Депутат Омельченко, посилаючись на закон, вимагає негайно надати документи про судимості Януковича"Детектор медіа"

10 Серпня 2004
631
10 Серпня 2004
12:45

Депутат Омельченко, посилаючись на закон, вимагає негайно надати документи про судимості Януковича"Детектор медіа"

631
Депутат Омельченко, посилаючись на закон, вимагає негайно надати документи про судимості Януковича"Детектор медіа"
Народний депутат України, Голова Спілки офіцерів України полковник СБУ Григорій Омельченко заявив, що "колишній зек" Віктор Янукович не має морального права бути Президентом і Верховним Головнокомандувачем. Також він, посилаючись на ст. 12, 13 Закону України “Про вибори Президента України”, який забезпечує право на повну і достовірну інформацію про кандидатів на пост Президента, вимагає негайно надати документи про судимості Януковича.

Наводимо текст заяви повністю:

"Особисто кандидату на пост Президента України ЯНУКОВИЧУ В.Ф.

Шановний Вікторе Федоровичу!

Звернутись до Вас мене змусили такі обставини.

Українська республіканська партія “Собор” (членом якої я є) у липні цього року провела чергову культурно-просвітницьку експедицію “Соборна Україна – 2004”. Ми побували в Київській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Черкаській, Хмельницькій, Чернівецькій та інших областях. Провели десятки зустрічей з людьми. Не було жодної зустрічі, на якій би мені не ставили запитань щодо Ваших судимостей і про те, як Ви, будучи двічі засудженим, можете балотуватись, а тим більше зайняти (не доведи Боже!) пост Президента України?!

Особливо гостро ці питання ставили офіцери. Адже згідно з Конституцією України Президент є одночасно і Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України. Нагадаю Вам, що згідно з чинним законодавством особа, яка була засуджена, не може бути призначена навіть на посаду міліціонера.

Військовослужбовці та працівники правоохоронних органів ставили питання прямо: як може бути Верховним Головнокомандувачем (цитую дослівно): “колишній зек”? Що робити нам, офіцерам, у такій ситуації? Я сам – полковник Служби безпеки України.

Чи можете Ви уявити морально-психологічний стан працівників правоохоронних органів, які Вас, Вікторе Федоровичу, заарештовували і притягували до кримінальної відповідальності за вчинення насильницьких злочинів, а суд, визнавши Вас винним, засуджував Вас двічі до позбавлення волі?! Нагадаю: Ви особисто визнали свою вину у вчиненні цих злочинів.

Сам факт Вашого висунення на пост кандидата в Президенти вже деморалізував роботу правоохоронних органів. У них виникли небезпідставні сумніви – чи ловити сьогодні злочинців? Адже серед них можуть бути майбутні прем’єр-міністри та кандидати в президенти.

За Вашої мовчазної згоди (вперше за роки незалежності України) міністр внутрішніх справ М.Білоконь цинічно заявив, що у разі Вашої перемоги на президентських виборах вся міліція буде пиячити три дні. І з Вашого боку – ніякої реакції на цю заяву!

Нам, офіцерам, які в різні часи виконували інтернаціональні обов’язки за кордоном, пройшли пекло Чорнобильської катастрофи і знають, що таке офіцерська честь та втрата бойових побратимів, навіть у жахливому сні не могло наснитися, що міністрів оборони та внутрішніх справ, Голову Служби безпеки та інших керівників військових формувань України буде призначати (не доведи Боже!) “колишній зек”!!!

3 липня 2004 року Спілка офіцерів України на своєму з’їзді одноголосно ухвалила рішення підтримати кандидата на пост Президента України ВІКТОРА ЮЩЕНКА і дійшла висновку: Ви, Вікторе Федоровичу, не маєте морального права бути Президентом України і Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Ваш колега, кандидат на пост Президента України А.Кінах заявив на радіо “Свобода” (цитую): “Людина, яка має судимості, не може претендувати на посаду Президента. І це вже не проблема тієї людини. Це проблема честі, авторитету, гідності всього суспільства і держави. Не можна робити суспільство, честь і авторитет держави заручниками тих, хто має кримінальне минуле і намагається досягнути влади… Це величезний цинізм у ставленні до свого народу”.

Що ж до Ваших колишніх судимостей та інших вчинених Вами злочинів, за якими були порушені, а згодом закриті кримінальні справи, то ніхто з виборців не може ознайомитися з цими документами в повному обсязі, зокрема з вироками судів, постановами слідчого (прокурора) про закриття кримінальних справ, рішеннями Донецького обласного суду щодо погашення (зняття) судимості чи Вашої реабілітації за скоєні злочини.

Впродовж останніх місяців ЗМІ не раз оприлюднювали інформацію про те, що Ви були вперше засуджені за розбійницький напад, вдруге – за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень, і обидва рази – до позбавлення волі. Після відбуття покарання Ви нібито знову скоїли тяжкий злочин – групове зґвалтування, але відкупилися від потерпілої, і кримінальна справа була закрита. Пізніше, коли працювали директором автопідприємства, були заарештовані за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, але від тюрми Вас врятував депутат Верховної Ради колишнього СРСР, льотчик-космонавт Г.Береговий, за поданням якого Президія Донецького обласного суду скасувала обвинувальні вироки, закрила кримінальні справи, а Вас реабілітувала.

Заяви Вашої прес-служби щодо Ваших судимостей та інших вчинених злочинів ще більше заплутали ситуацію про Ваше кримінальне минуле.

Відповідь на всі ці питання, що виникають у людей, і в першу чергу у військовослужбовців та працівників правоохоронних органів, можете дати виключно Ви, і не усним чи письмовим поясненням або якоюсь довідкою, а наданням завірених копій таких документів (які, я впевнений, у Вас є):

1.Вироки судів, якими Ви були визнані винним у вчиненні насильницьких злочинів і двічі засуджені до позбавлення волі;

2.Постанови Донецького обласного суду про погашення (зняття) Ваших судимостей чи реабілітацію;

3.Постанови слідчого (прокурора) про закриття кримінальних справ, порушених щодо Вас за вчинення інших злочинів (за повідомленням ЗМІ, за зґвалтування та розкрадання державних коштів);

4.Клопотання льотчика-космонавта Г.Берегового.

Згідно зі ст. 12, 13 Закону України “Про вибори Президента України” я як виборець маю право на повну і достовірну інформацію про кандидатів на пост Президента. Відсутність такої інформації позбавляє мене можливості об’єктивно проводити агітацію “за” чи “проти” кандидата на пост Президента.

Більше того, відповідно до вимог ст. 51 Закону України “Про вибори Президента України” Ви, Вікторе Федоровичу, особисто дали письмову згоду на оприлюднення біографічних відомостей про себе, в тому числі і про своє кримінальне минуле.

На підставі викладеного, керуючись Законом України “Про статус народного депутата України” та Законом України “Про вибори Президента України”, прошу Вас невідкладно направити мені вищезазначені копії судових рішень, постанов слідчого (прокурора) та клопотання Г.Берегового, які я міг би пред’явити виборцям на зустрічах, відповідаючи на їхні запитання.

Виборці повинні знати всю правду про своїх кандидатів на пост Президента України.

З повагою і сподіванням на розуміння

виборець,

народний депутат України,

Голова Спілки офіцерів України,

полковник Служби безпеки України

Григорій Омельченко

29.07.04"

"Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду