Влада Казахстану перед виборами вживає «драконівських» заходів проти незалежних ЗМІ - "Human Rіghts Watch"

25 Жовтня 2005
740
25 Жовтня 2005
13:45

Влада Казахстану перед виборами вживає «драконівських» заходів проти незалежних ЗМІ - "Human Rіghts Watch"

740
Влада Казахстану перед виборами вживає «драконівських» заходів проти незалежних ЗМІ - "Human Rіghts Watch"
Перспектива проведення вільних і справедливих виборів у Казахстані в грудні цього року тане на очах - влада робить усе можливе, щоб придушити свободу слова і змусити замовчати незалежні ЗМІ і суспільно-громодянські групи, попереджає організація "Хьюман Райтс Вотч" ("Human Rіghts Watch"). Про це пише «Коммюніке IFEX».

У листі, спрямованому президенту Казахстану Нурсултану Назарбаєву, цей член ІFEX висловив свою cтурбованість "негуманними кроками уряду", спрямованими на переслідування діяльності незалежних засобів масової інформації і громадських організацій. Проти незалежних ЗМІ влада вживає драконівських заходів повідомляє організація.

26 вересня видавництво "Час" несподівано розірвало контракти із сімома газетами - "Соз" ("Голос"), "Свобода слова", "Епоха", "Правда Казахстану", "Апта.Кз" ("Тиждень.Кз"), "Азат" ("Звільнення") і "Жума Таймс". Ніякого пояснення своїм діям видавництвом надано не було.

Інші видавництва, розташовані в Алма-Аті, також відмовилися друкувати випуски цих видань. Після тижневого голодування, на яке пішли редактора опальних газет, видавництво "Даур" погодилося почати друкувати випуски п'яти з цих видань. З огляду на те, що фактично усі електронні ЗМІ Казахстану тісно пов'язані з владними структурами, газети залишаються найціннішим джерелом альтернативної інформації в країні.

Незалежні ЗМІ переслідуються й у суді. Так, наразі триває кілька політично мотивованих процесів, у яких влада обвинувачує журналістів в образі "честі і гідності" чиновників, повідомляє організація "Хьюман Райтс Вотч" ("Human Rіghts Watch").

Як мінімум чотири газети, "Республіка", "Мережа Кз" ("Set'Kz"), "Соз" і "Жума Таймс Дата Тижня" ("Zhuma Tayms Data Nedelі"), піддалися судовому переслідуванню за публікацію критичних коментарів щодо діяльності високопоставлених чиновників.

Одночасно з цим, недавно прийняті закони про забезпечення безпеки Казахстану накладають нерозумні обмеження на свободу слова, повідомляє "Хьюман Райтс Вотч". У виправленнях до Закону про ЗМІ містяться свідомо розпливчасті формулювання, що дають можливість владі проводити політично мотивовані репресії. У статті 2-4, наприклад, говориться, що ЗМІ можуть бути закриті за "порушення цілісності Казахстану", за "потурання екстремізму" і за "підрив державної безпеки". Дані формулювання можуть бути використані для недопущення висвітлення діяльності опозиції, або для того, щоб перешкодити журналістам розповісти громадськості про злочини, скоєні урядовими чиновниками", вважає "Хьюман Райтс Вотч".

Інтернет-видання також піддаються тиску з боку влади. Протягом останніх місяців був заблокований доступ до вебсайтів, у яких критикується президент Назарбаєв і проведений ним курс. Серед цих сайтов такі, як "Навігатор" ("www.navі.kz"), "Євразія" і "Куб".

Тиску з боку уряду піддаються не лише незалежні журналісти і засоби масової інформації. Влада проводить розслідування "порушень сплати податків" у більш, ніж тридцяти громадських організаціях, у тому числі й у "Аділ Соз" (Незалежна асоціація із захисту свободи слова). Ці організації звинувачуються в тому, що виділяли отриману із Заходу фінансову допомогу на діяльність опозиційних партій, відзначає "Хьюман Райтс Вотч".

В іноземних організаціях, таких, як Інститут військової і мирної журналістики (ІWPR), Євразійська асоціація і Фонд Сороса в Казахстані, проводяться аудити фінансової діяльності за останні кілька років.

На тлі демократичних революцій, що відбулися за останні два роки в Грузії, Киргизстані й Україні, ці зусилля влади, спрямовані проти незадоволених діючим режимом, показують, що влада побоюється можливості подібного розвитку подій у Казахстані, де 2 грудня цього року пройдуть вибори.

IMI

Читайте також:

Закон як дамоклів меч над головою ЗМІ?

Посол США розкритикував Сінгапур за обмеження свободи слова

Україна випередила Росію за рівнем свободи слова

Конгресс США готовит резолюцию с призывом к России обеспечить независимость и свободу СМИ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду