Слідчих у справі Александрова звинуватили у тиску та вимаганні неправдивих свідчень

8 Червня 2005
974
8 Червня 2005
08:44

Слідчих у справі Александрова звинуватили у тиску та вимаганні неправдивих свідчень

974
Слідчих у справі Александрова звинуватили у тиску та вимаганні неправдивих свідчень
Обвинувачений у справі вбивства журналіста Ігоря Александрова Дмитро Рибак відмовився свідчити під час розгляду цієї справи Луганським апеляційним судом, а також відмовився від всіх своїх досудових свідчень, повідомляє ІМІ. Своє рішення він мотивував тим, що свідчення, які він давав під час досудового слідства, а також свідчення інших обвинувачених по цій справі Онишка, Турсунова та Корицького, були отримані за допомогою морально-психологічного тиску слідчих Генеральної прокуратури України.

При цьому, Дмитро Рибак заявив, що відмовляється давати свідчення саме сьогодні, а не взагалі, і він повідомить суд, коли буде готовий давати нові свідчення. Однак обвинувачений погодився відповісти на питання суду та захисту.

Дмитро Рибак звинуватив у тиску слідчо-оперативну групу ГПУ під керівництвом слідчого Олександра Каліфіцького. Зокрема, він заявив, що «слідчі погрожували «розірвати» його родину, якщо той не скаже під протокол того, що потрібно слідству». За словами Дмитра Рибака, «слідчі вимагали, щоб він сказав, що Александрова били троє осіб». Третьою особою він вимушений був назвати Сергія Корицького (на той час уже були отримані свідчення Онишка і Турсунова - ІМІ), який на той час перебував у розшуку.

За словами Дмитра Рибака, він «погодився оговорити Корицького, тому що думав, що його не встигнуть затримати до суду, а на суді він назве причину своїх неправдивих свідчень».

При цьому він заявив, що Корицький після затримання «також дав неправдиві свідчення під морально-психологічним тиском слідчих».

Відповідаючи на питання суду, Дмитро Рибак сказав, що він не знав, що Ігор Александров був журналістом, а вважав його «хазяїном телекомпанії». Також, за його словами, він не пам’ятає змісту передач Александрова.

Зазначимо, що перед Рибаком свідчення давав обвинувачений Сергій Корицький, який підтвердив суду, що Дмитро Рибак особисто просив його «підвезти двох «малолєток», які поговорять з одним комерсантом, телепередачі якого заважають бізнесу його брата» («малолєтка» - на кримінальному жаргоні це статус особи, яка раніше не відбувала покарання і не є впливовою у кримінальному середовищі - ІМІ).

При цьому, Корицький наголошував на тому, що він не знав, що «комерсант», про якого говорив Рибак, насправді є журналістом.

Крім того, Корицький розповів суду, що погодився взяти участь у цій «справі», бо розраховував на допомогу Дмитра Рибака у вирішенні своїх проблем з міліцією. За його словами, він на той час перебував у розшуку за «сфабрикованою справою». Тому Корицький звернувся до Дмитра Рибака, бо знав його як «авторитета, який має зв’язки в міліції», і навіть дав йому дві тисячі доларів для вирішення своїх проблем.

Дмитро Рибак на суді заперечив те, що Корицький давав йому якісь гроші, а також те, що він має зв’язки в міліції.

На питання прокурора: хто вигадав настільки однакові свідчення Онишка, Турсурнова і Корицького, Дмитро Рибак відповів, що «це вигадали ті, хто вигадав Вередюка».

Після цього свідчення суду дав старший брат Олександр Рибак, який відразу заявив, що «він Александрова не вбивав і нікому не давав вказівок цього робити».

На думку Олександра Рибака, «передачі Александрова не становили жодної загрози для його бізнесу і не були впливовими, оскільки після них не було якихось перевірок його структур контролюючими органами, чи якихось інших санкцій».

Крім того, Олександр Рибак повідомив суду, що «слідчий Каліфіцький пропонував йому вступити в змову і озвучити одну з трьох версій викриття псевдо-замовників вбивства Александрова, в кожній з яких фігурували кримінальні авторитети».

Також обвинувачений Рибак повідомив на суді, що «йому не було сенсу замовляти вбивство Александрова, оскільки він сам володів однією з місцевих телерадіокомпаній Слов’янська -«САТ», а також при бажанні міг стати власником і ТРК «ТОР» (на якій працював Александров).

Завтра, 8 червня, суд планує заслухати свідчення вдови загиблого журналіста Людмили Александрової.

ІМІ

Читайте також:

Обвинувачений у справі Александрова зробив важливе зізнання

Обвинувачений у вбивстві Александрова стверджує, що став вбивцею «з почуття дружби»

Екс-мiлiцiонерам, причетним до фальсифiкацiї матерiалiв справи про вбивство Александрова, світить по 10 рокiв позбавлення волi

У справі Александрова поновили судове слідство
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду