"Перешкоджання нормальній діяльності журналістів веде до дезінформування громадськості" - заява медіа-профспілок

30 Листопада 2004
732
30 Листопада 2004
14:00

"Перешкоджання нормальній діяльності журналістів веде до дезінформування громадськості" - заява медіа-профспілок

732
"Перешкоджання нормальній діяльності журналістів веде до дезінформування  громадськості" - заява медіа-профспілок
Медіа-профспілки звернулися до головних правоохоронців та Комітету національного порятунку з вимогою захистити журналістів.

Нижче - повний текст заяви:

"Генеральному прокурору України

Васильєву Геннадію Андрійовичу

Міністру внутрішніх справ України

Білоконю Миколі Васильовичу

Голові Служби безпеки України

Смешку Ігорю Петровичу

Заява

Незалежна медіа-профспілка України та Київська незалежна медіа-профспілка висловлюють рішучий протест проти бездіяльності правоохоронних органів, що призводить до стрімкого зростання насильства проти журналістів. Тільки за останній тиждень напади на журналістів зафіксовані в Луганській, Донецькій та Кіровоградській областях.

25 листопада в Кіровограді жорстоко побитий політичний оглядач тижневика „Україна-Центр”, який зараз знаходиться у лікарні.

29 листопада жорстоко побили журналістів у Луганську, відібрали професійну апаратуру, завдали значної шкоди здоров’ю.

29 листопада стало відомо про напад на групу закордонних журналістів у Донецьку, під час збору інформації про заходи опозиції та прихильників Віктора Януковича. У цей же час були побиті і журналісти місцевих засобів масової інформації.

29 листопада в Одесі журналістів центральних ЗМІ не допустили в офіційну державну установу, фактично ввівши цензуру на інформацію, що заборонено Конституцією України.

Звертаємо увагу, що насильство застосовується саме на тих територіях, які проголошують про створення нових адміністративно-територіальних одиниць, не передбачених чинним законодавством України. Тому виникає законне питання: хто зараз контролює правопорядок у цих регіонах і несе персональну відповідальність за розкриття злочинів проти журналістів?

Вважаємо неприпустимим масове залякування журналістів на сході та півдні України. Вимагаємо терміново надати громадськості інформацію про заходи, вжиті для поновлення правопорядку, законності та забезпеченню прав журналістів у цих регіонах. Наголошуємо, що перешкоджання нормальній діяльності журналістів веде до дезінформування громадськості та розкручування пропагандистських кампаній з метою дестабілізації ситуації в країні. Тільки неупереджене, повне та безперешкодне інформування суспільства про політичні процеси у країні є гарантом стабільності демократичних процесів та цілісності держави.

У разі подальшої нездатності офіційних правоохоронних органів захистити журналістів, звертаємось до Комітету Національного порятунку України вжити негайних заходів із захисту життя та здоров’я журналістів, які працюють зараз в умовах жорсткої політичної конфронтації в суспільстві".

Сергій Гузь, голова Незалежної медіа-профспілки України

Єгор Соболєв, голова Київської незалежної медіа-профспілки

КНМП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
732
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду