Депутати пропонують внести зміни до Конституції в частині реформування судової системи України

5 Грудня 2005
749
5 Грудня 2005
14:31

Депутати пропонують внести зміни до Конституції в частині реформування судової системи України

749
Депутати пропонують внести зміни до Конституції в частині реформування судової системи України
У Верховній Раді зареєстровано проект Закону України "Про внесення змін до Конституції України" (реєстр. №8526 від 01.12.2005).

Згідно інформації розміщеної на сервері Верховної Ради України, ініціаторами внесення законопроекту виступили народні депутати України Микола Оніщук, Віктор Мусіяка, Юрій Кармазін, Василь Сіренко, Леонід Каденюк, Олександр Карпов. Однак, зрозуміло, що законопроект підписали і інші народні депутати, оскільки відповідно до статті 154 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути поданий до Верховної Ради України не менш як третиною народних депутатів України від конституційного складу (150 народних депутатів).

Законопроектом пропонується внести зміни до пункту 27 частини першої статті 85 Конституції, виключивши норму про безстрокове обрання суддів.

Частину першу статті 106 Конституції пропонується доповнити нормою про те, що Президент України призначає суддів на адміністративні посади у судах (крім Голови Верховного Суду, голів вищих спеціалізованих судів, Конституційного Суду України).

Змінами до статті 127 народні депутати пропонують підвищити з 25 до 27 років вік, після досягнення якого суддя може бути призначений на посаду та посилити вимоги щодо стажу роботи у галузі права, збільшивши його з 3 до 5 років.

Крім того, пропонується доповнити статтю 127 новою частиною четвертою, згідно якої на посаду судді адміністративного суду може бути рекомендований кваліфікаційною комісією суддів громадянин України, не молодший тридцяти одного року, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи у галузі права або перебув на державній службі не менш як сім років, проживає в Україні не менш як десять років та володіє державною мовою.

І головна новела законопроекту – нова редакція статті 128, згідно якої обрання професійного судді місцевого загального суду строком на десять років здійснюється громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Всі інші судді обираються Верховною Радою України строком на десять років. Суддя, який має суддівський стаж п’ятнадцять років, обирається Верховною Радою України безстроково.

Пропонується також встановити, що голова суду, його заступники призначаються на посади та звільняються з посад Президентом України, а Голова Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих судів обираються на посади та звільняються з посад шляхом таємного голосування Пленумом Верховного Суду України, пленумами вищих спеціалізованих судів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що він передбачає внесення змін до Конституції України з метою вдосконалення судової влади.

Депутати вважають, що діюча практика обрання суддів, коли по завершенню п’ятирічного строку суддя обирається безстроково, себе не виправдала.

За інформацією Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
749
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду