За перешкоджання роботі журналістів встановлено персональну відповідальність

19 Листопада 2004
953
19 Листопада 2004
15:00

За перешкоджання роботі журналістів встановлено персональну відповідальність

953
За перешкоджання роботі журналістів встановлено персональну відповідальність
Координаційний центр допомоги журналістам попереджає всіх чиновників, посадових осіб, правоохоронців та громадян України, що Кримінальним Кодексом України встановлена персональна відповідальність за перешкоджання роботі журналістів чи тиск на розповсюджувачів друкованої преси.

Не може бути жодних виправдань фізичному насиллю проти працівників ЗМІ, спроб знищити професійне обладнання, за допомогою якого журналісти збирають та обробляють інформацію.

У Новій Каховці 17 листопада у журналіста газети „Нова Каховка” Дмитра Орлова силою відібрали та пошкодили фотокамеру під час виконання професійних обов’язків. За інформацією місцевих журналістів, напад скоїв представник обласного відділення УБОЗ. Координаційний центр вимагає від правоохоронних органів якнайшвидше розглянути подану журналістами скаргу по суті для притягнення нападника до кримінальної відповідальності.

Ще один випадок нападу трапився того ж дня на Рівненщині в м. Дубно. Під час збору інформації про спробу підкупу виборців розбили відеокамеру оператору Дубненської телестанції Василю Диксі. Присутні мешканці прилеглих будинків спробували захистити журналіста та його техніку, але камеру було пошкоджено. При цьому нападники не зважали на те, що журналіст під час зйомки показав своє професійне посвідчення. Координаційний центр має фотографії нападника та транспортного засобу, яким пересувались агітатори одного з передвиборчих штабів.

18 листопада у реалізаторів друкованих ЗМІ на Центральному ринку Сум невідомі особи конфіскували газети „Вечірні вісті”, „Сільські вісті”, „Народне слово” та місцевий тижневик „Панорама”. Чоловіки не пред’явили жодних посвідчень і пояснили свої дії тим, що газети містять антидержавну інформацію.

Через певний час до реалізаторів підійшли невідомі у супроводі директора Ринку Магомета Галієва і вимагали покинути ринок, погрожуючи забрати всю друковану продукцію. Вони чекали, поки реалізатори не покинуть місце торгівлі.

Після цього ринком пройшли чутки, що і газета „Панорама” містить антидержавну інформацію, і тому всі продавці прибрали її з прилавків. Журналісти „Панорами” запевняють, що ніякої антидержавної чи подібної до неї інформації номер не містив.

Як пояснив заступник директора Центрального ринку Сум Константин Єфименко, йому нічого не відомо про закриття пункту продажу газет ТОВ „Панорама”. Однак він чув зранку, що була інформація „зверху” про те, що до газет вкладають листівки з антидержавною інформацією, а реалізатори про це не кажуть.

Увечері 18 листопада був скоєний напад на журналіста Кіровоградської ТРК “ТВ Стимул” Олександра Дануца. Журналіст госпіталізований, нападники також пошкодили його відеокамеру та відібрали відзняті ним матеріали. До цього журналісту погрожували по телефону, вимагаючи припинити висвітлення проблем регіону. Такі дії нападників Кримінальний Кодекс України кваліфікує як переслідування журналіста.

Координаційний центр нагадує, що умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається обмеженням волі на строк до трьох років.

При цьому, умисним перешкоджанням мають вважатися дії або бездіяльність будь-якої особи, яка досягла 16-річного віку та з прямим умислом створювала перепони (обмеження, заборони) журналістам у реалізації наданих їм законом прав при здійсненні професійної діяльності.

Професійні права журналістів передбачені ст. 26 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні”, ст. 38 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. Здійснюючи свою діяльність, журналіст має право:

на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації;

відвідувати державні органи влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та бути прийнятими їх посадовими особами;

відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів;

проводити кіно-, відео-, звуко- та інші записи, фотозйомки;

на безкоштовне задоволення запиту щодо доступу до офіційних документів;

перебувати у районі стихійного лиха, катастроф, в місцях аварій, масових безпорядків, на мітингах і демонстраціях, на територіях, де оголошено надзвичайний стан;

на збереження таємниці авторства та джерел інформації, за винятком випадків, коли ці таємниці обнародуються на вимогу суду;

відмовитися від виконання доручення редакції/телерадіоорганізації, якщо воно суперечить чинному законодавству.

Умисне створення в будь-якій формі перепон в реалізації зазначених прав, вважається перешкоджанням законної професійної діяльності журналіста.

Під переслідуванням журналіста розуміють будь-які форми посягання на законні права, свободи та інтереси журналіста чи його близьких (погрози, залякування, цькування), фізичний або психічний примус до вчинення певних дій (наприклад, до спростування оприлюдненої інформації), звільнення з роботи, позбавлення винагороди, поширення недостовірної інформації, що ганьбить честь і гідність журналіста, яке карається обмеженням волі на строк до п’яти років.

Застосування фізичного насильства до журналіста чи його близьких кваліфікується за сукупністю з ч.2 ст. 171 КК України.

За протидію реалізаторам друкованих ЗМІ здійснювати законну господарську діяльність також передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років. Отже, будь-чиї вимоги до реалізаторів припинити займатися законною господарською діяльністю є протиправними і можуть не виконуватися, від кого б вони не надходили. А погрози насильством самому реалізатору чи його близьким є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності.

Координаційний центр допомоги журналістам
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
953
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду