Брутальний наступ на свободу слова - голова НСЖУ І.Лубченко

26 Листопада 2004
730
26 Листопада 2004
19:01

Брутальний наступ на свободу слова - голова НСЖУ І.Лубченко

730
Брутальний наступ на свободу слова - голова НСЖУ І.Лубченко
Національна спілка журналістів України розповсюдила заяву з приводу порушень законів України про друковані ЗМІ та соціальний захист журналістів, підписану головою спілки Ігорем Лубченко.

Подаємо її повнотекстово:

"У тернопільському видавництві „Збруч” змінилося керівництво. І відразу майже у шість разів підвищили для розташованої там редакції газети обласної ради „Свобода” платню за займані нею приміщення. А тепер і зовсім збираються викинути журналістський колектив на вулицю.

Брутально порушуються закони України про друковані засоби масової інформації та соціальний захист журналістів, постанова Кабінету Міністрів, яка встановлює орендну плату для редакційних колективів за квадратний метр займаної площі у розмірі однієї гривні за рік. Зігнороване доручення Прем’єр-міністра Віктора Януковича, за яким органи місцевої влади мали вирішити питання передачі у власність редакцій займаних ними приміщень – і було б справедливо, бо приміщення газетних видавництв, зокрема і „Збруча”, у радянські часи збудовані за гроші, зароблені редакційними колективами. Ці приміщення – одні з небагатьох, які „скоробагатьки” ще не встигли „приватизувати”. У Тернополі, як в інших містах України , вони прагнуть це зробити. Їм ніщо - ані свобода слова, ані інформаційний простір, для них головне – гроші у власні кишені.

Наївно було в чекати від дрібних чиновників, що вони будуть дотримуватимуться Закону, коли віце-прем’єр-міністр Дмитро Табачник і Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов самовільно, без підпису головного редактора газети “Урядовий кур’єр” заслали черговий номер видання до друкарні, поставивши туди, всупереч рішенню Верховного Суду ухвалу ЦВК про обрання Віктора Януковича Президентом України.

За такі дії пани Табачник і Толстоухов, мають відповідати перед судом. А збитки, заподіяні редакції, видавництву “Преса України”, повинні бути покриті з власної кишені.

Водночас за наступом на редакцію газети „Свобода” сесія Луганської обласної ради вирішила припинити у кабельних мережах трансляцію передач „5-го каналу” та телеканалу „Ера”. Тиск влади відчувають на собі і власники кабельних мереж, що транслюють ці канали, в інших містах.

Сигналом стала заява Л.Д.Кучми, що „5-й канал” готує грунт для державного перевороту. Главі держави треба бути обережнішими у таких звинуваченнях, адже є, на жаль, чиновники, які президентське слово вважають командою до дій. Їм нестямки, що за підготовку державного перевороту має відкриватися карна справа і лише суд іменем України може підтвердити або спростувати такі закиди.

На вулиці вийшли прихильники як Віктора Ющенка, так і Віктора Януковича. Вони сприймали б перемогу і не свого кандидата, якби не було масових порушень під час виборів і підрахунку голосів. Лиши до Координаційного центру допомоги журналістам, що працював у НСЖУ, протягом 21 листопада надійшло 150 звернень, особливо з Сумської, Миколаївської, Кіровоградської областей.

Народ мудріший за владу. Ми бачимо, як прихильники Віктора Ющенка і Віктора Януковича пригощали один одного чаєм, кавою, бутербродами, бо вони один народ. Кожен з них голосував за свого кандидата, і вони протестують не проти чиєїсь перемоги, а проти фальсифікації їхнього волевиявлення, проти брутального нехтування їхньою громадською позицією. І цьому – ознаками народження української політичної нації.

Журналісти “5-го каналу”, як і їхні колеги з інших ЗМІ, намагається показати, що відбуватися на головній площі столиці і різних регіонах держави.

Останнім часом журналісти різних телеканалів різко виступають проти печально звісних темників, утисків прав співгромадян на інформацію.

Народ не хоче миритися з наступом на його свободу.

І про це треба пам’ятати тим, хто намагається викинути редакції на вулиці і виключаючи чи радіоканали.

Бо відповідати за це доведеться тим конкретним чиновникам, які це зробили.

НСЖУ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
730
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду