про звільнення, - зазначила пані Тетяна, - Тому я порадила йому звернутися за допомогою до медіа-профспілки».

Заступник директора корпорації «RIA» Ігор Довбня, він же керівник студії «Пілот», як і в минулий раз наголосив на тому, що вінницького корпункту 5 каналу не існує. Натомість, є ТРК «Пілот», яка займається виготовленням інформаційних продуктів на замовлення газети «20 хвилин», 5 каналу та радіостанції. Також він заперечив, що журналістів заставляють робити екзіт-пул. «В день виборів журналісти в рамках професійної діяльності будуть опитувати людей, як вони ставляться до наших засобів масової інформації. Професійний журналіст, на мою думку, повинен знати, чи довіряють тому ЗМІ, в якому вони працюють. Опитування не буде стосуватися політиків, які беруть участь у виборах», - прокоментував він «ТК» заяву журналістів.

«Вчора ввечері ми обговорювали, яким чином будемо висвітлювати день виборів, - розповів журналіст телеканалу Володимир Завадюк, - Під час обговорення новий шеф-редактор Мирослава Соколова сказала, що тепер всі будуть готувати публікації для газети «20 хвилин» і в день виборів проводити екзіт-пул. Навіть мене, телевізійника, заставляють писати статті в газеті. Вибори ж ми хотіли висвітлювати об’єктивно, тому журналісти проти проведення екзіт-пулу, бо це суперечить принципам 5 каналу. Протягом двох років ми об’єктивно подавали інформацію. Під час президентських виборів ми готували новини цілодобово. Як і тоді, ми збиралися робити репортажі з окремих дільниць, лікарень, колонії, де можливі грубі порушення, з окружної комісії. Але керівництво каже нам, що все це тепер не цікаво. Але що тоді цікаво? Всім, хто не погоджується працювати за новими правилами, виконувати вимоги корпоративної книги пропонують написати заяву про звільнення. В корпорації «RIA» діють свої «темники». Ця організація відверто працює на єдиного кандидата – діючого міського голову». Журналісти ще точно не знають, як боротимуться в день виборів за право об’єктивно висвітлювати процес. В цей день вони мають намір в вінницькому прес-клубі провести прес-конференцію, під час якої пролунає офіційна заява щодо редакційної політики телеканалу. Проводити акцій протесту журналісти не планують, оскільки не хочуть позбавлювати глядачів важливої інформації. «Нашим головним завданням буде донести до наших глядачів та читачів достовірну інформацію про перебіг виборів», - наголосив він.

Коли ми закінчували готувати цю публікацію, пан Володимир Завадюк повідомив, що сьогодні його викликала до себе шеф-редактор з приводу проходження ним тренінгів з проведення екзіт-пулів, але він взагалі відмовився готувати ці опитування, сказавши, що буде чесно висвітлювати голосування. Після цього йому повідомили, що його відсторонюють від ефіру в день виборів, і порадили подумати щодо зміни роботи. «Мені сказали: якщо ти так добре розумієшся на законодавстві, і хочеш працювати за принципами чесної журналістики, то тобі не місце в корпорації «RIA», - оприлюднив свою розмову з редактором вінницький журналіст.

Галина Ширшик, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8360
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду