Координаційний центр допомоги журналістам за добу надав 60 консультацій

1 Листопада 2004
1037
1 Листопада 2004
10:52

Координаційний центр допомоги журналістам за добу надав 60 консультацій

1037
Координаційний центр допомоги журналістам за добу надав 60 консультацій
Для безперешкодного висвітлення ЗМІ перебігу виборчого процесу Національна спілка журналістів України, Професійне об’єднання „Незалежні медіа-профспілки України” та Правова програма IREX U-Media домовилися спільно захищати права журналістів у дні голосування та підрахунку результатів виборів. Разом з ними працювала і місія Міжнародної федерації журналістів.

Три журналістські організації організували цілодобовий Координаційний центр допомоги журналістам під час виборів, що розпочав свою роботу о 7.00 31 жовтня і буде працювати до 12.00 1 листопада. Безкоштовна гаряча лінія забезпечила можливість журналістам зі всіх регіонів України повідомляти про порушення виборчого процесу та отримувати юридичні консультації, щоб оперативно вирішувати свої проблеми.

КНМП відзначила високу активність пересічних громадян протягом усієї доби: з близько 60 звернень майже половина була від них, інша частина стосувалася безпосередньо проблем журналістів. Усі, хто телефонував, називали себе і залишали свої координати.

Перші звернення були саме від громадян та журналістів, які висловлювали побоювання щодо усіх можливих порушень виборчого процесу та будь-яких заборон або обмежень, у тому числі, щодо кількості спостерігачів на виборчих дільницях, заборони користуватися на дільницях мобільним зв’язком тощо.

О 10.35 у Маріуполі Донецької області на виборчих дільницях №68 55-го ТВО та №76 56-го ТВО журналістам телекомпанії TV-7 відмовилися надавати інформацію про кількість виборців, що проголосували. Проте вже об 11.00 ЦВК на прес-конференції повідомила про кількість виборців, що проголосували на цей момент у всіх регіонах України.

Проблеми з доступом до інформації у дільничній виборчій комісії виникли і у Миколаєві. Після втручання координаторів Центру, територіальна виборча комісія Миколаєва висловила готовність співпрацювати.

Звернення щодо порушень у формуванні списку виборців надходили протягом усього дня.

Через неправильні списки у Києві проблеми з реалізацією виборчих прав виникали одразу у великої кількості людей (до 600 осіб).

З 13 години до гарячої лінії почастішали звернення журналістів. Напружена ситуація склалася в Сумах.

Так, журналіста газети „Панорама” вигнали з виборчої дільниці № 51 на 160-му територіальному виборчому окрузі.

Скаргу на порушення прав журналіста прийняли до розгляду в Центральній виборчій комісії. Як повідомила прес-секретар ЦВК Зоя Казанжи, проблеми журналістів будуть вирішувати координатори Центрвиборчкому. Місцевий медіа-юрист підготував скаргу до територіальної виборчої комісії та суду про перешкоджання професійній діяльності журналіста.

О 14.35 редакція сумської радіостанції “Всесвіт” зазнала газової атаки, яку влаштували невідомі.

Анатолій Присяжнюк, заступник міністра внутрішніх справ України, повідомив Координаційний центр, що біля приміщення редакції радіостанції “Всесвіт” буде виставлена охорона.

Крім того, у Сумах гостро постало питання щодо посвідчень псевдожурналістів, які перешкоджали діяльності членам виборчих комісій, спостерігачам та журналістам.

З проблемами доступу до інформації стикалися і журналісти Вінницької області, зокрема газети “33 канал”.

Натомість Вінницька телекомпанія TVR зіткнулася з відмовою місцевих судів, які розглядали велику кількість скарг, у тому числі, про ненадання інформації, а також про порушення складання списку виборців, надавати інформацію про стан розгляду скарг з виборчих питань.

Херсонську ТРК “Вік” близько 15 години дня вимкнули з ефіру. Причина відключення - технічні неполадки з кабельною мережею компанії “Укртелеком”. Самі журналісти ТРК “Вік” у телефонній розмові зазначили, що у херсонському відділенні “Укртелекому” обіцяли відновити роботу телекомпанії лише 1 листопада.

Черговий диспетчер ВАТ “Укртелеком” у Херсонській області запевнив координаторів Центру, що ушкодження кабелю будуть усунуті і о 23.00 ТРК “Вік” буде в ефірі.

31 жовтня о 23.00 у прямому ефірі телерадіокомпанії представники регіональних штабів кандидатів на пост Президента України Олександра Мороза, Петра Симоненка, Віктора Ющенка і Віктора Януковича у програмі “Ніч підрахунку” мали оприлюднити попередні результати паралельного підрахунку голосів. Подібні ефіри планувалося провети о 6.30 і 10.30 ранку 1 листопада.

Після 20 години стали надходити повідомлення від журналістів Одеси, Донецька, Харкова, Києва щодо того, що їх виганяють з дільниць. За допомогою прес-служби ЦВК та спостерігачів ОБСЄ, проблеми вдалося вирішити.

Координатори Центру повідомили представників ОБСЄ та керівництво МВС і про побиття журналіста 5 каналу Сергія Скоробагатченко.

О 22.15 журналіст “Голосу Америки” з Дніпропетровська повідомив, що 26 дільниця 24 округу була заблокована співробітниками правоохоронних органів. Координатори центру звернулися до територіальної комісії, МНС та ОБСЄ. Журналіста допустили на виборчу дільницю.

Близько 4-ї ранку до Центру зателефонував кореспондент радіо “Свобода”, який повідомив, що посольство України в Білорусі відмовилося надавати інформацію про результати голосування. Прес-служба МЗС України зазначила, що бюлетені були вже пораховані й виборча дільниця у посольстві зачинилась о 24.00. МЗС повідомило, що будь-яку інформацію журналіст зможе отримати з 8 ранку 1 листопада.

Журналістам допомагали Координатори Центру від НСЖУ - Ігор Лубченко, Олександр Кириленко; від програми IREX U-media - Тетяна Котюжинська, Людмила Панкратова, Людмила Опришко, Антоніна Черевко; від профспілки - Сергій Гузь, Ігор Чайка, Тетяна Акімова; від Міжнародної федерації журналістів - Дейвід Крауч.

КНМП
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду