„Кінолітопис” йде у народ

31 Жовтня 2005
702
31 Жовтня 2005
16:25

„Кінолітопис” йде у народ

702
„Кінолітопис” йде у народ
"Документальне кіно було, є і буде!" – під цим гаслом щороку проводиться фестиваль документальних фільмів "Кінолітопис". Цієї весни це була вже IV всеукраїнська і ІІ міжнародна акція. Чому ж у жовтні згадуємо про конкурс, переможців якого нагородили півроку тому і про яких, як у нас водиться, вже мали б забути? А не дає забути і нагадує громадськості про вічний ентузіазм українських кінематографістів програма "Відлуння Кінолітопису-2005".

Ця регіональна благодійна програма – чи не єдина можливість для молодих вітчизняних документалістів і вже визнаних метрів донести свою творчість до глядача в регіонах, а для жителів провінції – це змога побачити фільми, відчути себе в курсі мистецьких подій України. "Відлуння" стартувало у Кам'янці-Подільському на Хмельниччині 1 червня в День захисту дітей. Керівник програми Галина Андріца згадує, що в 100-тисячному місті не знайшлося жодного приміщення, де можна було демонструвати кіно, а тому довелося показувати фільми на білих шторах. У Кам'янці київські кінематографісти організували конкурс аматорського відео, провели виставки фотографії та дитячого малюнку. Далі поїхали в Хотин на Буковину на День молоді 24 червня. Знову в райцентрі не було кінотеатру, проектували фільми на екран, закріплений на кріпосній стіні Хотинської фортеці, а глядачі сиділи на саморобних лавах просто неба. Режисер Тарас Ткаченко пригадав, як хлопчик років 12, вперше побачивши кіно на широкому екрані, захоплено допитувався в мами, чому вона йому "такий кайф" раніше не показувала…

Тоді ж улітку розпочалася благодійна акція в рамках "Відлуння Кінолітопису" – "Канікули для всіх". Кінематографісти спільно з Державним департаментом України з питань виконання покарань привозять сучасні документальні стрічки до виправних колоній неповнолітніх правопорушників. За статистикою в таких закладах у різних регіонах відбувають покарання 3000 підлітків. Ініціювали "Канікули для всіх" не чиновники з держдепартаменту, а працівники виправних установ. Їхнім вихованцям як нікому бракує уваги та культурного просвітлення. Соціальні та науково-пізнавальні фільми здатні часом дати й навчити більше за вихователів і вчителів, адже, залишаючись на самоті перед екраном, кожен підліток осмислює та аналізує побачене. Акція пройшла вже в 5 областях, і всюди керівники установ просять провести щось подібне знову. На черзі ще 6 регіонів, де в колоніях чекають на документальне кіно.

Для підтвердження правдивості гасла "Кінолітопису", президент фестивалю Лариса Єфименко зауважує, що торік виповнилося 70 років студії документальних фільмів "Укркінохроніка", а наступного року п'ятий фестиваль збере молодих документалістів. До речі, режисери ні на хвилину не шкодують, що обрали саме цю сферу кінематографу, вони навіть переконані, що документальне кіно стає дедалі популярнішим, наводячи приклади суперкасових американських стрічок Майкла Мура "Фаренгейт 911" і "Боулінг для Колумбіни". Навіть вітчизняні телеканали дедалі більше свого ефіру віддають документальній творчості. Дуже популярне некасове кіно серед студентів. "Відлуння Кінолітопису" не забуло про них. Серію студентських кінопоказів розпочато в Інституті журналістики Київського національного університету.

Мар'яна Закусило, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Політичний трилер або Сповідь сьомого дня

Декретна відпустка для чоловіка...

Би-би-си снимет фильм о спасении батискафа на Камчатке

Тетяна Ляховецька: „Наш фільм "Хто заспіває колискову..." - це спроба зламати стереотипи”

В Париже откроется первый европейский кинофестиваль фильмов, снятых на мобильные телефоны

В Крыму открылся кинофестиваль об «оранжевых» и «бело-голубых»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду