Микола Томенко: Наслідками широкого застосування контрагітації буде зменшення інтересу громадян до виборів і небажання брати в них участь

30 Листопада 2005
662
30 Листопада 2005
15:36

Микола Томенко: Наслідками широкого застосування контрагітації буде зменшення інтересу громадян до виборів і небажання брати в них участь

662
Микола Томенко: Наслідками широкого застосування контрагітації буде зменшення інтересу громадян до виборів і небажання брати в них участь
Відкриваючи круглий стіл, присвячений проблемі контрагітації під час виборчої кампанії, Віце-прем’єр-міністр Уряду Тимошенко Микола Томенко звернув увагу учасників дискусії на небезпеку того, що досі у вітчизняному виборчому законодавстві залишаються не прописаними поняття контрагітації та принципи її ведення. Під «контрагітацією», Микола Томенко пропонує розуміти форму передвиборчої агітації, яка має на меті створити у суспільства негативне ставлення до певного суб’єкта виборчого процесу – політичної партії чи блоку.

На сьогоднішній день контрагітація, за словами Томенка, - явище досить поширене, і його умовно можна поділити на «чорний» та «білий» різновиди. Так, яскравим прикладом «білої» контрагітації Томенко назвав оцінки Президента і його команди щодо діяльності Уряду Тимошенко. «Білий» різновид контрагітації не заборонений законом і, на відміну від «чорного», персоніфікований, тобто має суб’єкт і об’єкт контрагітації (в даному випадку - відповідно, Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко).

«Чорна», або брудна, контрагітація, за словами Томенка, частіше за все є анонімною. Саме в цьому, на його переконання, і полягає небезпека цього різновиду контрагітації, який, на жаль, сьогодні стає нормою в інформаційно-пропагандистській кампанії. Зокрема, таке явище дуже поширене на телебаченні, куди «чорна» контрагітація переноситься, наприклад, з Інтернету. Таким чином ведеться агітація проти певної політичної сили і створюється ціла система свідомого політичного знищення опонентів.

Микола Томенко також відзначив, що особливістю контрагітації є те, що вона діє не прямо проти конкретної політичної сили, а опосередковано, тобто впливає здебільшого на свідомість громадян, які на 100% ще не визначились зі своєю політичною позицією. Наслідками широкого застосування контрагітації, на думку Томенка, буде падіння довіри громадян до політиків, зменшення їхнього інтересу до виборів і небажання брати в них участь.

Тому, за словами Миколи Томенка, щоб зупинити подальше поширення «чорної» контрагітації, необхідно всі конфлікти робити предметом публічного обговорення, а не вести їх у «тіньовий спосіб». Також, на його думку, тотальному засиллю «чорної» контрагітації у ЗМІ під час виборів можуть зарадити публічні корпоративні угоди, які визначать зрозумілі принципи редакційної політики під час виборчої кампанії.

За інформацією прес-служби М. Томенка

Читайте також:

Інститут Політики проводить круглий стіл „Контрагітація під час виборчої кампанії” (анонс)

Микола Томенко: Верховна Рада повинна невідкладно впорядкувати правила виборів до органів місцевого самоврядування

Телеканали наполягають на внесенні в Закон про вибори чіткого визначення передвиборної агітації

Комісія з журналістської етики закликає чесно висвітлювати вибори

Томенко: Сьогодні достатньо захисних інструментів, щоби медіа гідно пройшли виборчу кампанію (оновлено)

Томенко советует четко разделить в СМИ информацию и публицистику
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
662
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду