Як гаджети впливають на дитячий зір

Як гаджети впливають на дитячий зір

29 Травня 2023
1413
29 Травня 2023
18:30

Як гаджети впливають на дитячий зір

1413
Як гаджети впливають на дитячий зір
Як гаджети впливають на дитячий зір

Сучасні діти навчаються, спілкуються та відпочивають, не відриваючись від екранів власних гаджетів. Телефони та комп'ютери, якими користуються неправильно або задовго, чинять негативний вплив одразу на декілька систем організму, але очі зі зрозумілих причин страждають першими.

До яких наслідків призводить надмірне використання електронних девайсів

Око — орган, який вважається цілком сформованим по досягненню людиною 21 року. Увесь цей період, від народження до дорослості, очі особливо чутливі до зовнішніх впливів, зокрема, до постійного контакту з екраном чи монітором. Це може призвести до кількох патологій:

  1. Міопія або короткозорість. Головним фактором, що спричиняє це захворювання, є генетика. Але навіть дитина з прекрасною спадковістю може зіпсувати зір, задовго дивлячись в смартфон. Міопія виникає тому, що око звикає працювати на коротку відстань, постійно фокусується на близьких об'єктах. Діагностувати стан може дитячий офтальмолог veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/oftalmolog. Планові огляди у цього фахівця є обов'язковими, додаткові візити потрібні, якщо дитина скаржиться на порушення зору чи дискомфорт в очах. Запишіться на консультацію до профільного спеціаліста в мережу дитячих клінік «Веселка» і тримайте ситуацію із зором під контролем!
  2. Спазм акомодації, також відомий як хибна короткозорість. В результаті постійного зорового перенапруження порушується робота циліарного м'яза. Саме він забезпечує акомодацію — здатність ока чітко бачити предмети на різній відстані. Дитина періодично втрачає чіткість зору вдалину, не може перевести погляд з близьких об'єктів на далекі та навпаки.
  3. Синдром сухого ока. Коли дитина дивиться в екран комп'ютера чи планшета, швидкість її кліпання падає до 5–6 разів на хвилину. Здорова частота кліпання — 11–12 разів на хвилину. Око не отримує достатнього зволоження сльозою, що призводить до почервонінь, сухості, ріжучого відчуття.

Поради для батьків

Знизити негативний вплив гаджетів на дитячий зір можна кількома способами:

  • Якомога більший екран та зображення на ньому. Гратися в планшеті краще, ніж в телефоні, а в комп'ютері — краще ніж в планшеті. Іконки, шрифти варто встановити найбільші зі зручних для користування. Великі екрани дозволяють дотримуватися максимальної відстані від них. Чим ближчий дисплей до очей — тим більше вони напружуються. Також бажано знизити показники яскравості. 
  • Часові обмеження. Не просто забороніть дитині смартфон, а запропонуйте цікаву альтернативу: спільну творчість, прогулянки, ігри.
  • Фізкультура для очей. Лікар-офтальмолог запропонує комплекси гімнастики, спрямовані на укріплення очних м'язів та їхнє розслаблення. Одна з найпростіших вправ — через кожні 10–15 хвилин роботи за монітором переводити погляд на далекі об'єкти та фокусуватися на них, а потім повністю розслабляти око аж до роздвоєння зображення.

Пам'ятайте, що своєчасні огляди у дитячого офтальмолога — найкраща профілактика будь-яких хвороб очей.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду