Під час нинішньої виборчої кампанії радіостанція “Голос Америки” зіткнулася з проблемою ретрансляції в Україні

2 Листопада 2004
858
2 Листопада 2004
18:28

Під час нинішньої виборчої кампанії радіостанція “Голос Америки” зіткнулася з проблемою ретрансляції в Україні

858
Під час нинішньої виборчої кампанії радіостанція “Голос Америки” зіткнулася з проблемою ретрансляції в Україні
Впродовж останнього тижня “Голос Америки” зникав з ефіру кілька разів – це сталося, у тому числі, на ранок після виборів. Київська кореспондентка радіостанції Оксана Лігостова намагалася з'ясувати причини цього.

Зокрема, вона заначила, що "о сьомій ранку 1 листопада слухачі Українського державного радіо не почули звичних позивних. Замість “Голосу Америки” по 3-ій програмі лунав хоровий спів".

За її словами, "невихід “Голосу Америки” у технічній дирекції українського національного радіо пояснили плановим об”єднанням кількох радіопрограм у виборчу ніч. Кілька ж попередніх відключень сталися нібито через туман, який перешкоджав дійти сигналові з супутника". Президент Національної радіокомпанії України Віктор Набруско сказав, що йдеться про суто технічні проблеми, з виборами ніяк не пов”язані. Хоча й висловив побажання до “Голосу Америки” "більше розповідати про Америку, менше – про події в Україні".

В посольстві Сполучених Штатів - зазначила О.Лігостова,- не прокоментували проблем з ретрансляцією під час українських виборів програм урядової радіостанції США. Як повідомили у прес-службі посольства – вони вивчають питання.

Представники ж неурядових організацій, що опікуються свободою слова в Україні, висловловили сумнів у випадковості трансляційних перебоїв у виборчий період. Як саказала головний редактор журналу “Детектор медіа” Наталя Лігачова: "Це взагалі дуже характерна особливість українських медіа, коли саме під час виборів з”являються технічні, господарські проблеми саме чомусь в тих медіа, які проводять або незалежну, або опозиційну редакційну політику...І те, що зараз Голос Америки з такими проблемами зіткнувся, це теж навіює думки про те, що дуже сумнівно, що справа тільки в технічних проблемах".

О.Лігостова також навела слова директор Інституту масової інформації Сергія Тарана, який наголосив, що “Голос Америки” не єдиний ЗМІ, в якого виникли проблеми з транслюванням своїх передач напередодні виборів. За його словами, "були також проблеми з іншими ЗМІ, і з наших джерел відомо, що незадовго до початку виборів відбулась нарада Національної ради з питань радіомовлення і телебачення, де, зокрема, обговорювались питання впливу за ЗМІ під час виборчої ночі. Зокрема, надходила навіть інформація про те, що збиралися глушити в ніч виборів окремі незалежні радіостанції, зокрема радіостанцію НАРД, обговорювалось, очевидно, також представництво закордонних радіостанцій, у тому числі “Голос Америки”. Дуже симптоматично, що це відбулося в день виборів, оскільки влада всерйоз розглядала силовий варіант вирішення виборів. Фактично цей силовий варіант зараз починає здійснюватись, враховуючи всі ці фальсифікації, і тому для влади вкрай важливим було саме приглушити незалежні джерела інформації саме в ніч виборів. Я, чесно кажучи, не дуже вірю, що такі речі випадкові, оскільки випадкова проблема могла статися в одній радіостанції. Але коли це стається в кількох радіостанціях чи в кількох інтернет-виданнях, а одночасно продовжується тиск на 5-й канал і це все відбувається одночасно, напередодні виборів, то це все примушує думати, що навряд чи такі речі відбуваються випадково".

На думку С. Тарана, незалежні засоби масової інформації відіграватимуть особливу важливу роль у ті 3 тижні, що залишились до другого туру. А відтак, він прогнозує, що повторення можливі: "влада робитиме зараз усе, щоб саме в ці 3 тижні відключити якомога більше незалежних джерел інформації".

"Голос Америки"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
858
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду