Володимир Ар’єв: „Однозначного звинувачення фонду „Відродження” у моїй програмі не було”

8 Серпня 2005
704
8 Серпня 2005
13:12

Володимир Ар’єв: „Однозначного звинувачення фонду „Відродження” у моїй програмі не було”

704
Володимир Ар’єв: „Однозначного звинувачення фонду „Відродження” у моїй програмі не було”
Як вже повідомляла „Детектор медіа”, 4 серпня на „5 каналі” вийшла програма Володимира Ар’єва „Закрита зона”, присвячена проблемам боротьби з наркозалежністю. Також в програмі лунали висловлювання щодо діяльності фонду „Відродження”. У п’ятницю був оприлюднений лист фонду „Відродження”, в якому керівництво фонду назвало неправдою припущення: „Міжнародний фонд „Відродження” сприяє впровадженню серед наркозалежних осіб метадону тому, що “цікавиться прибутковими інноваціями”.

„Ніякого викриття фонду у даній програмі не існує”, - зазначив у коментарях „Детектор медіа” автор програми „Закрита зона” Володимир Ар’єв.

„Тобто, ми стверджуємо дві речі: перша - це те, що фонд „Відродження” займається просуванням програми, яку впроваджує Асоціація зменшення шкоди від вживання наркотиків, це твердження у листі не спростовувалося; друге згадування фонду було, коли ми стверджували, що „Відродження” цікавиться прибутковими інноваціями.

У цьому листі від фонду „Відродження”, на мою думку, відбувається підміна понять. Я шаную участь фонду „Відродження” в демократичних проектах та проектах на підтримку ЗМІ, але всі прекрасно знають, що є й інша складова діяльності фонду. Він оголошує проекти на наукові розробки, шукає цікаві речі, якими займаються українські вчені, фонд може фінансувати ці інноваційні проекти. Я не бачу: в чому тут є звинувачення? Фонд дійсно цікавиться інноваційними проектами, чому це викликало в них таку реакцію я не розумію. Тим більш однозначного звинувачення у моїй програмі не було. У нас в програмі щодо метадону був аналіз позитивних та негативних моментів впровадження метадонової терапії, ми дали можливість висловитись усім зацікавленим сторонам, в тому числі і тій асоціації, яку фінансує фонд „Відродження”.

У листі мені радять поговорити з журналістами „5 каналу” про прибутки, власне демократична складова діяльності фонду не містить за мету отримання прибутків. Фонд цікавився роботами мого батька, і дуже багато моїх друзів (я за першою освітою фізик) через наукові розробки представлялись на конкурси фонду „Відродження”. То ясно, що фонд цікавиться інноваціями, то в чому вони знайшли тут неправду, я не знаю”,
- зауважив він.

Також Володимир Ар’єв прокоментував два висловлювання програми, де згадувався фонд „Відродження”. Перше висловлювання: „Просуванням програм займається Українська асоціація зменшення шкоди від наркотиків, фінансує її міжнародний фонд „Відродження”, з самої назви зрозуміло, що асоціація не ставить собі за мету побороти наркоманію”.

„Тобто, з назви не видно, що вони хочуть побороти цю хворобу, їхня мета - лише зменшення шкоди”, - зазначив Ар’єв.

Друге висловлювання: „Лікарі відчувають вигідну справу: якщо чорний ринок виробляє метадон – значить, це ще раз підтверджує, що справа вигідна. І комерційна складова проекту, який просувається в Україні, зазначена в доповіді міжнародної організації „Охорони здоров’я” разом з ООН. Не дивно, що цими проектами опікується фонд „Відродження”, який цікавиться прибутковими інноваціями. Але яка ціна питання?”, Ар’єв прокоментував так: „В чому тут обвинувачення фонду? В тому, що він цікавиться прибутковими інноваціями? Якщо це не так, то нехай доведуть протилежне.

Я не сказав, що Фонд щось краде чи змушує Україну до чогось. Він фінансує програму, а ця програма викликає певні питання ми проаналізували це з усіх боків, український і швейцарський досвід. Якщо фонд „Відродження” намагається показати, що він тільки бореться за демократію, і це його основна складова діяльність, то це не так, і навіщо тоді підміняти поняття у листі, який вони написали у відповідь?”.


Також, за словами Ар’єва, йому „не сподобався тон, яким фонд „Відродження” давав відповідь”: „Ми про них розповідали абсолютно неупереджено, а вони менторським тоном намагаються мені вказати, що мені робити. Я такої відповіді, як зараз дав фонд, не сприймаю”.

Наталiя Данькова, „Детектор медіа”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду