Посол США розкритикував Сінгапур за обмеження свободи слова

24 Жовтня 2005
724
24 Жовтня 2005
16:01

Посол США розкритикував Сінгапур за обмеження свободи слова

724
Посол США розкритикував Сінгапур за обмеження свободи слова
Посол США, який нещодавно відвідав Сінгапур, розкритикував владу цієї країни, заявивши, що у вік розвитку Інтернета нерозумно намагатися обмежувати свободу слова і вираження громадянами їхніх політичних поглядів, повідомляє Південно-Східний азіатський альянс преси (SEAPA), передає «Коммюніке IFEX».

Під час прощальної вечері, що відбулася 11 жовтня 2005 року, Франклін Лавін заявив, що вважає "дивними спроби обмежити свободу слова", поставивши під питання спрямовані на це дії влади Сінгапуру.

"Де вони, межі самовираження? Який вплив повинні одержати громадяни над своїм урядом? Чи варто обмежувати політичне самовираження громадян у наше століття поширення веблогів і веб-камер? Я вважаю, що влада, обмежуючи своїх громадян у свободі слова, заплатить за це у сто крат більше".

Незважаючи на свій могутній економічний розвиток, у Сінгапурі зберігається один з найбільш репресивних у південно-східній Азії режимів, що придушує вільнодумство, відзначає SEAPA.

Держава контролює усі великі засоби масової інформації, Законом про кінопродукцію заборонено створення фільмів, що зачіпають які-небудь політичні питання. Влада Сінгапуру також ретельно стежить за змістом Інтернет, на просторах якого жменька незалежних вебсайтів і блогів намагаються розміщати для громадян Сінгапуру альтернативні державним новини і коментарі.

Історія з забороною фільму "Сінгапурський заколотник" - класичний приклад того, як у Сінгапурі придушується свобода слова. Режисер Мартін Сеє, якого переслідувала влада, був змушений розстатися зі своєю відеокамерою і записом документального фільму про генерального секретаря Демократичної партії Сінгапуру Чі Сун Жуане. У "Сінгапурському заколотнику" розповідається про життя Чі, який став банкрутом після проведеного проти нього владою судового процесу, - його обвинувачували в диффамації за його передвиборні промови напередодні парламентських виборів у 2001 році. Чі був обвинувачений у диффамації засновника Сінгапуру Куан Ю и колишнього лідера країни Гох Чок Тонг. Чі був засуджений до виплати штрафу в розмірі 500 тисяч сінгапурських доларів (близько 295 тисяч доларів США).

У березні показ "Сінгапурського заколотника" був знятий з місцевого кінофестивалю після того, як цензори оцінили цю стрічку, як "занадто політизовану". Закон про кінопродукцію забороняє виробництво і поширення фільмів "про політичне і партійне життя", обумовлених як "кінопродукція, спрямована на досягнення тих або інших політичних цілей у Сінгапурі».

Уряд часто вдаєтьтся до суворих законів про диффамації для того, щоб змусити замовчати своїх опонентів або щоб зупинити обговорення гострих політичних питань, повідомляє Комітет із захисту журналістів (CPJ).

У травні цього року аспірант одного з вищих навчальних закладів закрив свій блог після одержання від одного з міністерств погроз про судовий розгляд. Аспірант розміщав на своєму блозі коментарі з критикою на адресу даного міністерства.

IMI

Читайте також:

Україна випередила Росію за рівнем свободи слова

Присуждена очередная премия "За свободу прессы"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
724
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду