Апеляційний суд Донецької області відправив на дорозслідування справу про стеження за журналістом 5 каналу

27 Лютого 2006
9969
27 Лютого 2006
13:05

Апеляційний суд Донецької області відправив на дорозслідування справу про стеження за журналістом 5 каналу

9969
Апеляційний суд Донецької області відправив на дорозслідування справу про стеження за журналістом 5 каналу

24 лютого 2006 року апеляційний суд Донецької області відхилив апеляцію Донецької обласної прокуратуру на рішення Калінінського районного суду та забов'язав її розслідувати факт незаконного стеження за Альоною Кочкіною журналісткою програми «Закрита зона».

Альона Кочкіна, редактор-журналіст програми «Закрита Зона»:
«Моя позиція стосовно цієї ситуації така: я дуже хочу, щоб нарешті вперше в історії країни подібна справа була повністю розглянута за буквою Закону України. Щоб нарешті журналіст був  визнаний постраждалим. Щоб всі зрозуміли, що з журналістом треба говорити на «Ви», а не на «ти».

І проблема не в тому, що якийсь парубок закривав рукою об'єктив нашої камери за вказівкою свого керівництва, а в тому, що за нами незаконно стежили і правоохоронні органи нам не повірили. Але, нащастя, ми маємо докази».

Нагадаємо, що у травні 2005 року знімальна група програми «Закрита Зона» намагалася відзняти деякі будівлі, які вважаються власністю Рината Ахметова у місті Донецьку. Люди, які представлялися охоронцями цих будівель, але не показували жодних документів, перешкоджали знамільній групі у проведенні зйомки. Також знімальною групою був помічений факт стеження за ними.

Досудовим слідством було встановлено лише факт перешкоджання законній професійній діяльності Альони Кочкіної одним охоронцем ТОВ «Щит-Д», хоча в своїй заяві вона наголошувала на тому, що під час здійснення зйомок за знімальною групою «Закритої Зони» велося приховане спостереження.

23.06.2005  року  прокуратурою Донецької області за заявою А. Кочкіної було порушено
кримінальну справу по факту перешкоджання законній професійній діяльності журналіста (стаття 171 КК України). Хоча заяву було подано ще 13.05.2005 року.

19.09.2005 року А. Кочкіна отримала докази того, що стеження за знімальною групою «Закритої Зони» таки здійснювалось. Управлінням МВС України в Донецькій області було надано диск з відеозаписом цього стеження, з якого недвозначно вбачається, що стеження здійснювалось професійно, і декількома особами. Копія диску була направлена до донецької прокуратури.

Калінінським районним судом м.Донецька було відмовлено в задоволенні клопотання адвоката А. Кочкіної О. Плахотнюка, тобто, диск з відеозаписом до матеріалів справи долучено не було. Представник прокуратури, взагалі, заявив, що прокуратурі нічого невідомо про існування такого запису.

За результатами попереднього розгляду 26.09.2005 року Калінінським районним судом м. Донецька було прийнято рішення про повернення кримінальної справи прокурору Донецької області для усунення недоліків. На постанову суду від 26.09.2005 року прокуратурою Донецької області було подано апеляцію, у зв’язку з чим розгляд справи по суті відкладається на невизначений термін.

«Детектор медіа» за матеріалами прес-служби Продюсерського Центру «Закрита Зона»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9969
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду