Чернівецьке держтелебачення працює за темниками?

1 Грудня 2005
984
1 Грудня 2005
15:27

Чернівецьке держтелебачення працює за темниками?

984
Чернівецьке держтелебачення працює за темниками?
Тележурналіст Чернівецької облдержтелерадіокомпанії Ігор Савчин заявляє про утиски свободи слова з боку генерального директора ОДТРК Аркадія Казимірського, який заборонив вихід його сюжету 27 листопада у щотижневої телепрограмі «Голос села».

З протестом проти дій свого керівника журналіст звернувся до Президента, голів Чернівецької ОДА та облради, а також керівників Держтелерадіо України, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, НСЖУ та Незалежної медіа-профспілки та Комісії з журналістської етики.

Тележурналіст Ігор Савчин вважає, що гендиректор облдержтелерадіокомпанії Аркадій Казимірський порушив право на свободу слова, заборонивши вихід в ефір щотижневої програми «Голос села» його сюжету. У матеріалі йшлося про вимоги ошуканих власників майнових паїв агроспілки «Мамаївська», які підписали неправомірні заяви про відмову від 90% вартості майнових паїв на користь приватного сільгосппідприємства «Мамаївське». «Вимога гаранта Конституції, як і законне право на свободу слова і вільне розповсюдження ідей, думок і поглядів «до лямпочки» гендиректору Чернівецької обласної ДТРК А.Казимірському», – зазначається у зверненні тележурналіста.

У той же час Аркадій Казимірський в коментарі ІМІ пояснив невихід сюжету Ігоря Савчина тим, що «редакція не повинна втручатися у конфлікт приватного підприємства, поки в ньому не поставить крапку суд».

При цьому, гендиректор Чернівецької ОДТРК зауважив, що до першого матеріалу Ігоря Савчина про той самий конфлікт в агроспілці «Мамаївська», який вийшов в «Голосі села» 30 жовтня цього року, він не мав жодний претензій.

«Це був гарний критичний матеріал. Ми його оцінили і пустили в ефір без жодних проблем», - зазначив пан Казимірський.

Однак після того, як розповідає гендиректор ОДТРК, у нього «виникли сумніви і він вирішив зателефонувати до облдержадміністрації і дізнатись, що це за підприємство «Мамаївське», де йому відповіли, що «це підприємство найкраще в області, яке добре платить податки».

«Мені сказали, що є там якійсь конфлікт, якась кількість людей чимось не задоволена, але в тому конфлікті крапку має порставити лише суд. А поки, скільки б ми, журналісти, туди (до агроспілки «Мамаївська» - ІМІ) не їздили і не робили матеріали, ми там нічого не вирішимо. Таке мені сказали в облдержадміністрації. Таким чином ми і прийшли до тої думки, що треба дочекатися рішення суду і тоді ми зробимо підсумкову програму на цю тему», - розповів Аркадій Казимірський.

Крім того, він зауважив на тому, що Ігор Савчин взагалі не повинен був робити сюжет для програми «Голос села», оскільки він є редактором художніх та дитячих програм. Також в якості мотиву відхилення практично готової 20 хвилинної програми Савчина, Казимірський назвав те, що цієї теми не було у тематичному плані на листопад.

У своєму зверненні Ігор Савчин зауважував, що «заплановану програму «Голос села» було фактично замінено політичною рекламою – програмою за участю представника Народного блоку Литвина народного депутата Михайла Бауера, а керівнику СПП «Мамаївське» Герою України Ярославу Шведу, якого звинувачують ошукані пайовики, було надано годинний прямий ефір 17 листопада до Дня працівників АПК, де про шляхи вирішення конфлікту з пайовиками мова не йшла», передає слова журналіста Західна інформаційна корпорація.

Аркадій Казимірський частково спростував ці слова журналіста, зауваживши, що програма «Голос села» все ж таки вийшла 27 листопада (хоча й без сюжету Савчина) і була присвячена темі газофікації села. А народний депутат Михайло Бауер взяв участь в іншій програмі – «Резонанс», яка вийшла на день раніше, 26 листопада, в форматі платної політичної прогами, підкреслив гендиректор чернівецького держтелебачення.

Тим часом, журналіст Ігор Савчин вимагає спинити тиск на свободу слова та повідомляє, що 29 листопада його позиція була підтримана колегами на редакційній нараді.

На противагу журналісту Аркадій Казимірський заявляє, що Ігор Савчин «не мав морального права робити таке звернення».

На питання журналіста ІМІ, чому саме журналіст не мав такого права, пан Казимірський відповів: «Тому що Савчин неорганізована людина, яка допускає порушення дисципліни у колективі. Я даю йому негативну оцінку».

Крім того, гендиректор ЧОДТРК повідомив, що «колектив також засуджує такі дії Ігоря Савчина».

IMI

Читайте також:

Одеська ТРК «ГЛАС» відновила мовлення

Вінницька влада відкидає звинувачення про намір закрити телеканал члена СДПУ (о) «Вінниччина»

Вінницький губернатор хоче закрити „Вінничину”?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду