Медведчук звинуватив 5 канал у цензурі, а сайти в залежності від США"Українська Правда"

13 Серпня 2004
675
13 Серпня 2004
17:07

Медведчук звинуватив 5 канал у цензурі, а сайти в залежності від США"Українська Правда"

675
Медведчук звинуватив 5 канал у цензурі, а сайти в залежності від США"Українська Правда"
Голова адміністрації президента і лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук вважає, що свобода слова в Україні перетворилася в знаряддя боротьби опозиції з діючою владою.

Таку думку він виклав у величезному матеріалі, розміщеному на двох шпальтах, "Географія свободи" у щотижневику "2000".

За його словами, "свобода слова – це і щит, і кийок одночасно".

"Свободою слова можна орудувати в політичних битвах з опонентами. Але свободою слова можна прикритися, скажімо, від карного переслідування", - вважає Медведчук.

Як приклад він привів ситуацію навколо антисемітських статей у "Сільских вістей", закриття радіо "Континент" і арешту керівництва "Воля-кабель".

"Континент" пояснив свою поразку не боргами по кредиту, а тим, що на своїй частоті він транслювало програми Бі-бі-сі, "Голосу Америки" і "Німецької хвилі"... Зрозуміло, на цю точку зору встала опозиція і Захід...", - сказав Медведчук про закриття радіостанції.

Коментуючи питання існування темників, Медведчук відзначив, що подібні вказівки існують і на "Голосі Америки" і на "Свободі".

Він також охарактеризував як темники критичні статті про офіційну владу й іноземну пресу, що тиражуються в опозиційних ЗМІ. "Такими ж темниками для зазначених ЗМІ є резолюції того ж ПАРЄ", - відзначив глава АП.

Медведчук також відзначив, що договір про редакційну політику, підписаний на 5-му каналі, "є не що інше, як договір про політичну цензуру".

У той же час постійну критику ситуації із свободою слова в Україні Медведчук зв'язав з "незвичкою сприймати Україну як вільну і демократичну країну".

"Коли ми чуємо коментарі щодо ситуації в Україні, то найчастіше застосовується подвійний стандарт. Скажімо радіо "Свобода" – нерентабельна організація, більш того – державне (американське) ЗМІ! Тобто по визначенню – залежне".

"З іншого боку, в Україні маса газет і інтернет-сайтів, фінансованих за іноземні гранти, виходить, нерентабельних економічно (що означає, що вони залежні), - вважає глава АП.

Медведчук також пояснив залежність ЗМІ від капіталу з невисокою купівельною спроможністю громадян.

"Розвиток сфери ЗМІ невіддільний від рівня і якості не тільки економічної, але і політичної конкуренції в країні... Найбільш зацікавленими в становленні реальної незалежної четвертої влади із суб'єктів політичного життя могли б стати політичні партії", - вважає Медведчук.

При цьому він відзначає, що сили, що гальмують зараз політреформу, "консервують авторитарні елементи на майбутнє... гальмують демократичний розвиток країни в цілому, а свободи слова – зокрема".

"Українська Правда"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
675
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду