detector.media
07.10.2005 14:04
Микола Томенко: розвитку суспільного телебачення в Україні заважає відсутність політичної волі оновлено
Відповідаючи на питання сьогоднішньої чат-конференції на сайті „Детектор медіа”, Микола Томенко зазначив, що основними причинами уповільнення розвитку суспільного телебачення в Україні є відсутність політичної волі і стратегії його створення.

„Спочатку головною проблемою був такий спеціальний інститут влади, як "оточення" Президента. Вони переконували Президента, що це хибний з точки зору висвітлення діяльності влади загалом та Президента зокрема інститут. Їхня позиція мала наслідком жорстку критику особисто Президентом на засіданнях уряду моєї діяльності в цьому напрямку, де Президент сказав, що УТ-1 повинен бути державним каналом, а канал суспільного мовлення потрібно робити окремо. Доки така генеральна лінія зберігається, я думаю, що актуальність проекту суспільного мовлення в Україні консервується до завершення парламентської виборчої кампанії.” На думку пана Томенка, про відкладення програми суспільного мовлення свідчить і призначення Круглова виконуючим обов’язки президента НТКУ.

Відповідаючи на запитання про власну роль у просуванні проекту суспільного ТБ, пан Томенко зазначив:

„Суспільне телебачення не треба доносити, його треба створювати. Нам вдалося практично завершити законодавчу базу створення такого телебачення,знайти певні фінансові можливості вже в цьому бюджетному році для реорганізації каналу і реалізувтаи низку цікавих інформаційних проектів. Тому ще раз кажу: для реалізації проекту суспільного телебачення в Україні і сьогодні є все, що потрібно. Немає політичної волі Президента країни. Хотів би ще раз наголосити, що я маю певні політичні слабкості. Одна з них - це те, що я не люблю годинами чекати керівників. Тому за час своєї діяльності в уряді я не займав черги в приймальні Президента, щоб донести до нього ідеї, а намагався ці ідеї реалізувати”

Основними джерелами фінансування громадського телебачення Микола Томенко назвав держбюджет, рекламу (на перехідний період і без алкоголю) і абонентську плату глядачів. Останнє, на думку пана Томенка, має підкреслити суспільну значимість каналу і можливість впливу громадян на його політику. При цьому екс-віце-прем’єр підкреслив, що питання примусового стягнення абонплати є предметом спільного рішення з самими громадянами, як і питання фінансування загалом. За словами Томенка, рік тому вже проводилося опитування, яке показало, що більше 70% репондентів виступають за суспільне телебачення в Україні, і щонайменше третина опитаних була готова вносити певну абонплату.

При цьому Микола Томенко відкинув можливість фінансування суспільного ТБ шляхом відчислень з інших (комерційних) телеканалів.

"Детектор медіа"
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY