Держтелерадiо звернеться до ЦВК i Нацради для розв'язання питання про мовлення 14 обласних ДТРКInterfax

4 Серпня 2004
527
4 Серпня 2004
14:52

Держтелерадiо звернеться до ЦВК i Нацради для розв'язання питання про мовлення 14 обласних ДТРКInterfax

527
Держтелерадiо звернеться до ЦВК i Нацради для розв'язання питання про мовлення 14 обласних ДТРКInterfax
Державний комiтет з питань телебачення i радiомовлення звернеться до Центральної виборчої комiсiї i Нацiональної ради з питань телебачення i радiомовлення для оперативного розв'язання питання про мовлення 14 обласних телерадiокомпанiй.

Як повiдомляє прес-служба Держтелерадiо в середу, таке рiшення було прийняте на нарадi з проблем висвiтлення засобами масової iнформацiї виборiв Президента України.

Голова комiтету Iван Чиж зазначив, що в законi про вибори Президента є низка недолiкiв. Зокрема, норма про те, що передвиборна агiтацiя може здiйснюватися у будь-якiй формi, будь-якими засобами, що не суперечать Конституцiї, не мiстить чiткого визначення поняття "передвиборна агiтацiя". Крiм того, в законi не визначена форма угоди мiж розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата i телерадiоорганiзацiєю на надання ефiрного часу. Таким чином, ЗМI не зможуть скласти договiр, який би звiльняв їх вiд вiдповiдальностi. Норми закону регламентують тiльки порядок оскарження дiй або бездiяльнiсть ЗМI. За словами I.Чижа, у керiвникiв ЗМI виникають питання, за якi саме порушення i яку передбачено вiдповiдальнiсть.

Крiм того, iснують розходження мiж нормами законiв про телебачення i радiомовлення, про вибори Президента i про порядок висвiтлення дiяльностi органiв державної влади i органiв мiсцевого самоврядування, вiдзначив пан Чиж.

За словами I.Чижа, пiсля одного з рiшень Нацради з телерадiомовлення державнi компанiї не можуть виходити в ефiр на загальнонацiональному каналi УТ-2. У результатi Закарпатська, Iвано-Франкiвська, Київська, Сумська, Тернопiльська ДТРК i держтелерадiокомпанiя "Культура" залишилися без телеефiру. Житомирська, Днiпропетровська, Одеська, Рiвненська, Харкiвська, Хмельницька, Чернiвецька, Чернiгiвська ДТРК можуть оприлюднити передвиборнi програми тiльки в своїх "малопотужних мережах", якi не охоплюють навiть 50% населення своїх регiонiв.

Згiдно iз законом про вибори Президента, зареєстрованi кандидати можуть уже з наступного дня пiсля реєстрацiї в ЦВК почати свою передвиборну агiтацiю. Згiдно iз законом про телебачення i радiомовлення, контроль за дотриманням телерадiоорганiзацiями вимог законодавства про вибори i референдуми в частині передвиборної агiтацiї i полiтичної реклами проводять Нацрада з питань телебачення i радiомовлення, ЦВК, а також окружнi i територiальнi виборчi комiсiї.

У нарадi взяли участь представники Центральної виборчої комiсiї, керiвники державних загальнонацiональних i регiональних телерадiоорганiзацiй, представники недержавних телекомпанiй.

Interfax
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
527
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду