Справу журналіста Руслана Антоника, засудженого за вбивство, можуть переглянути

30 Травня 2005
998
30 Травня 2005
17:20

Справу журналіста Руслана Антоника, засудженого за вбивство, можуть переглянути

998
Справу журналіста Руслана Антоника, засудженого за вбивство, можуть переглянути
Журналісти України розпочали збір підписів на підтримку перегляду справи свого колеги -- Руслана Антоника. Він був засуджений на 13 років позбавлення волі п’ять років тому за вбивство людини, якої він ніколи не бачив. Цього травня виповнилося п’ять років, відколи Руслан відбуває покарання, як злочинець.

Журналіста затримала в Києві міліція за підозрою у вчиненні вбивства бізнесмена Тучинського – зятя Анатолія Гальчинського, колишнього радника президента Кучми. 19 травня 2000 р. Руслан Антоник, який працював тоді на “Народному телебаченні”, мав зустрітися з колегою. Оскільки колега запізнювався, Руслан зайшов до кафе, зробив замовлення, про що засвідчує чек. Не дочекавшись, пішов у бік метро, а по дорозі його заарештувала група озброєних міліціонерів. Обвинувачення -- вбивство людини, тіло якої знайшли неподалік.

Попри те, що багато правозахисників вважають вину журналіста в цьому вбивстві недоведеною, суд виніс вирок –13 років колонії суворого режиму. «Уся справа була сфабрикована, під час суду свідчення вини сина давав олігофрен, який плутався у показах і не міг навіть реально оцінити ситуацію. Однак, його свідчення суд взяв до уваги, а мене не допускали до залу засідань. Після побоїв у слідчому ізоляторі сина змусили підписати явку з повинною, але на суді він не визнав своєї вини», — розповіла П.Антоник Вчора з журналістами зустрілась мати Руслана, Пелагея Антоник. Жінка розповіла, як усі ці роки марно добивалась справедливості, оббивала пороги інстанцій, писала заяви, звернення, скарги, прохання про перегляд справи. Та, за словами жінки, усюди їй або відмовляли, розводячи руками, або годували обіцянками. Руслана ж мордували, вибиваючи з нього зізнання (та так і не вибили), а матір не допустили навіть до зали суду, коли суддя Юлія Іваненко (яка, за словами правозахисника Анатолія Комарова, має "славу" винесення замовних вироків) оголосила вирок.

З приходом нової влади у матері журналіста і з’явилась надія на те, що вдасться домогтися перегляду справи. У березні Пелагея Антоник мала зустріч із заступником генпрокурора. А згодом знайшла Лесю Гонгадзе, аби вона, теж мати журналіста-жертви кучмівської системи, допомогла добитися до Президента Віктора Ющенка. При зустрічі той пообіцяв, що візьме під контроль цю справу. Мати журналіста написала клопотання про помилування, проте днями їй надійшла відповідь з президентського Секретаріату -- "підстав для задоволення Вашого клопотання не вбачається".

За словами Пелагеї Антоник, уповноважена з прав людини Ніна Карпачова теж мало чим змогла допомогти. На прохання перевірити стан утримання сина й унеможливити його катування, помічники Карпачової сказали, що факти побиття не підтверджені. «При зустрічі з Ніною Карпачовою, коли я прохала захисту для сина й організувати з ним побачення, мені пропонувала гроші на проживання, на ночівлю в Києві. Я сподівалась, що вона допоможе виправдати сина, а вона гроші пропонує і каже, що не вмішується у такі справи, що на це є суди», — переповіла мати журналіста.

Після п’яти років перебування сина у в’язниці мати все ж сподівається, що нова влада піде на зустріч та перегляне цю справу. «Я сподівалась тільки на президента Ющенка, бо він є добра і розсудлива людина. При зустрічі з ним він обнадіяв, що буде все добре, що він справу триматиме під особистим контролем. То ж сподівання ще залишаються, але письмові відповіді, які я отримую, є безнадійними», — сказала Пелагея Антоник.

Втім, у колег і родичів Руслана з’явилась надія -- Секретаріат Президента таки надіслав у Генпрокуратуру скарги Пелагеї Антоник про безпідставне засудження сина. У травні матері надійшла відповідь, в якій сказано "Генеральною прокуратурою України витребувано та вивчено кримінальну справу Антоника Р.Я., за результатами перевірки призначено розслідування обставин у справі, по закінченні якого буде прийнято рішення про можливість перегляду судових рішень стосовно Антоника Р.Я. в порядку виключного провадження".

ІМІ

Читайте також:

Україна проти журналіста Антоника

Ряд журналістів стверджують, що справу шеф-редактора НТУ Антоника, засудженого за вбивство, сфабриковано

Моніторинг порушень прав журналістів та утиски друкованих ЗМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду