Екс-правителя Гватемали судитимуть за загибель тележурналіста?

22 Березня 2004
591
22 Березня 2004
10:00

Екс-правителя Гватемали судитимуть за загибель тележурналіста?

591
Екс-правителя Гватемали судитимуть за загибель тележурналіста?
Екс-правитель Гватемали Ефраїн Ріос Монт (Efrain Rios Montt) в середині березня потрапив під домашній арешт. Суд заходився з”ясовувати його причетність до загибелі тележурналіста Гектора Раміреса (Hector Ramirez), який відмовився працювати на його виборчу кампанію.

Ріос Монт утратив недоторканність у січні після закінчення терміну перебування членом Конгресу Гватемали. Його допитували протягом 5 годин аж поки було вирішено затримати. Суддя зі столиці Гватемали Віктор Геррера заявив пресі, що домашній арешт був потрібен аби унеможливити втечу колишнього диктатора за кордон.



Ріос Монт прийшов до влади у Гватемалі у 1982 році внаслідок військового заколоту і протримався 18 місяців поки не стався ще один переворот. Однак жага до влади не щезла. Торік 24-25 липня прихильники екс-диктатора провели у столиці масові демонстрації під гаслом “Монта у президенти!”. За Конституцією Гватемали особа, була президентом країни, решту життя не має права висуватися на президентських виборах. Але Конституційний суд дозволи Монту йти на вибори, оскільки він президентом де-юре не був. Щоправда спроба Монта демократичним шляхом прийти до влади провалилася - на виборах 9 листопада 2003 року він був третім.

Під час однієї з демонстрацій на підтримку Монта розлючені фанати накинулся на тележурналіста Гектора Раміреса і забили його на смерть. Лікарі поставили діагноз: “смерть внаслідок серцевого нападу”. Сім”я репортера подала до суду безпосередньо за вбивство на Ріоса Монта, а за це в Гватемалі дають до 20 років ув”язнення. Крім цього, після мирних переговорів 1996 року, що поставили крапку в громадянській війні, проти Монта порушили кримінальну справу за 11 фактами каральних операцій, під час яких загинуло щонайменше тисяча осіб. Проте екс-диктатора досі не судили.

Віктор Коваленко, за матеріалами “Ассошейтед прес”,для "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
591
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду