detector.media
29.05.2023 18:30
Як гаджети впливають на дитячий зір
Як гаджети впливають на дитячий зір

Сучасні діти навчаються, спілкуються та відпочивають, не відриваючись від екранів власних гаджетів. Телефони та комп'ютери, якими користуються неправильно або задовго, чинять негативний вплив одразу на декілька систем організму, але очі зі зрозумілих причин страждають першими.

До яких наслідків призводить надмірне використання електронних девайсів

Око — орган, який вважається цілком сформованим по досягненню людиною 21 року. Увесь цей період, від народження до дорослості, очі особливо чутливі до зовнішніх впливів, зокрема, до постійного контакту з екраном чи монітором. Це може призвести до кількох патологій:

  1. Міопія або короткозорість. Головним фактором, що спричиняє це захворювання, є генетика. Але навіть дитина з прекрасною спадковістю може зіпсувати зір, задовго дивлячись в смартфон. Міопія виникає тому, що око звикає працювати на коротку відстань, постійно фокусується на близьких об'єктах. Діагностувати стан може дитячий офтальмолог veselka.clinic/napriamky/vuzki-spetsialisty/oftalmolog. Планові огляди у цього фахівця є обов'язковими, додаткові візити потрібні, якщо дитина скаржиться на порушення зору чи дискомфорт в очах. Запишіться на консультацію до профільного спеціаліста в мережу дитячих клінік «Веселка» і тримайте ситуацію із зором під контролем!
  2. Спазм акомодації, також відомий як хибна короткозорість. В результаті постійного зорового перенапруження порушується робота циліарного м'яза. Саме він забезпечує акомодацію — здатність ока чітко бачити предмети на різній відстані. Дитина періодично втрачає чіткість зору вдалину, не може перевести погляд з близьких об'єктів на далекі та навпаки.
  3. Синдром сухого ока. Коли дитина дивиться в екран комп'ютера чи планшета, швидкість її кліпання падає до 5–6 разів на хвилину. Здорова частота кліпання — 11–12 разів на хвилину. Око не отримує достатнього зволоження сльозою, що призводить до почервонінь, сухості, ріжучого відчуття.

Поради для батьків

Знизити негативний вплив гаджетів на дитячий зір можна кількома способами:

Пам'ятайте, що своєчасні огляди у дитячого офтальмолога — найкраща профілактика будь-яких хвороб очей.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY