Микола Томенко: розвитку суспільного телебачення в Україні заважає відсутність політичної волі оновлено

7 Жовтня 2005
487
7 Жовтня 2005
14:04

Микола Томенко: розвитку суспільного телебачення в Україні заважає відсутність політичної волі оновлено

487
Микола Томенко: розвитку суспільного телебачення в Україні заважає відсутність політичної волі оновлено
Відповідаючи на питання сьогоднішньої чат-конференції на сайті „Детектор медіа”, Микола Томенко зазначив, що основними причинами уповільнення розвитку суспільного телебачення в Україні є відсутність політичної волі і стратегії його створення.

„Спочатку головною проблемою був такий спеціальний інститут влади, як "оточення" Президента. Вони переконували Президента, що це хибний з точки зору висвітлення діяльності влади загалом та Президента зокрема інститут. Їхня позиція мала наслідком жорстку критику особисто Президентом на засіданнях уряду моєї діяльності в цьому напрямку, де Президент сказав, що УТ-1 повинен бути державним каналом, а канал суспільного мовлення потрібно робити окремо. Доки така генеральна лінія зберігається, я думаю, що актуальність проекту суспільного мовлення в Україні консервується до завершення парламентської виборчої кампанії.” На думку пана Томенка, про відкладення програми суспільного мовлення свідчить і призначення Круглова виконуючим обов’язки президента НТКУ.

Відповідаючи на запитання про власну роль у просуванні проекту суспільного ТБ, пан Томенко зазначив:

„Суспільне телебачення не треба доносити, його треба створювати. Нам вдалося практично завершити законодавчу базу створення такого телебачення,знайти певні фінансові можливості вже в цьому бюджетному році для реорганізації каналу і реалізувтаи низку цікавих інформаційних проектів. Тому ще раз кажу: для реалізації проекту суспільного телебачення в Україні і сьогодні є все, що потрібно. Немає політичної волі Президента країни. Хотів би ще раз наголосити, що я маю певні політичні слабкості. Одна з них - це те, що я не люблю годинами чекати керівників. Тому за час своєї діяльності в уряді я не займав черги в приймальні Президента, щоб донести до нього ідеї, а намагався ці ідеї реалізувати”

Основними джерелами фінансування громадського телебачення Микола Томенко назвав держбюджет, рекламу (на перехідний період і без алкоголю) і абонентську плату глядачів. Останнє, на думку пана Томенка, має підкреслити суспільну значимість каналу і можливість впливу громадян на його політику. При цьому екс-віце-прем’єр підкреслив, що питання примусового стягнення абонплати є предметом спільного рішення з самими громадянами, як і питання фінансування загалом. За словами Томенка, рік тому вже проводилося опитування, яке показало, що більше 70% репондентів виступають за суспільне телебачення в Україні, і щонайменше третина опитаних була готова вносити певну абонплату.

При цьому Микола Томенко відкинув можливість фінансування суспільного ТБ шляхом відчислень з інших (комерційних) телеканалів.

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду