Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?

Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?

29 Червня 2023
2844
29 Червня 2023
10:00

Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?

2844
Чому використання чату GPT для виконання домашніх завдань не є ефективним методом? І які перспективи для студентів і викладачів відкриваються зі штучним інтелектом? Пропоную розглянути всі загрози і можливості на реальних прикладах.
Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?
Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?

Автор: Семен Соха

Посада-статус: СЕО Clever Study

ШІ в освітній сфері: загрози і перспективи

З появою ШІ, освіта одна з перших відчула його вплив. Як власник компанії з інформаційно-консультаційних послуг, я постійно досліджую відгуки Clever Study. Вони показують, що деякі студенти розглядають нейромережі, як спосіб написання студробіт. А працівники ВНЗ вже бачать ризики, які змінюють навчання студентів і роботу викладачів. Тож питання: штучний інтелект в освіті — це нова загроза чи перспектива?

Загроза №1. Спокуса

Чат GPT і схожі сервіси допомагають з виконанням університетських робіт. Українські студенти мають неабияку спокусу не напружуватись, а виконати завдання в кілька кліків. Штучний інтелект в освіті ставить під загрозу існування тестів, есе, контрольних, презентацій, бо вони втрачають актуальність для контролю знань. 

Деякі українські студенти повністю покладаються на ШІ в завданнях. Але вони не враховують, що з таким ажіотажем з'являться нові програми, які розпізнають тексти нейромереж. Нещодавні в Clever Study відгуки від освітян показали, що програма часто помиляється і пише незв'язні речення або фейкову інформацію. Або в залікових тестах вказує, що всі варіанти відповідей вірні. 

Тож штучний інтелект в освіті — не такий вже ідеальній варіант. Разом зі спокусами, він відкриває нові можливості, якщо навчитися правильно його використовувати. 

Навчання

На студентські відгуки Clever Study ми завжди відповідаємо, що ШІ — це можливість навчитися використовувати різні інструменти, комбінувати результати і розвивати своє мислення. Для цього викладачі мають змінити підхід і включити до програм нові технології. Наприклад, показати взаємодію сервісу зі сферою, яку викладають, або як ШІ може знадобитися на практиці. 

Існує безліч курсів з опанування ШІ, а це додаткове джерело знань. Українські студенти вже повинні задуматись про вивчення різних платформ і вміння співпрацювати з ними. Університети можуть впровадити додаткові курси і воркшопи, запрошувати експертів, проводити тренінги, щоб допомогти використовувати технології правильно.

Залучення

Актуальні в Clever Study відгуки показують, що українські студенти втрачають інтерес до навчання, через формальності та вимоги. І тут ШІ може персоналізувати підхід до освітян. Технології дозволять розробити різні тестування, відгуки або інструкції до програм. Українські студенти зможуть працювати з готовим матеріалом і отримувати тільки потрібні навички, а викладачі — складати план лекцій за даними з платформ. 

Загроза №2. Заміна спеціалістів

Ще одне питання, яке ми обговорюємо з освітянами, коли вони залишають в Clever Study відгуки: «Навіщо навчатися на вузьких спеціалістів, якщо нейромережі добре з ними справляються?». Багато маркетингових агенцій і відомих брендів заявили, що використовують чат GPT для швидкого створення контенту або реклами.

Чи мають українські студенти вступати на спеціальності, які можуть не знадобитися? Що робити тим здобувачам освіти, які вже навчаються на подібних програмах?

Стимул

Ми не бачимо тут причин для паніки, а тільки додатковий стимул для розвитку. Ті, хто хоче працювати у «вузькій» сфері, має стати кращим спеціалістом. Українські студенти вже сьогодні повинні замислитись про свою гнучкість, унікальність і обізнаність. 

Навчальні заклади мають встановити нейромережі у свої програми, бо вміння з ними працювати — навичка №1 в майбутньому. Штучний інтелект в освіті має взаємодіяти з хімією, історією, культурою, економікою, медициною, юриспруденцією, іншими програмами, щоб освітяни знаходили різні рішення одного завдання. Українські студенти вже мають розуміти: або ви розвиваєтесь і співпрацюєте з ШІ, або очікуйте, що вас можуть підмінити.

Підбір кращого персоналу

ШІ може допомогти в пошуку кадрів на місце викладачів для покращення процесу навчання, або в підборі тих самих унікальних «вузьких спеціалістів». За допомогою поведінкових підказок від технологій HR-и звернуть увагу на важливі характеристики кандидатів, а спеціалісти зможуть більше розвинути потрібні навички.

Прогрес в системі освіти

Штучний інтелект в освіті робить глобальні зміни неминучими. Необхідно розробити інструкції застосування технологій нейромереж. Університети мають переглянути політику академічної доброчесності та екзаменаційні процеси. А відгуки Clever Study показують, що більшість студентів хочуть, щоб викладачі адаптували у свої програми ШІ. 

В країнах Європи, як Фінляндія, вже є безкоштовні онлайн курси, які створені за підтримки університетів. А ВНЗ і школи застосовують технології у навчанні, щоб персоналізувати цей процес. В Україні також поступово адаптуються до сучасних вимог, лише потрібен час для повного впровадження технологій в навчанні.

Усі загрози виправдовуються новими можливостями. Штучний інтелект в освіті — це перспектива і стимул до оновлення, щоб відійти від радянської системи. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2844
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владислава
305 дн. тому
Цікава та корисна стаття! Штучний інтелект насправді зараз дуже популярний та корисний. Хоча, багато студентів використовують його не в позитивних цілях, але все ж таки, ШІ це великий крок в майбутнє, без якого в майбутньому ми не зможемо. Включаючи нинішню ситуацію в країні, багато людей навчилися пристосовуватись до різних умов, тому тепер і зараз ми маємо навчитися виклристовувати його правильно. Також вчителям в закладах освіти потрібно адаптуватися до змін та нових навичок, що покращить рівень викладання. Це допоміжний інструмент в прогресі навчання та освіти.
Афродіта
309 дн. тому
Загрози, пов'язані зі штучним інтелектом в освіті, включають спокусу студентів використовувати ШІ для шахрайства і неправильного виконання завдань, а також заміну деяких спеціалістів, оскільки нейромережі можуть виконувати їх роботу. Проте, з правильним використанням ШІ можна бачити перспективи, які включають покращення навчання, персоналізацію підходу до студентів і підбір кращого персоналу. Прогрес в системі освіти передбачає врахування штучного інтелекту і використання його потенціалу для змін у навчальному процесі.
Афродіта
309 дн. тому
Загрози, пов'язані зі штучним інтелектом в освіті, включають спокусу студентів використовувати ШІ для шахрайства і неправильного виконання завдань, а також заміну деяких спеціалістів, оскільки нейромережі можуть виконувати їх роботу. Проте, з правильним використанням ШІ можна бачити перспективи, які включають покращення навчання, персоналізацію підходу до студентів і підбір кращого персоналу. Прогрес в системі освіти передбачає врахування штучного інтелекту і використання його потенціалу для змін у навчальному процесі.
Ангеліна
309 дн. тому
Я вважаю, що ШІ це великий прорив у майбутнє освітнього процесу. Інтеграція у курси, можливість, поставивши правильно запит, отримати стислу, правильну відповідь. По-перше, ШІ теж треба вміти використовувати, та донести до викладачів, що це майбутнє і чим швидше вони це зрозуміють, тим краще буде для студентів. Адже треба бути гнучкою людиною та пристосовуватись до всього нового. Я за ШІ!
Євген
309 дн. тому
ШІ дуже стрімко розвивається, з'являються нові можливості і перспективи. Щодо виконання завдань ШІ погоджуюсь, за моєю статистикою він надає близько 75% правильних відповідей. Чесно кажучи, як для джерела, яке знає все, це не такий і великий відсоток. Тому вийти на "відмінно" з використанням лише ШІ не вийде. Звідси і випливає, що ШІ лише як додатковий інструмент, проте не основний.
Андрій
310 дн. тому
З ШІ в освіті виникають загрози і перспективи. Студенти використовують нейромережі для швидкого виконання завдань, але програми можуть містити помилки. Навчальні заклади повинні навчити студентів правильно використовувати ШІ та персоналізувати навчання. ШІ може замінити деяких спеціалістів, але це стимулює розвиток і пошук кращих кадрів. Прогрес в системі освіти вимагає адаптації до ШІ.
Олександра
310 дн. тому
Стаття "Штучний інтелект в освіті: ризик або нові можливості?" прекрасно розкриває протилежні сторони використання ШІ в освіті. Незважаючи на ризики спокуси та заміни спеціалістів, вона підкреслює потенціал для навчання та залучення студентів до процесу. Завдяки правильному використанню ШІ, освіта може стати більш інтерактивною та персоналізованою, сприяючи прогресу в системі освіти. Штучний інтелект відкриває нові горизонти та надихає на оновлення, роблячи його перспективою для майбутнього.
Валентин
310 дн. тому
Вважаю, що ШІ дуже переоцінено в моменті та недооцінено в перспективі, адже кожен викладач може на будь-яку гарно написану роботу сказати щось типу: "А тепер сам напиши, а не за допомогою чату gpt" - це дуже демотивує мене, як студента. Певен, що ШІ ще дасть поштовх в розвитку освіти та наших ВНЗ в кращу сторону, надасть нові можливості та нові рішення для поліпшення навчання та збільшення його продуктивності, дякую автору за підняття такої важливої теми, адже ШІ та освіта дійсно дуже повʼязані між собою.
Вікторія
310 дн. тому
Використання чату GPT для домашніх завдань може бути неефективним методом. Але штучний інтелект в освіті відкриває нові можливості. Наприклад, персоналізоване навчання, адаптоване до потреб студентів. Також, інтерактивні платформи та віртуальні асистенти забезпечують більш зручний доступ до знань. Важливо збалансувати використання штучного інтелекту зі здобуттям навичок критичного мислення та творчого розвитку.
Вікторія
310 дн. тому
Використання чату GPT для домашніх завдань може бути неефективним методом. Але штучний інтелект в освіті відкриває нові можливості. Наприклад, персоналізоване навчання, адаптоване до потреб студентів. Також, інтерактивні платформи та віртуальні асистенти забезпечують більш зручний доступ до знань. Важливо збалансувати використання штучного інтелекту зі здобуттям навичок критичного мислення та творчого розвитку.
Микита
310 дн. тому
Досить цікаво, автор розкриває різні переваги та можливості, але також звертає увагу на потенційні ризики, пов'язані з технологіями ШІ. В статті піднімаються важливі питання, які потребують обговорення і додаткового дослідження. Хоча я б хотів бачити більше конкретних прикладів та досліджень, визнаю, що в статті пропонуються цікаві ідеї та стимулюються думки щодо майбутнього використання штучного інтелекту в освіті, дуже вдячний за інформацію
Артем
310 дн. тому
З плином часу технології розвиваються, тому важливо їх вивчати та шукати способи адаптації їх під себе. ШІ - одна із них. Університети мають оновлювати навчальну програму та навчати як і де можна використовувати ШІ і подібні програми тому що за цим є майбутнє.
Юлія
313 дн. тому
Так, було б непогано, чкби у нас в університетах додали б предметів по роботі з ШІ або показували, як його можна використовувати в професії. Звичайно, багато студентів використовують його для написання тестів або інших робіт, але і результат часто отримують відповідний (незадовільний). Але думка, що з ШІ треба співпрацювати чудова.
Тамара
313 дн. тому
ШІ досить цікава річ, особливо для копірайтера, але все ж, вона не є досконала у дуже багатьох аспектах, тому, потрібно до цього ставитися поки дуже обережно.
Даня
313 дн. тому
Згоден, ШІ надає потрібну інформацію просто одразу, не шукаю по сайтах. Коли працюю з практичними, то можу залучати ШІ для розуміння у швидкому поясненні, і це супер інноваційне рішення. Повністю покладатись на ШІ не ідеальний варіант з досвіду, то я комбіную
Ігор
315 дн. тому
Кілька разів експериментував з тестами і можу вивести середню. Якщо уважно контролювати ШІ, то його відповіді можуть допомогти мати до 70% тесту. Якщо просто брати всі його відповіді, то не більше 40-50%.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду