Сьогодні в Києві відкривається П'ятий фестиваль нового британського кіно

1 Грудня 2005
835
1 Грудня 2005
15:19

Сьогодні в Києві відкривається П'ятий фестиваль нового британського кіно

835
Сьогодні в Києві відкривається П'ятий фестиваль нового британського кіно
Сьогодні о 19 годині в київському кінотеатрі “Україна” стрічкою Чарлза Денса “Леді в лаванді” відкривається V Фестиваль нового британського кіно. Організатори свята кіногурманів – Британська Рада в Україні та компанія “Артхаус траффік”.

Цього року до 25 грудня фестивальні фільми зможуть переглянути жителі шести міст України. У столиці демонструватимуться 7 картин як у перекладі, так і мовою оригіналу. У Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Донецьку та Львові показуватимуть 5 стрічок. На фестиваль британські й українські кінознавці (головний український експерт Алекс Шпилюк – постійний партнер фестивалю) відібрали шість художніх фільмів: “Віра Дрейк” (“Золотий Лев” Веніціанського міжнародного кінофестивалю і три номінації на “Оскар”) , “Леді в лаванді” (режисерський дебют видатного актора Чарлза Денса із Джуді Денч і Меггі Сміт у головних ролях), “Безмежне кохання” (екранізація роману Іана МакЮена “Пікнік на руїнах розуму”), “Поцілуймося востаннє” (премія “Сезар” в номінації “Найращий європейський фільм”), “Кохання плюс ненависть”, “Крутий хлопець” і захоплюючу документальну стрічку про альпіністів “Торкаючися безодні”.

Ірина Мартиненко, асистент з мистецьких проектів Британської Ради в Україні: “Відбирали фільми дуже ретельно. Британські експерти стежать, щоб стрічки були новими і вперше демонструвалися в Україні. Їхні українські колеги добирають картини, тенденційні для британського кіно, але актуальні та цікаві для українського глядача. На фестивалі представлені фільми 2003 – 2004 років, різні за жанром: розважальні, драматичні, романтичні, трилери – щоб українські кіномани знайшли собі щось до смаку. Соціальні проблеми відіграють ключову роль в сьогоденні, тому в програмі більшість фільмів – соціальної тематики”.

Василь Губарець, менеджер партнерських зв’язків Британської Ради в Україні: “Ці фільми демонструються в Україні, щоб показати британську сучасність, те, якою є Британія без прикрас, щоб глядач замислився над негараздами, які є однаковими для всіх. Але основною є навіть не соціальна проблематика, а тема вічних людських цінностей: сім’ї, дружби, кохання...”

Спеціальний гість фестивалю – Тім Браун, програмний директор Кембриджського кінофестивалю і директор МКФ у Брайтоні. Пан Браун удруге відвідує України. Два роки тому він був гостем київського кінофоруму “Молодість”, після чого повіз українську мультиплікаційну стрічку-переможець того фестивалю “Трамвай №9” на знайомство з англійським глядачем. Кілька років тому Тім Браун організував ретроспективу фільмів Олександра Довженка в 15 містах Великої Британії. Нині він в Україні презентував новий кінематограф своєї країни.

Тім Браун: “Відібрані для фестивалю фільми представляють широкий діапазон британського кіно. Вони показують силу і глибину картин, які відображають сучасні тенденції та напрями британського мистецтва. Ці стрічки представляють різні підходи і стилі; як художній, так і документальний кінематограф. У них змальовано різні групи людей, які живуть у Британії: багатонаціональні квартали південного Лондона (“Крутий хлопець”), жителів Глазго з пакистанським корінням і міжетнічні стосунки та проблеми, пов’язані з цим (“Поцілуймося востаннє”), мешканців північної Англії, де теж неможливо уникнути міжнаціональних конфліктів (“Любов плюс ненависть”)”.

Сім стрічок – це лише крихітний клаптик строкатого британського кінематографу. Адже щороку в Сполученому Королівстві знімають 120 – 140 художніх повнометражних картин. Існує державна установа, яка розвиває кіновиробництво, дистрибуцію, культуру стрічок – це Рада Великої Британії з виробництва фільмів. Крім того, Британська мовна корпорація (Бі-Бі-Сі) фінансово підтримує виробництво фільмів. Проте піданні королеви Єлизавети ІІ не захищені від голівудської кіноекспансії, бо жодних квот на процентне співвідношення в прокаті американських і британських стрічок немає, шкодує з цього приводу Том Браун.

Мар’яна Закусило, для “Детектор медіа”

Читайте також:

В Киеве проходит фестиваль аниме, комиксов и манги

Европейская киноакадемия объявила лауреатов 2005 года

„Рік свободи” у форматі документального кіно

„Кінолітопис” йде у народ

Віктор Ющенко взяв участь у відкритті Міжнародного кінофестивалю «Молодість»

Британцы везут новое кино в Украину
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду