“Репортери без кордонів” назвали винних у загибелі Тараса ПроцюкаIMI

15 Січня 2004
652
15 Січня 2004
14:26

“Репортери без кордонів” назвали винних у загибелі Тараса ПроцюкаIMI

652
“Репортери без кордонів” назвали винних у загибелі Тараса ПроцюкаIMI
Сьогодні Репортери без кордонів закликали відновити розслідування обставин загибелі двох репортерів під час розстрілу готелю Палестина в Багдаді, що стався 8 квітня 2003 року. Нагадаємо, що тоді загинув український репортер, який працював на Рейтер, Тарас Процюк, і його іспанський колега, тележурналіст іспанського каналу "Телесінко" Хосе Кусо. Репортери вимагають також назвати імена американських військових, що віддали наказ відкрити вогонь по готелю.

Репортери провели власне розслідування, зібравши свідчення журналістів, що були в той день у готелі, а також тих, що супроводжували американських військових, і дійшли висновку, про який усі здогадувались: американці брехали, кажучи про те, що відбулося тоді. У звіті, який був складений через 4 місяці після трагедії, американські військові зняли із себе провину за помилку.

Однак американці повідомляють лише уривчасті дані про обставини драми. Прес-секретар Пентагону стверджує, що екіпаж танку М1-абрамз, що зробив фатальний постріл, діяв у рамках законної безпеки. Оскільки солдати відповіли на "ворожі постріли, що виходили з готелю “Палестина", чи звідкись поруч".

Але свідчення сержанта Шона Гібсона, що зробив постріл, також як і свідчення його прямого командира Пилипа Уолфорда, що дав добро на постріл, підтверджують зворотне. Обидва заявили, що насправді екіпаж мав завдання знайти спостерігача іракської артилерії і знешкодити його. Так, ключовий елемент виявляється прихованим. І хоча слідство, що провели Репортери без кордонів, довело, що американці не були в курсі, що в готелі перебували іноземні журналісти, цей інцидент говорить про "злочинну недбалість" військових.

Репортери без кордонів назвали імена тих, на кому швидше за все лежить провина за смерть Процюка і Кусо.

Винні з нижчого рівня: капітан Пилип Уолфорд і сержант Шон Гибсон, ті, хто стріляв.

Винні другого рівня: штаб-квартира генерала Бафорда Бланта, командуючого 3-ю дивізією піхоти. У штаб-квартирі був доступ до інформації Пентагона і Вашингтона, зведень головного командування в Катарі і телебаченя. Неможливо уявити, що військові на місці не володіли інформацією про те, що в готелі у центрі Багдада проживає основна частина журналістів. Про що знали і прості телеглядачі, й у міністерстві оборони США. Більше того, ці відомості не вказувалися ні на картах для артилерії, ні в інструкціях, що призначалися солдатам у зоні бойових дій.

Винні вищого ешелону: американський уряд також несе відповідальність. Не тільки тому, що всі директиви виходять з Вашингтона, але і тому ще, що неодноразово вищі чини давали свідомо помилкові відомості про розстріл готелю Палестина. Але Пентагон, як і раніше, продовжує заперечувати свою провину у загибелі двох журналістів.

IMI
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду