Білоруські журналісти можуть «сісти» за матеріали проти Лукашенко

1 Грудня 2005
685
1 Грудня 2005
14:11

Білоруські журналісти можуть «сісти» за матеріали проти Лукашенко

685
Білоруські журналісти можуть «сісти» за матеріали проти Лукашенко
У Білорусії з'явилися підстави для притягнення журналістів до відповідальності за матеріали проти Лукашенко.

Про це заявив у середу ввечері в інтерв'ю прес-центрові "Хартія-97" юрист Сергій Баликін, коментуючи прийняття білоруським парламентом 25 листопада виправлень у Кримінальний кодекс республіки. "У білоруської влади з'явився гарний інструмент придушення діяльності своїх опонентів", - заявив він.

Експерт звернув увагу на те, що відповідальність по зазначеній статті можуть нести і журналісти, "чиї критичні матеріали про Лукашенко і встановленого їм порядку у Білорусії з'являться в іноземних ЗМІ".

"Стаття до болю нагадує статтю 67 Кримінального кодексу БССР у редакції 1961 року "Антирадянська агітація і пропаганда". Диспозиція цієї статті передбачала відповідальність, зокрема, за поширення з метою підриву або ослаблення радянської влади "наклепницьких вигадництв, що ганьблять радянський державний і суспільний лад". Правда, відповідальність за ці дії була більшою: позбавлення волі на термін від 6 місяців до 7 років, а якщо дії були зроблені в інтересах іноземної організації або з використанням засобів іноземної організації, то на термін від 3 до 10 років з засланням від 2 до 5 років", - заявив Баликін.

Нагадаємо, що виправлення до Кримінального кодексу, прийняті палатою представників Нацради Білорусії, підсилюють відповідальність "за діяння, спрямовані проти людини і суспільної безпеки".

Кримінальний кодекс доповнюється новою статтею - "Дискредитація Республіки Бєларусь". Під дискредитацією розуміється "надання іноземній державі, іноземної або міжнародної організації свідомо помилкових суджень про політичне, економічне, соціальне, військове або міжнародне становище Республіки Бєларусь, правовому положенні громадян Республіки Бєларусь або її органи влади". Подібні дії будуть карати арештом на термін до шести місяців або позбавленням волі на термін до двох років.

ІМІ

Читайте також:

Для білоруських студентів фільтруватимуть інформацію з Інтернету

В Беларуси продолжается борьба против оппозиционной прессы

Прокуратура Беларуси вынесла официальное предупреждение журналистке Ирине Халип

Гродненские журналисты осуждены повторно
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
685
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду