«Зеонбуд» про МХ-7: може, вже досить «фантазувати»?

2 Червня 2021
4894
2 Червня 2021
19:30

«Зеонбуд» про МХ-7: може, вже досить «фантазувати»?

4894
Як відомо, є рішення про будівництво мультиплексу МХ-7 на базі державного Концерну РРТ. Будувати так будувати, але незрозуміло, чому всі, хто був причетний до підготовки цього рішення, почали навипередки виправдовувати у ЗМІ його доцільність. І в своєму ентузіазмі «нафантазували» такого, що навіть у щирих оптимістів цього проєкту почали з’являтися сумніви.
«Зеонбуд» про МХ-7: може, вже досить «фантазувати»?

Із самого початку ми вирішили не втручатися в цю полеміку, розуміючи, що наша позиція апріорі буде трактуватися як намагання завадити проєкту. Але за останні дні «фантазії» щодо роботи нашого товариства стали вже занадто агресивними та відверто неправдивими, тому ми вимушені дати об’єктивну інформацію по деяких із них.

Ось заступник голови Держспецзв’язку Володимир Трофименко називає у ЗМІ одним із головних мотивів для запуску МХ-7 необхідність створення системи оповіщення населення про надзвичайні ситуації, адже, з його слів, ТОВ «Зеонбуд» не виконав ліцензійні умови та не збудував її. У цьому його активно підтримує і Микита Потураєв, голова комітету Верховної Ради України  з інформполітики.

А ось об’єктивна інформація з цього питання.

Цитата з листа ДСНС від 21.04.2021р.: «Державна служба України з надзвичайних ситуацій на лист ТОВ “ЗЕОНБУД” щодо отримання результатів моніторингу проведення тестування системи інформування населення інформує. Територіальними підрозділами ДСНС з 02:50 до 03:15 02.04.2020 за допомогою обладнання стандарту DVB-T2 проведено моніторинг трансляції на телевізійних каналах (перелік 28 загальнонаціональних каналів). За інформацією, наданою територіальними підрозділами ДСНС, у визначений час на зазначених телевізійних каналах по всій території України транслювалося тестове повідомлення “Технічна перевірка Системи попередження населення про надзвичайні ситуації”».

Необхідно зауважити, що це вже четверте протягом 2020-2021 років успішне тестування спільно з ДСНС системи попередження населення про надзвичайні ситуації, що встановлена ТОВ «Зеонбуд» на цифровій телемережі.

Якщо й цього замало нашим шановним опонентам, то наведемо цитати з актів позапланових перевірок ТОВ «Зеонбуд» Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Акт № 35 від 30.10.2014 р.: «Під час перевірки робочій групі було доведено існування Системи попередження населення про надзвичайні ситуації, яка розташовується на головній станції ТОВ "ЗЕОНБУД" з пунктом керування та відповідною інфраструктурою».

А ось зовсім «свіжий» Акт перевірки від 14.05.2021 р.: «На головній станції ліцензіата, що розміщена за адресою: м. Київ, віл. Дорогожицька,10, уповноваженим особам Національної ради було продемонстровано обладнання та схему побудови Системи попередження населення про надзвичайні ситуації».

Тому досить дивно виглядає гнівний спіч Микити Потураєва: «На сьогоднішній день держава вимагала і продовжує вимагати від "Зеонбуд" впровадження системи екстреного оповіщення. Адже у випадку, наприклад, атаки російських ракет, винищувачів або бомбардувальників на українські міста ми не зможемо проінформувати населення, тому що нема такої масової системи, коли у нас були аналогові канали».

По-перше, ніколи аналогове телебачення не мало системи оповіщення, а по-друге, незрозуміло, як пан Потураєв збирається здійснювати оповіщення про бомбардування через ефірне телебачення, якщо його переглядає тільки 40 % населення, а якщо, не дай Боже, це буде вдень, то взагалі менш ніж 10 %.

Може, високим можновладцям варто все ж таки дослухатися до простих громадян, які з подивом пишуть у коментарях: «Та підкажіть ви їм, що у кожного є мобільний телефон, а смс-повідомлення стоять копійки, то може не треба викидати 500 мільйонів державних коштів на цю дурню».

Тепер про ще один головний мотиватор рішення про будівництво МХ-7 від Володимира Трофименка: «За нашим вимірами та вимірами СБУ, в прикордонній зоні до 35 % населення не охоплене цифровим сигналом. У нас будуть передавачі великої потужності для того, щоб вони могли пригнічувати сигнал "з того боку"».

Дуже цікаво, чим робили виміри? Адже для вимірів сигналу в цифровому стандарті DVB-T2 необхідне спеціалізоване професійне й дороге обладнання. Ми впевнені, що такого обладнання немає у Держспецзв’язку, як немає там і фахівців із радіочастотного планування.

Необхідно також зауважити, що «пригнічувати» чужий передавач можливо тільки працюючи на одній частоті з ним, але в такому випадку телеглядач не зможе приймати сигнал не тільки чужий, але й український. Тоді взагалі питання: а в чому сенс такої телевізійної мережі?!

Заступник голови Держспецзв’язку називає ще одним мотивом для рішення про будівництво нового мультиплексу те, що запуск МХ-7 надасть Концерну РРТ можливість заробляти.

Ми не прихильники ідеї рахувати чужі гроші, але коли декларується, що це можливо зробити, надаючи послуги дешевше на 40 %, ніж у «Зеонбуду», то ми вимушені відреагувати.

І тут Володимира Трофименка чекає не дуже приємний сюрприз. Адже навіть  простий розрахунок показує, що Концерну, щоби повернути отриманий кредит при зазначених тарифах, необхідно буде 5 років віддавати банку 100 % (!!!) усіх грошей, отриманих від роботи МХ-7. А якщо в мультиплексі, не дай Боже, буде не 12, а 10 каналів, то всі 7 років. Оце так «можливість заробляти»!

Не можемо не дати коментар і щодо так званих значних переваг мовлення в метровому діапазоні та визначення покриття по території, а не по населенню. Володимир Трофименко: «Приватній компанії важливий перш за все дохід. Вони покривають сигналом кількість людей, яке зазначене в ліцензії. Але не покривають необхідне у кількість території. У нас інші задачі».

Сергій Семерей, директор технічний Концерну РРТ: «Не населення, як це прописано у ліцензійних умовах "Зеонбуд". Бо населення складно порахувати. А територія вимірюється. Ми вже бачимо прогалини, але ми розпочнемо будівництво».

Ми довго не могли зрозуміти, чому всі ініціатори проєкту так активно наполягають саме на покриті території для МХ-7, адже телебачення переглядають реальні телеглядачі, а не умовні парнокопитні на пасовиськах. Складно рахувати? Так ми живемо в епоху цифрових технологій. Достатньо поєднати цифрову мапи по населенню від Державної служби статистики з цифровою мапою покриття телемережі — і вже за 5 хвилин ви будете мати достеменну інформації щодо кількості населення, яке проживає в межах зони покриття телемережі.

А потім зрозуміли «маленьку хитрість», яка полягає в тому, що фактичне покриття по населенню телемережі в метровому діапазоні буде не більш ніж 20 %, адже всім відомо, що населення вже давно не має обладнання для прийому сигналу в метровому діапазоні. Тому потім завжди можна на претензію відповісти: «Ми виконали завдання і покрили територію, а те, що нашого сигналу ніхто не бачить, то вже не наша проблема». Досить мудра стратегія, але питання, чи є вона достатньо чесною?

Іще один приклад маніпулятивної риторики, Сергій Семерей: «Не секрет, що у Києві багато проблем з прийомом існуючих мультиплексів. Частково те, що ми будуємо вирішить це питання».

По-перше, завдання ефірного цифрового телебачення — замінити ефірне аналогове, а не всі інші типи прийому (кабельне, супутникове, IPTV). У Києві в приватному секторі проживає тільки 1,5 % мешканців, тому тут ефір ніколи не буде домінувати. А головне, от зараз кияни переглядають у дециметровому цифровому ефірі 50 каналів, в кабельних мережах — 100, через супутник — сотні, і з якого дива телеглядачі повинні кинутися терміново шукати й купувати «старе» обладнання, для того щоб почати переглядати 12 каналів МХ-7 у метровому діапазоні?! Нам таке диво невідоме. Тому вважаємо оптимізм пана Семерея надмірним.

Ми не маємо на меті піддавати сумніву рішення, яке приймалося на такому високому рівні, адже там могли бути й зовсім інші підстави, ніж ті, що зараз у ЗМІ озвучують керівники різних держаних служб. Але очевидно, що в цьому питанні дуже багато міфів і недостовірної інформації.

Пресслужба ТОВ «Зеонбуд»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4894
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду