Мастило 5w40 для великих перепадів температури

Мастило 5w40 для великих перепадів температури

13 Грудня 2023
424
13 Грудня 2023
18:53

Мастило 5w40 для великих перепадів температури

424
Мастило 5w40 для великих перепадів температури
Мастило 5w40 для великих перепадів температури

Моторна олива має важливе значення для роботи двигуна, а саме для його деталей, які труться між собою. Поверхня цих запчастин не ідеально гладка, а тому при синхронній роботі виникає сила тертя. Олива, або по іншому масло 5w40, заповнює собою всі нерівності та порожнини поверхонь. Завдяки цьому зменшується коефіцієнт тертя між деталями, вони не так сильно нагріваються, а термін їх експлуатації не зменшується. Але це не єдина властивість, оскільки 5w40 масло має ще дуже багато технічних переваг. Найголовніша з них — це можливість працювати за великих температурних амплітуд. Тобто, це мастило можливо використовувати протягом року, та воно не втратить свої властивості, попри різні погодні умови.

Яке значення має маркування масла 5w40

Усі мастильні матеріали проходять маркування згідно зі шкалою стандартів SAE. За цими стандартами маркування має містити показники базових властивостей мастила:

  • температурні умови експлуатації; 
  • сезонність. 

Розгляньмо, як розшифровується масло 5 w 40, згідно зі стандартами SAE: 

  • Насамперед варто розібрати 5w: олива може використовуватися в зимовий час, якщо температура повітря не нижча за -30 °C. 
  • Друга частина маркування, тобто цифра 40, означає, що масло 5w40 зберігає свої властивості за температури +40 °C. 

Ці базові властивості основні під час вибору мастила. Адже важливе значення має саме можливість оливи зберігати свої властивості за вказаних температур.

Окрім базових властивостей 5w40 масло має додаткові переваги завдяки синтетичним присадкам, які покращують його технічні характеристики. Наприклад, зниження мінімальної температури запуску двигуна. За наявності спеціальних присадок це можна робити навіть за температури -35 °C, а не -30 °C, що гарантує базові властивості. Якщо масло 5 w 40 не має таких присадок, запуск мотора за температур нижчих від -30 °C призведе до видавлювання масляних прокладок, або до ущільнення колінвала. Для того щоб збільшити максимальну температуру, за якої мастило не втратить своїх властивостей, не існує спеціальних присадок. Тому таку оливу слід використовувати тільки в тих регіонах, де температура повітря не перевищує +40 °C.

Як підібрати масло 5 w 40

Варто зазначити, що олива з такими базовими властивостями пропонується на різній основі. Вона буває: 

  • мінеральною; 
  • напівсинтетичною; 
  • синтетичною. 

Незважаючи на вид основи, мастило буде відповідати температурним характеристикам, які зазначені в маркуванні. Тож вибираючи масло 5w40 слід зважати на те, що олива на мінеральній основі добре підходить до двигуна, що вже в поганому технічному стані. Це обумовлено тим, що в такому моторі проблеми з герметизацією, а дуже рідка олива буде витікати з нього. Якщо силовий агрегат сучасний і в гарному технічному стані, слід вибрати напівсинтетичне або синтетичне 5w40 масло. Що стосується присадок, то часто чим їх більше, тим краще для двигуна.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
424
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду