Відкріпники одержать штамп у паспорт. Вдома голосуватимуть тільки інваліди

8 Грудня 2004
734
8 Грудня 2004
12:14

Відкріпники одержать штамп у паспорт. Вдома голосуватимуть тільки інваліди

734
Відкріпники одержать штамп у паспорт. Вдома голосуватимуть тільки інваліди
Верховна Рада України ухвалила Закон України "Про особливості застосування закону України "Про вибори президента України" при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року.

Як передає кореспондент УНІАН, за даний закон, який голосувався в пакеті із змінами до Конституції, проголосувало 402 із 442 народних депутатів, зареєстрованих у залі.

В даному законі, зокрема, передбачено, що відкріпні посвідчення виготовляються у кількості 0,5% від кількості виборців, внесених до списків виборців (в нині діючому законі передбачається 4% - УНІАН). На бланку відкріпного посвідчення передбачається місце для номерів територіального виборчого округу та виборчої дільниці, де воно буде видано, територіального виборчого округу, у якому виборець має намір голосувати, прізвищ та підписів членів дільничної виборчої комісії – представників обох кандидатів, які видали посвідчення, печатки дільничної комісії, підпису виборця, який отримав відкріпне посвідчення. При видачі відкріпного посвідчення у документі, на підставі якого його було видано, ставиться на сторінці "особливі відмітки", або в іншому придатному для цього місці позначка, що "видане відкріпне посвідчення номер (із зазначенням номера відкріпного посвідчення)".

Крім того в законі передбачено, що для отримання відкріпного посвідчення виборець має написати заяву, де він зазначить причину, з якої не може проголосувати за місцем свого проживання, а також номер ТВО, в якому він має намір проголосувати у день переголосування повторного голосування.

В законі передбачено, що така заява може бути подана виборцем не пізніше 20.00 останньої п`ятниці перед днем голосування. О 20.00 останньої п`ятниці перед днем переголосування повторного голосування ДВК встановлює кількість виборців, які отримали відкріпні посвідчення, підраховує кількість наявних невикористаних бланків відповідних відкріпних посвідчень та погашає їх. Також в законі передбачено, що голова та секретар дільничної виборчої комісії у день голосування мають право виправляти неточності та технічні описки у списку виборців, а саме: неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження (крім виборців 1986 року народження), номери будинку чи квартири, місця проживання – у разі, якщо незважаючи на такі технічні описки є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для реалізації права голосу на виборах президента України. Таке виправлення засвідчується підписом голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі "примітка". Згідно з законом, включення виборця до списку виборців у день голосування може здійснюватися лише на підставі рішення суду. Список виборців на спеціальній виборчій дільниці, утвореній в стаціонарному лікувальному закладі, складається дільничною виборчою комісією на підставі відомостей, поданих керівником відповідного закладу та заяв виборців про виключення із списку виборців за місцем проживання і про намір голосувати на цій дільниці.

Законом передбачено, що голосування за межами приміщення для голосування здійснюється лише виборцями, які є інвалідами першої групи і не здатні пересуватися самостійно. Власноруч написана заява з проханням проголосувати має бути подана до ДВК разом з копією пенсійного посвідчення, або довідки медико-соціальної експертної комісії не пізніше 12.00 дня, що передує дню голосування. Голосування за межами приміщення для голосування організовують два члени дільничної виборчої комісії – представники від різних кандидатів. Законом забороняється проведення голосування одночасно більше, ніж з однією переносною малою скринькою.

В даному законі передбачено новий принцип утворення дільничних виборчих комісій. ДВК утворюються відповідними ТВК не пізніше як за 10 днів до дня переголосування повторного голосування у складі голови, секретаря та членів комісії: разом 12 осіб – для дільниць з кількістю виборців до 1 тис. 500 осіб; разом 16 осіб – для дільниць з кількістю виборців понад 1 тис. 500 осіб.

"УНІАН"

Читайте також: Стенограма засідання парламенту 8 грудня
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду