BBC вдався журналістський експеримент з "підкупом" членів Міжнародного Олімпійського комітету

5 Серпня 2004
803
5 Серпня 2004
10:06

BBC вдався журналістський експеримент з "підкупом" членів Міжнародного Олімпійського комітету

803
BBC вдався журналістський експеримент з "підкупом" членів Міжнародного Олімпійського комітету
Журналістам телекомпанії Бі-Бі-Сі під виглядом англійських бізнесменів вдалося "підкупити" членів Міжнародного олімпійського комітету. Процес підкупу було відзнято Бі-Бі-Сі на приховану камеру, репортаж про це вийде у найрейтинговішій програмі "Панорама".

Кільком журналістам вдалося за чотири мільйони доларів умовити керівників Комітету провести Олімпіаду-2012 саме в Лондоні.

В анонсах можна побачити, як журналісти під виглядом англійських бізнесменів вмовляють керівників Міжнародного олімпійського комітету обрати Лондон для проведення ігор дві тисячі дванадцятого року. За це право нині змагаються Лондон, Париж, Москва, Нью-Йорк та Мадрид. Столицю ігор оголосять у липні наступного року. Усього право голосу в Оліміпійському комітеті мають сто двадцять чотири особи. За твердженням журналістів, їм вдалося підкупити п'ятдесятьох чотирьох членів організації. На цих кадрах, відзнятих прихованою камерою, голова Олімпійського комітету Болгарії Іван Славков погоджується піти на оборудку.

Іван Славков, президент Болгарського олімпійського комітету:

- Так, ми можемо про це поговорити. Ви розумієте, деякі члени Комітету - бізнесмени і вони зацікавлені у прибутках. Інші, інші, ...просто вони вірять у спорт.

Після оприлюднення цих матеріалів Славков виїхав з Болгарії у невідомому напрямку. Однак перед цим він встиг все спростувати. Заявив, що впізнав у бібісішниках шахраїв і сам намагався вивести їх на чисту воду. Журналістам вдалося вмовити допомогти в підкупі членів МОКу ще й голову азійського комітету Муталлеба Ахмада. Той показав список з тридцяти чотирьох членів організації, яких можна було підкупити хабарем, подарунками, розкішним відпочинком і навіть працевлаштуванням родичів.

Мутталеб Ахмад, генеральний директор Азійського олімпійського комітету:

- Ви маєте шанс достукатися до членів Міжнародного олімпійського комітету. Не офіційним шляхом - бо ви знаєте, вони соромляться цього всього. Мені теж незручно відверто брати гроші. Але я пораджу вам людину, яка зараз у скруті і ви повинні направити вашу допомогу цій людині.

За твердженням показаних на плівці голів національних олімпійських комітетів, голова МОК Жак Рогге знав про перемовини із так званими шахраями. Нині в Швейцарії в штаб-квартирі Організації розпочалося внутрішнє розслідування. Проте це вже не перший подібний скандал у МОК. Два роки тому тут обвинувачення у хабарництві висунули проти тринадцятьох членів Комітету. Їхні голоси купили під час голосування за проведення Олімпіади 2002 року у Солт Лейк Сіті.

"5 канал"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду