Правила обкатки зимових шипованих покришок

Правила обкатки зимових шипованих покришок

2 Вересня 2023
542
2 Вересня 2023
09:00

Правила обкатки зимових шипованих покришок

542
Правила обкатки зимових шипованих покришок
Правила обкатки зимових шипованих покришок

У холодну пору року автомобільні дороги покриваються шаром снігу та кригою. Щоб автомобіль впевнено тримався на слизькій поверхні, виробники шин пропонують купить резину на 17 з шипами. На такі шини встановлені металеві або полімерні шипи, які покращують зчеплення з дорожнім покриттям. Для максимально безпечного руху зимові шиповані шини необхідно обкатати. У статті розповімо, як це зробити правильно.

Чому потрібно обкатувати зимові шиповані шини?

Після встановлення новий комплект зимової шипованої гуми готовий до використання. Але водієві важливо розуміти, що у перші тижні експлуатації у покришках відбуватимуться деякі зміни та деформації, які можуть вплинути на керованість та стійкість транспортного засобу на дорозі.

Справа в тому, що гума має багатошарову конструкцію. На початку експлуатації під впливом навантажень, перепадів температур та інших зовнішніх факторів ці шари починають взаємодіяти один з одним. У процесі цього покришки набувають остаточної конфігурації та робочих властивостей. Крім того, у цей період сам водій теж звикає до поведінки «перевзутого» транспортного засобу на дорозі.

Що слід враховувати під час обкатування зимових шин?

Протягом перших тижнів після встановлення шипованої зимової гуми рекомендується дотримуватись таких правил:

Пересуватися на автомобілі на низьких та середніх швидкостях, уникати агресивного водіння з різкими стартами, гальмуваннями та маневруванням.

Уникати поїздок в умовах сильного зледеніння або інтенсивних снігопадів при критичних пониженнях температури навколишнього повітря.

Підтримувати рівень тиску у колесах на максимально допустимому рівні. Якщо не дотримуватись цього правила, зросте ймовірність втрати великої кількості шипів.

При установці нового комплекту коліс на машину на станції технічного обслуговування обов'язково проводять балансування. Після проходження обкатки цю процедуру потрібно повторити.

Як довго триває обкатування зимової шипованої гуми?

Найкраще розпочинати цей процес до перших снігопадів, коли дорожнє покриття ще залишається сухим і без зледеніння. На підготовку нового комплекту до експлуатації в середньому знадобиться пробіг близько 500 км. За цей час з шипів зійде заводське мастило, вони займуть правильне положення. Після обкатки можна повертатись до звичного стилю водіння.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
542
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Уважний читач
258 дн. тому
Вау! Всім саме на 17? До речі, в Литві шипи не заборонені, а в Польші - забронені, будете їхати до Литви - прийдеться тягти ті шиповані в багажнику.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду