«Зеонбуд» не бачить підстав для експропріації своєї власності

«Зеонбуд» не бачить підстав для експропріації своєї власності

28 Березня 2021
3385
28 Березня 2021
16:32

«Зеонбуд» не бачить підстав для експропріації своєї власності

3385
Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк на цьому тижні заявила, що за півроку можна запустити державний мультиплекс цифрового наземного мовлення і таким чином позбавити «Зеонбуд» монополії.
«Зеонбуд» не бачить підстав для експропріації своєї власності
«Зеонбуд» не бачить підстав для експропріації своєї власності

Але фактично в цій заяві йшлося про пропозицію відібрати у «Зеонбуду» на користь держави головну станцію цифрової мережі і систему оповіщення про надзвичайні ситуації.

Виглядає дивно, що лише два місяці тому Національна рада продовжила нам ліцензії на 10 років, а вже сьогодні ми монополісти, у яких треба все відібрати на користь держави. Тим паче, що система оповіщення придбана «Зеонбудом» за власні кошти, а не «передана рішенням екс-президента, і що «можливість вирішувати, кому бути присутнім в ефірі» – це виключний привілей Нацради, а не «Зеонбуду».

Ми поділяємо занепокоєність питаннями інформаційної безпеки країни, але, в той же час, не можемо зрозуміти, в чому саме вбачається «небезпечність» нашої компанії та ще в таких надзвичайних масштабах.

Ми впевнені, що причиною такої ситуації є незбалансоване надходження інформації щодо роботи цифрової телемережі. Саме тому вважаємо за необхідне ще раз надати наші аргументи та точку зору.

У 2011 році ТОВ «Зеонбуд» збудувало в стислі терміни першу і найбільшу в Європі телемережу в новітньому стандарті DVB-T2. Це був унікальний випадок, коли сучасні телекомунікаційні технології прийшли в Україну раніше, ніж у ЄС.

І от уже понад 10 років наше товариство надає 118 українським телекомпаніям цілодобову якісну послугу. Завдяки цьому понад 40% телеглядачів країни переглядають програми цих телекомпаній у цифровій якості.

За 10 років ми не порушили жодного закону України, що стало підставою та надало можливість Нацраді продовжити в грудні наші ліцензії ще на 10 років.

Як вбачається з заяви голови Національної ради, головна претензія до нас – монополізм. Ми заперечуємо наявність монополізму в роботі нашого товариства, тому що супутникове, кабельне та ефірне телебачення є взаємозамінними послугами. Але навіть якщо і так, то це не привід для тиску на товариство шляхом погроз про експропріацію власності компанії. Тому що сам по собі монополізм не є порушенням закону: порушенням є зловживання цим становищем.

Ось ми і намагаємося зрозуміти, в яких саме зловживаннях нас звинувачують.

Зловживання вартістю послуги?

Щоб переконатися в тому, що ми не зловживаємо, достатньо поглянути на офіційний фінансовий звіт товариства за 2020 рік, де компанія декларує багатомільйонні збитки. Вона жодного разу не виплачувала дивіденди та має велику заборгованість перед супутниковим оператором.

Забагато, замало телеканалів у мережі або їхній склад не такий?

Визначення кількості телеканалів та їхній склад є виключним привілеєм Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, тому тут зловживання нами апріорі неможливе.

Бенефіціари (власники) не відповідають вимогам закону?

Усі бенефіціари є громадянами України та патріотами своєї країни. Всі вони працівники нашого товариства від початку його роботи. І їхній життєвий шлях не дає жодних сумнівів в їхній проукраїнській позиції.

Покриття мережі не відповідає ліцензійним умовам?

Відповідно до інформації Центру радіочастот, покриття цифрової мережі складає щонайменше 90% території України. Це означає, що за населенням воно ще значно більше, а саме понад 95%, адже передавальні станції будувались із урахуванням щільності населення.

З метою покращення покриття та виконання рекомендації президента України нами введено в експлуатацію 20 додаткових передавальних станцій, ще для 26 станцій чекаємо радіочастоти від Центру радіочастот, які вивільняться після відключення аналогового телебачення.

Але ми повністю відкриті для професійної дискусії з цього питання і за необхідності готові виконати всі роботи щодо подальшого покращення покриття мережі.

Нестабільність або ненадійність у роботі?

Колектив нашого товариства вже понад 10 років сумлінно працює, щоби забезпечити цілодобову якісну роботу цифрової телемережі виключно в законодавчому полі. Мережа працює стабільно та надійно.

Ми усвідомлюємо, що влада має всі повноваження для визначення державної стратегії в тому чи іншому напрямку і з повагою ставимось до голови Нацради та рішень регулятора, але вважаємо, що важливо і «не виплеснути разом із водою дитину».

Щиро віримо, що зараз при владі перебувають люди, які поділяють європейські цінності та вважають неприйнятною ситуацію, коли адміністративний ресурс може бути задіяний для перерозподілу ринку послуг.

У свою чергу, ми й надалі гарантуємо безперервну та якісну роботу телемережі. Ми налаштовані на плідну співпрацю з органами держаної влади України та телекомпаніями.

Прес-служба ТОВ «Зеонбуд»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3385
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду