Україні вигідна всебічна співпраця з НАТО - президент ВГО "Демократична дія""Детектор медіа"

5 Жовтня 2004
626
5 Жовтня 2004
14:59

Україні вигідна всебічна співпраця з НАТО - президент ВГО "Демократична дія""Детектор медіа"

626
Україні вигідна всебічна співпраця з НАТО - президент ВГО "Демократична дія""Детектор медіа"
"Передвиборна заява кандидата у президенти, діючого прем’єр-міністра України Віктора Януковича перед представниками російських ЗМІ, стосовно відмови від намірів України інтегруватися до НАТО, про небезпеку вступу до НАТО, тощо, викликає нерозуміння і неприйняття",- так висловився в своъй заяві Сергій Джердж, президент ВГО "Демократична дія".

На його думку, подібні заяви та твердження керівника такого рівня суперечать курсу України на євроінтеграцію, вводять в оману громадян України та дезорганізують і дезорієнтують державних службовців, які безпосередньо працюють над питаннями євроатлантичної інтеграції України.

Заява Януковича суперечить проголошеному офіційному стратегічному курсові України на інтеграцію до НАТО. Твердження, що Україна може втратити військово-промисловий комплекс, якщо буде прагнути вступити до НАТО та через необхідність запроваджувати стандарти НАТО Україні доведеться закривати свої військові заводи й купувати техніку на Заході не вірні по суті.

Як зазначає далі С.Джердж, перш-за все НАТО нікому зі своїх партнерів не диктує, яку зброю повинна виробляти або купувати та чи інша держава. НАТО хоч і є політико-військовим альянсом 26 країн, але разом з тим це не наддержавний, а міждержавний орган. Тому НАТО за своїми статутними документами та практикою роботи не регламентує структуру військових бюджетів країн-учасниць, типи та калібри озброєнь, тим більше напрямки військово-технічного розвитку. Зокрема країни-члени НАТО не мають навіть спільної позиції щодо професійної армії. Кожна країна вирішує це питання на свій розсуд. Так звані стандарти НАТО регламентують питання мови спілкування, засоби зв’язку та системи прийняття рішень.

"18 травня цього року - нагадує Джердж, - прем’єр-міністр України Віктор Янукович особисто зустрічався в Штаб-квартирі НАТО в Брюсселі з Генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером, де заявив що сподівається на якнайскоріше ухвалення законодавчих актів у галузі реформування збройних сил, зазначив, що чисельне скорочення збройних сил є важливим елементом реформи. Він висловив сподівання, що НАТО підтримає прохання України допомогти у вирішенні питання утилізації надлишкових боєприпасів в Україні.

Віктор Янукович має власний досвід такої співпраці, зокрема під час його перебування на посаді глави Донецької облдержадміністрації, він разом з тодішнім Генеральним секретарем НАТО Лордом Робертсоном брав участь у відкритті лінії по знищенню протипіхотних мін в Донецьку 10 липня 2002. На кошти виділені НАТО на донецькому підприємстві було знищено 400 000 протипіхотних мін".

"Очевидним є те - за думкою Сергія Джерджа,- що Україні вигідна всебічна співпраця з НАТО. Цей напрямок співробітництва та повна інтеграція України в НАТО підтримана всіма головними державними інституціями. Є рішення РНБО України, підписаного у вигляді Указу президента, План дій Україна-НАТО, щорічні Цільові плани Україна – НАТО, численні рішення ухвалені Державною Радою з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України, головою якої є президент Л.Кучма.

Питання національної безпеки включно з питаннями співробітництва з НАТО є настільки важливими для українського суспільства, що не можуть бути розмінною монетою для популістських заходів навіть під час виборчих компаній".

"Детектор медіа"



.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
626
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду